Zbulohet ‘planeti oqean’ i cili mund të ketë temperatura të përshtatshme për jetë

Astronomët kanë zbuluar atë që ata besojnë se mund të jetë një “botë ujore” e jetës reale – një planet i mbuluar plotësisht nga oqeani.

Duke orbituar një yll rreth 100 vjet dritë nga Toka, planeti ndodhet në të ashtuquajturën “zona e Goldilocks” ose “zona e banueshme” ku temperatura e tij do të ishte e duhura për të ekzistuar uji i lëngshëm në sipërfaqe.

Ashtu si Toka, ajo do të ruante ujin e saj të lëngshëm, pasi distanca nga ylli i saj do të thotë se nuk është shumë e nxehtë apo shumë e ftohtë.

I quajtur TOI-1452 b, planeti është pak më i madh në madhësi dhe masë se Toka, por për shkak të densitetit më të ulët në krahasim me Tokën, shkencëtarët mendojnë se mund të mbulohet nga një shtresë e trashë uji.

Planetët oqean janë me interes të veçantë për astronomët dhe entuziastët e hapësirës, pasi mendohet se janë kandidatë të fortë për planetët ku jeta mund të ketë origjinën ose të mbijetojë.

‘Kandidati më i mirë për planetin oqean’

Astronomët që punojnë në studim e kanë quajtur TOI-1452 b një nga kandidatët më të mirë të planetit oqean të zbuluar deri më tani.

Ai u pa për herë të parë nga teleskopi hapësinor i NASA-s, Sateliti Transiting Exoplanet Survey (TESS), i cili vëzhgon të gjithë qiellin për të gjetur ekzoplanete rreth yjeve të ndritshëm aty pranë.

TESS pa një rënie të lehtë të shkëlqimit të një ylli në një sistem yjor binar çdo 11 ditë, me astronomët që parashikonin nga këto të dhëna një planet rreth 70 për qind më të madh se Toka.

Astronomët nga Université de Montréal kryen vëzhgime pasuese nga një teleskop në tokë për të konfirmuar llojin e planetit dhe karakteristikat e tij.

Ky nuk ishte kontroll rutinë,” tha Charles Cadieux, një student i doktoraturës në Université de Montréal dhe anëtar i Institutit për Kërkime mbi Ekzoplanetët.

“Duhej të siguroheshim që sinjali i zbuluar nga TESS ishte shkaktuar me të vërtetë nga një ekzoplanet që rrotullohej rreth TOI-1452, më i madhi nga dy yjet në atë sistem binar”.

Për të përcaktuar masën e planetit, vëzhgimet u morën me një teleskop të spektrit infra të kuq, teleskopi Kanada-Francë-Hawaii në Hawai’i.

Me më shumë se 50 orë vëzhgim, ata vlerësuan masën e planetit afërsisht pesë herë më shumë se Toka.

TOI-1452 b është një nga kandidatët më të mirë për një planet oqean që kemi gjetur deri më sot,” tha Cadieux.

“Rrezja dhe masa e tij sugjerojnë një densitet shumë më të ulët se sa do të pritej për një planet që në thelb është i përbërë nga metali dhe shkëmbi, si Toka”.

Një objektiv kryesor për teleskopin Webb

TOI-1452 b mendohet të jetë shkëmbor si Toka, por dendësia e tij më e ulët se sa pritej besohet të jetë për shkak të një sasie shumë më të madhe uji sesa ajo që kemi në Tokë.

Ndërsa 70 për qind e sipërfaqes së planetit Tokë është e mbuluar me ujë, uji në fakt përbën më pak se 1 për qind të masës së planetit tonë.

Analiza e astronomëve zbuloi se deri në 30 për qind e masës së TOI-1452 b mund të përbëhet nga uji.

Ky është një proporcion i ngjashëm me disa nga hënat që gjenden në Sistemin tonë Diellor, si Ganymede dhe Callisto të Jupiterit, dhe Titan dhe Enceladus të Saturnit.

Duke publikuar gjetjet e tyre në The Astronomical Journal, ekipi tashmë po planifikon studime pasuese me teleskopin më të fuqishëm në histori.

Teleskopi Hapësinor James Webb (JWST) i sapolançuar është shumë i kërkuar dhe ekipi që qëndron pas zbulimit TOI-1452 b tashmë po planifikon të rezervojë pak kohë për të studiuar ekzoplanetin e tyre.

Është mjaft afër Tokës për të lejuar astronomët të studiojnë atmosferën e saj, dhe është gjithashtu në një rajon të qiellit që JWST mund të vëzhgojë gjatë gjithë vitit.

Burimi: Euronews