Zelenskyy do të nxjerrë librin e fjalimeve të kohës së luftës

Presidenti ukrainas Volodomyr Zelenskyy do të publikojë një përmbledhje të fjalimeve të tij gjatë luftës në dhjetor.

“Një mesazh nga Ukraina” i Zelenskyy do të publikohet më 6 dhjetor nga Crown, një ndarje e Penguin Random House.

Libri do të përmbledhë 16 nga fjalimet më prekëse të Zelenskyy drejtuar Ukrainës dhe botës në mbështetje të vendit të tij kundër pushtimit të Rusisë. Ai përmban gjithashtu një parathënie nga Arkady Ostrovsky, redaktor i Economist për Rusinë dhe Evropën Lindore.

Zelenskyy bëri një deklaratë se libri është shumë më tepër sesa thjesht një dhuratë për baballarët me interes për historinë ushtarake. Nuk është as përpjekja e tij për të bërë një “Art të Luftës” të stilit Sun Tzu.

“Mbështetja e Ukrainës nuk është një trend, një meme apo një sfidë virale”, tha Zelenskyy në një deklaratë.

“Nuk është një forcë që të përhapet me shpejtësi në të gjithë planetin dhe pastaj të zhduket po aq shpejt. Nëse doni të kuptoni se kush jemi, nga jemi, çfarë duam dhe ku po shkojmë, duhet të mësoni më shumë se kush jemi. Ky libër do t’ju ndihmojë të bëni pikërisht këtë.”

Të ardhurat nga libri do të shkojnë për United24, një nismë që Zelenskyy filloi për të koordinuar donacionet bamirëse për Ukrainën.

Perde me shkronja janë pjesë e një instalacioni në pavijonin spanjoll gjatë hapjes së Panairit të Librit në Frankfurt të Gjermanisë. Michael Probst/E drejta e autorit 2022 The AP. Të gjitha të drejtat e rezervuara

Ky nuk është i vetmi angazhim letrar këtë javë për Presidentin ukrainas. Zelenskyy u shfaq sot në Panairin e Librit në Frankfurt.

Në vend që të importojë kulturë, Rusia importon vdekjen”, tha presidenti përmes një video.

“Kështu që unë ju kërkoj, ju lutemi bëni gjithçka për t’i bërë njerëzit të dinë për terrorin që solli Rusia në Ukrainë.”

“Dituria është përgjigja”, tha Zelenskyy. “Libra, skenarë dokumentarë, artikuj, raporte – këto janë përgjigjet.”

Panairi i librit të këtij viti ka si temë mbështetjen për Ukrainën, duke pritur shumë autorë ukrainas, përfshirë poetin punk Sergiy Zhadan.

Zhadan e la mënjanë karrierën e tij letrare kur filloi lufta për të ndihmuar me ndihmën humanitare dhe mbështetjen e ushtrisë. Në panair ai do të lexojë poezitë e tij dhe do të intervistohet.

Veprimtaria pesë-ditore do të flasë edhe bashkëshorten e Zelenskyy, Olena Zelenska.

Panairi i librit ka ndaluar gjithashtu institucionet shtetërore ruse të marrin pjesë, por do të presë aleatët e kritikëve të Putinit Leonid Volkov dhe Irina Scherbakova për të folur për opozitën brenda vendit.

Do të shfaqet edhe shkrimtari rus i trillimeve shkencore Dmitry Glukhovsky. Glukhovsky u etiketua si “agjent i huaj” nga Moska dy javë më parë pasi kritikoi pushtimin. Përcaktimi nga shteti rus kodifikon abuzimin e gazetarëve dhe artistëve.

Burimi: Euronews