3 mënyra që kaosi mund t’ju ndihmojë të prishni zakonet e këqija

Shumë njerëz mendojnë se është e mundur të ndryshojnë proceset e tyre të mendimit duke vendosur një qëllim dhe më pas duke e urdhëruar veten të jenë më të përqendruar, të durueshëm, të pranishëm ose të vetëdisiplinuar.

E kanë gabim.

Sipas Neil Chilson, autor i librit Dalja jashtë kontrollit: Udhëheqja emergjente në një botë komplekse, njerëzit zakonisht dështojnë të ndryshojnë sepse kërkojnë të kontrollojnë atë që nuk munden. Shumica e njerëzve e kuptojnë se nuk mund ta kontrollojnë plotësisht ekonominë, kulturën ose atë që bëjnë njerëzit e tjerë. Por jo të gjithë e kuptojnë se ne nuk mund ta kontrollojmë plotësisht veten.

Pse nuk mund ta kontrollojmë veten? Sepse secili prej nesh është një sistem kompleks adaptues që demonstron veti emergjente. Ky zhargon është se si shkencëtarët shpjegojnë kompleksitetin se ju jeni më shumë se shuma e pjesëve tuaja.

Sistemet biologjike të trupit tuaj, kthesat psikologjike të mendjes suaj dhe sistemet sociale dhe ekonomike në të cilat merrni pjesë – të gjitha ju japin formë dhe ndikojnë. Përpjekjet për të kontrolluar drejtpërdrejt këto sisteme për të arritur një qëllim specifik shpesh prodhojnë rezultate të paparashikueshme dhe të ndërlikuara. Dhe sa më e madhe të jetë përpjekja për ndryshim, aq më shumë reagime do të ketë nga sistemet tuaja ekzistuese pasi ato i rezistojnë ndryshimit.

Kushtoni vëmendje

Për fat të mirë, ju mund të kontrolloni atë që i kushtoni vëmendje, edhe nëse ajo që bëni është e nxitur nga zakoni. Kjo aftësi për të përqëndruar mendjen tuaj të ndërgjegjshme në atë që po bëni është një levë e fuqishme për të ndryshuar veten.

Askush nuk do t’ju bëjë të kushtoni vëmendje. Ju mund të zgjidhni të lëvizni, si një gjethe në lumin e ndikimeve përreth jush. Nëse sistemet që ju rrethojnë janë mbështetëse dhe pozitive, kjo mund të dalë “mirë” në kuptimin që ju mund të keni një jetë të rehatshme, të begatë dhe të jashtme të suksesshme. Megjithatë, shumë njerëz nuk kanë sisteme të shëndetshme rreth tyre.

Dhe pa marrë parasysh sa mbështetës dhe ushqyes të një mjedisi, ne jemi më të përmbushur si njerëz kur përmirësojmë me vetëdije veten dhe sistemet në të cilat marrim pjesë.

Përmirësimi fillon me kushtimin e vëmendjes. Në vend që të kalojmë nëpër jetë, ne duhet të fillojmë duke vëzhguar dhe vlerësuar sesi ndikimet tona formojnë veprimet tona.

Formoni mjedisin që ju formon juve

Një mënyrë praktike për të testuar dhe ndryshuar ndikimet tuaja është të krijoni me vetëdije mjedisin tuaj.

“Si adoleshent i ri,”-tregon Neil, “unë ua dorëzova gazetën lokale afërsisht pesëdhjetë fqinjëve të mi në bllokun tonë periferik në veri të New York-ut. Çdo ditë kaloja nëpër oborrin e një fqinji duke shkelur në një hapësirë të zhveshur në mbulesën e tokës që kufizohej me trotuarin e saj. Një ditë veçanërisht filozofike, pyesja veten nëse shkoja atje çdo ditë sepse ishte e zhveshur – apo ishte e zhveshur nga mbulesa e tokës sepse unë shkoja atje çdo ditë?

Dhe befas kuptova se të dyja janë të vërteta. Unë i jap formë botës dhe ajo më jep përsëri. Gjëra mjaft të vështira për një pasdite me letra me hobe.“- përfundoi ai.

Po kështu, ne mund të ndryshojmë veten në mënyra të qëndrueshme, përforcuese nëse bëjmë përpjekje të ndërgjegjshme për të krijuar “pika të zhveshura” në mjedisin tonë që do të na inkurajojnë të kthehemi. Nëse mund të vendosim gurë një nga një, duke shkuar në drejtimin që duam të shkojmë, atëherë natyrisht do ta gjejmë veten duke marrë atë rrugë.

Ndërtoni procese dhe zakone

Ideja e formimit të mjedisit tonë për t’i dhënë formë vetes bëhet më e arritshme nëse i mendojmë zakonet si pjesë e mjedisit tonë – një pjesë e veçantë e mjedisit që është më elastike dhe i nënshtrohet drejtpërdrejt ndikimit tonë.

Kur formojmë zakone, ne lëvizim diçka nga procesi ynë i ndërgjegjshëm i vendimmarrjes në mjedisin tonë. Ky formim i pavetëdijshëm, natyra e shfaqur e zakoneve, është ajo që i bën ato aq të fuqishme – dhe të rrezikshme. Ato janë të fuqishme sepse truri ynë mund të mbledhë një sasi masive të të dhënave në një rutinë të dobishme që kursen kohë dhe energji.

Por zakonet janë gjithashtu të rrezikshme sepse heqin kontrollin e ndërgjegjshëm mbi vendimet dhe veprimet e caktuara. Kjo mund të na bëjë të ndihemi sikur jemi jashtë kontrollit të veprimeve tona.

Për shkak se zakonet janë rezultat i një procesi emergjent, atyre u duhet kohë për t’u ndërtuar – një hap në rrugë, i përsëritur çdo ditë, përfundimisht formon vendin e zhveshur. Por pasi të krijohen, zakonet janë shumë elastike ndaj kushteve të ndryshuara. Ne vazhdojmë të shkelim në atë vend.

Kur e njohim veten si sisteme komplekse me veti emergjente, bëhet më e lehtë të shihet se vetë-përmirësimi nuk është arritja e një sërë qëllimesh, por rezultati i përmirësimit të proceseve dhe sistemeve tona të ndërgjegjshme dhe të pavetëdijshme – zakonet tona.

Në fund të fundit, përmirësimi i vetes fillon me të kuptuarit e asaj që mund dhe nuk mund të kontrollojmë. Vullneti absolut nuk është i mjaftueshëm për ndryshime të rëndësishme. Në vend të kësaj, ne duhet të punojmë me këmbëngulje dhe në mënyrë graduale për t’i kthyer sjelljet që dëshirojmë në zakone, duke lehtësuar mendjen tonë të ndërgjegjshme dhe duke vendosur një rrugë që duhet të ndjekim.

Nëse rrisim vetëdijen tonë për atë që bëjmë dhe mendojmë për përmirësimin si një proces dhe jo si një rezultat, ne mund të krijojmë zakone më të mira, të formojmë mjedisin tonë dhe të ndryshojmë veten.

Burimi: Entrepreneur