A do të jetë Cardano një ndër kriptot e mëdha? Ja gjithçka që duhet të dini

Kriptomonedha pak e njohur Cardano (ADA) ka dalë nga askund për t’u bërë e treta më e madhe pas Bitcoin dhe Ethereum pas një rritjeje të fundit të çmimeve pasi mbështetësit e blockchain kërkojnë opsione më miqësore ndaj klimës.

Çmimi i Cardano është rritur me më shumë se 36 për qind në javën e fundit dhe kapitalizimi i tij në treg është 90.60 miliardë dollarë (76 miliardë euro), sipas faqes së kriptove CoinMarketCap.

Çfarë është Cardano dhe cilat janë arsyet e suksesit të tij?

Cardano është një platformë blockchain dhe ka kriptomonedhën e vet të brendshme të quajtur ADA.

Shenjat janë emëruar pas Augusta “Ada” King, ose Ada Lovelace, një konteshë britanike e shekullit të 19-të e njohur për punën e saj në një makinë llogaritëse teorike. Ajo konsiderohet kryesisht si programuesja e parë kompjuterike dhe është vajza e poetit Lord Bajron.

Cardano u krijua në 2015 nga bashkëthemeluesi i Ethereum Charles Hoskinson dhe u lançua në vitin 2017. Që atëherë, tokeni është kthyer 7,080 për qind tek investitorët.

Cardano është kriptovaluta më e madhe që përdor një provë të modelit të aksioneve blockchain, i cili konsiderohet si një alternativë më e gjelbër.

Ndërsa entuziastët e kriptove bëhen më të vetëdijshëm për ndikimin mjedisor të kriptove, Cardano ka një epërsi mbi Bitcoin dhe Ethereum, dhe kjo mund të jetë një arsye për suksesin e saj të fundit.

Shifrat e fundit nga Bitcoinenergyconsumption.com tregojnë se emetimet vjetore të vlerësuara të Bitcoin janë mbi 57 milion ton CO2 në vit, që është afërsisht e njëjta gjurmë vjetore e karbonit si një vend i vogël evropian.

Ndërkohë, Irani dhe Kina ndaluan përkohësisht të gjitha minierat e kriptove këtë verë sepse kompjuterët e përdorur në këtë proces ishin duke harxhuar shumë energji elektrike dhe shkaktuan ndërprerje të energjisë.

Vërtetimi i aksioneve funksionon duke ndarë rastësisht monedha për përdoruesit, të cilët vendosin monedha për kolateral. Kjo ndryshon nga mekanizmi i provës së punës – i përdorur nga Bitcoin dhe Ethereum – i cili kërkon që një rrjet global kompjuterësh të funksionojë në të njëjtën kohë kur bëhet një transaksion.

Kjo metodë është krijuar për të inkurajuar rritjen e përpjekjeve kompjuterike për transaksionet, e cila përdor shumë më tepër energji sesa dëshmia e aksioneve.

Në faqen e saj në internet, Cardano thotë: “Ne kemi ndryshuar shkencën. Ne kemi ndryshuar atë që do të thotë të ndërtosh sisteme globale dhe modele të qëndrueshme të shkëmbimit dhe qeverisjes. Ne, së bashku me komunitetin dhe partnerët tanë, po përcaktojmë një të ardhme të re: një të ardhme të decentralizuar pa ndërmjetës, në të cilën fuqia kthehet tek individi”.

Getty via Canva

Cilat janë arsyet e suksesit të Cardano?

Gjatë dy javëve të fundit, tregu i kriptomonedhës është rritur. Bitcoin dhe Ethereum kanë udhëhequr valën, por ‘altcoins’ – monedha dixhitale alternative ndaj Bitcoin – gjithashtu kanë mbledhur ritmin në garën e çmimeve.

Rritja e çmimit të Cardano erdhi pasi njoftoi një azhurnim të madh të quajtur Alonzo, i cili do të nisë në shtator.

Alonzo do të prezantojë kontrata të zgjuara në blockchain. Kontratat inteligjente janë programe të ruajtura në një blockchain që funksionojnë kur plotësohen kushtet e paracaktuara. Ato zakonisht përdoren për të automatizuar ekzekutimin e një marrëveshjeje dhe do t’i lejojnë Cardano të vendosë kontratat e tyre të zgjuara dhe të hapë rrugën për aplikimet e veta të decentralizuara (dApps).

Një arsye tjetër për rritjen e Cardano është se nga 25 gushti, monedha e saj do të listohet në shkëmbimin e Japonisë pas autorizimit nga vendi, i cili konsiderohet të ketë një nga kriteret më të rrepta për të hyrë në treg.

Do të thotë që ADA e Cardano do të bashkohet me monedhat elitare të Bitcoin, Ethereum dhe Litecoin në Japoni ku do të vihet në provë.

Burimi: Euronews