A janë balonat gjigante lundruese e ardhmja e turizmit hapësinor?

Nëse admirimi i Tokës ndërsa pini një gotë shampanjë është ideja juaj për një festë të mrekullueshme, mund të jeni me fat.

Një kompani amerikane e quajtur Space Perspective po planifikon të dërgojë turistë në kozmos me balona të mëdha me hidrogjen.

Dhe këtë javë zbuloi se si do të duken brendësia e kapsulave të saj.

Në një kohë kur turizmi hapësinor është në rritje, kompania shpreson të hyjë në treg në vitin 2024. Më shumë se 600 bileta janë shitur tashmë.

Si janë balonat hapësinore brenda?

Dritare të mëdha, të larta, sedilje të buta, tone vjollce dhe ndriçim të ulët… Kjo është atmosfera e përshkruar në ilustrimet e deritanishme. Është një krahasim i ashpër me kapsulat hapësinore të konkurrentëve, të cilat shpesh janë të bardha dhe të dezinfektuara.

Karakteristika të tjera të ‘anijeve’ të reja të Neptunit përfshijnë një bar, WiFi funksional dhe pamje spektakolare – madje edhe nga tualetet.

Udhëtimi, që kushton 125,000 dollarë (114,000 euro) për person, mund të marrë tetë pasagjerë (dhe një pilot) deri në 30 km mbi sipërfaqen e Tokës.

Megjithëse balona hapësinore nuk do të shkojë aq lart sa të tjerët në të kaluarën (80 km për Virgin Galactic dhe 100 km për Blue Origin), ai është ende shumë më i lartë se aeroplanët që fluturojnë deri në rreth 10 km.

Bashkëthemeluesja e kompanisë, Jane Poynter, thotë se pasagjerët do të ngrihen “mbi 99 për qind të atmosferës”.

“Ne donim të gjenim një mënyrë për të ndryshuar me të vërtetë mënyrën se si njerëzit mendojnë për udhëtimin në hapësirë,” i tha Poynter AFP. “Ajo që na lejojnë balonat është t’i çojmë njerëzit në hapësirë ​​pa probleme, rehat.”

Rripat e sigurimit duhet të vendosen vetëm për 15 minutat e para dhe ato të fundit.

Kur do të ngrihen balonat?

Balona e parë, e fryrë me hidrogjen dhe e madhe sa një stadium futbolli, do të niset nga Florida në SHBA. Ajo do të ngrihet për dy orë, do të qëndrojë në kulmin e saj për të njëjtën kohë dhe më pas do të fillojë një zbritje dy orëshe.

Më e rëndësishmja, nuk do të ketë asnjë emetim të gazit serrë të lidhur me udhëtimin – një nga kritikat kryesore të sektorit të turizmit hapësinor – pretendon kompania. Space Perspective thotë se do të marrë hidrogjenin nga burimet e rinovueshme për të fuqizuar anijen. Më pas, në fund të një fluturimi, kapsula do të ripërdoret ndërsa balona do të riciklohet.

Space Perspective thotë se po planifikon 25 fluturime në vitin e parë dhe të gjitha biletat tashmë janë rezervuar.

Ka aq shumë kërkesë sa tregu do të kufizohet vetëm nga aftësia e industrisë për të përmbushur këtë kërkesë për vitet në vijim,” thotë Jane Poynter.

Burimi: Euronews