Anija kozmike e NASA prek diellin për herë të parë

Një anije kozmike e NASA-s ka “prekur” zyrtarisht diellin, duke u zhytur në atmosferën e paeksploruar diellore të njohur si korona.

Shkencëtarët njoftuan lajmin të martën gjatë një takimi të Unionit Gjeofizik Amerikan.

Sonda diellore Parker në fakt fluturoi përmes koronës në prill gjatë afrimit të tetë të anijes me diellin. Shkencëtarët thanë se u deshën disa muaj për të rikthyer të dhënat dhe më pas disa muaj të tjerë për t’u konfirmuar.

Nour Raouafi, një shkencëtar i projektit në Universitetin Johns Hopkins, e përshkroi lajmin si “magjepsës dhe emocionues”.

Për shkak se diellit i mungon një sipërfaqe e fortë, korona është vendi ku ndodh veprimi; eksplorimi i këtij rajoni magnetikisht intensiv nga afër mund t’i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më mirë shpërthimet diellore që mund të ndërhyjnë në jetën këtu në Tokë.

I lançuar në vitin 2018, Parker ishte 13 milion km nga qendra e diellit kur për herë të parë kaloi kufirin e pabarabartë midis atmosferës diellore dhe erës diellore që dilte. Anija kozmike u zhyt brenda dhe jashtë koronës të paktën tre herë, secili një tranzicion i qetë, sipas shkencëtarëve.

Sipas Raouafi, korona u shfaq më “pluhur” nga sa pritej. Misionet e ardhshme koronale do t’i ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më mirë origjinën e erës diellore, tha ai, dhe se si ajo nxehet dhe përshpejtohet në hapësirë.

Të dhënat paraprake sugjerojnë se Parker gjithashtu u zhyt në korona gjatë afrimit të nëntë të mbylljes në gusht, por shkencëtarët thanë se nevojiten më shumë analiza. Ai bëri afrimin e tij të 10-të të mbylljes muajin e kaluar.

Parker do të vazhdojë t’i afrohet gjithnjë e më shumë diellit dhe do të zhytet më thellë në koronë deri në orbitën e saj përfundimtare të madhe në 2025.

Gjetjet e fundit u publikuan gjithashtu nga Shoqëria Amerikane e Fizikës.

Burimi: The Guardian