Bashkimi Evropian do të propozojë ndalimin e importeve të qymyrit rus

Komisioni Evropian do të propozojë ndalimin e qymyrit rus si pjesë e një raundi të ri sanksionesh kundër Kremlinit për pushtimin e tij të paprovokuar të Ukrainës.

Dy zyrtarë të BE-së, të cilët nuk deshën të përmenden për shkak të ndjeshmërisë së bisedimeve, i thanë CNBC të martën se krahu ekzekutiv i BE-së do të propozojë që qymyri të përfshihet në penalitete.

Vendosja e sanksioneve ndaj sektorit energjetik rus ka qenë një sfidë për BE-në duke pasur parasysh nivelin e lartë të varësisë që disa shtete anëtare kanë nga furnizimet energjetike të vendit.

Sipas të dhënave nga zyra evropiane e statistikave, BE importoi 19.3% të qymyrit të saj nga Rusia në vitin 2020. Ajo importoi 36.5% të naftës së saj nga vendi në të njëjtin vit dhe 41.1% të gazit të saj natyror.

Megjithatë, provat në rritje të krimeve të luftës të kryera nga forcat ruse në Ukrainë e kanë shtyrë komisionin të propozojë shtimin e qymyrit në paketën e tij të pestë të sanksioneve kundër Moskës.

Grupi i ri i masave do të diskutohet nga ambasadorët evropianë të mërkurën. Miratimi përfundimtar i sanksioneve nuk do të ndodhë deri pas bisedimeve dhe propozimet mund të ndryshojnë ende përpara se të takohen ambasadorët.

Ka pasur një presion në rritje mbi Evropën për të synuar sektorin energjetik rus, veçanërisht pasi vendet importuese të energjisë vazhdojnë të mbushin gjoksin e luftës së Presidentit Vladimir Putin me të ardhura nga nafta dhe gazi në baza ditore.

Megjithatë, çështja e ndan BE-në, me disa vende që mbështesin ndalimin e importeve ruse të energjisë, ndërsa të tjerë argumentojnë se një veprim i tillë do të dëmtonte më shumë ekonomitë e tyre sesa të Rusisë.

Presidenti i Francës Emmanuel Macron, për shembull, tha të hënën se blloku duhet të vazhdojë me sanksionet kundër naftës dhe qymyrit rus pas raporteve për mizori në qytete afër kryeqytetit të Ukrainës, Kiev.

Megjithatë, Gjermania duket më pak e bindur se një lëvizje e tillë është e mundur, veçanërisht kur bëhet fjalë për furnizimin me gaz natyror.

Ne duam të jemi, në një kohë të shkurtër, më pak të varur nga importet ruse të energjisë në Bashkimin Evropian dhe Gjermania do të mbështesë sanksione të mëtejshme ndaj Rusisë”, tha ministri gjerman i Financave, Christian Lindner, për CNBC në Luksemburg të hënën.

“Duhet të bëjmë më shumë presion mbi Putinin dhe duhet të izolojmë Rusinë – duhet të ndërpresim të gjitha marrëdhëniet ekonomike me Rusinë, por për momentin nuk është e mundur të shkurtojmë furnizimet me gaz”.

Burimi: CNBC