BE do të fillojë zbatimin e rregullave të reja për gjigantët e teknologjisë në 2023

Bashkimi Evropian synon të fillojë zbatimin e Aktit të Tregjeve Digjitale (DMA) në pranverën e vitit 2023, njoftoi zëvendëspresidentja ekzekutive e Komisionit Margrethe Vestager në konferencën e Rrjetit Ndërkombëtar të Konkurrencës (ICN) javën e kaluar, siç u raportua për herë të parë nga TechCrunch. Vestager deklaroi më parë se legjislacioni antitrust, i cili prezanton një grup të ri rregullash për të frenuar fuqinë e Big Tech, mund të zbatohet që në tetor të këtij viti.

DMA do të hyjë në fuqi pranverën e ardhshme dhe ne po përgatitemi për zbatim sapo të vijnë njoftimet e para,” tha Vestager gjatë fjalimit të saj në ICN. Siç vërehet nga TechCrunch, Vestager sugjeron që Komisioni do të jetë i përgatitur të veprojë kundër çdo shkeljeje të bërë nga “gatekeepers” – një klasifikim që përfshin Meta, Apple, Google, Microsoft dhe Amazon – sapo ligjet të hyjnë në fuqi.

DMA, e cila ende ka nevojë për miratimin përfundimtar nga Këshilli dhe Parlamenti, i përcakton gatekeepers si kompani që kanë një kapitalizim tregu mbi 75 miliardë euro dhe zotërojnë një platformë ose aplikacion social që ka të paktën 45 milionë përdorues në muaj. Këto subjekte mund të përballen me gjoba “deri në 10 për qind të xhiros totale të tyre në mbarë botën në vitin financiar paraardhës” nëse zbulohen në kundërshtim me rregullat e DMA, një tarifë që mund të rritet deri në 20 për qind në rast të një përsëritjeje të veprës penale.

Në përputhje me DMA, gatekeepers do të kenë tre muaj kohë për të deklaruar statusin e tyre në Komision, e ndjekur nga një periudhë pritjeje deri në dy muaj për të marrë konfirmimin nga BE. Kjo periudhë pritjeje, së bashku me zbatimin e vonuar të DMA, mund të nënkuptojë se nuk do të fillojmë të shohim ndonjë betejë të vërtetë midis BE-së dhe Big Tech deri në fund të 2023.

“Ky kapitull tjetër është emocionues. Do të thotë shumë përgatitje konkrete,” shpjegoi Vestager. “Ka të bëjë me ngritjen e strukturave të reja brenda Komisionit… Ka të bëjë me punësimin e stafit. Bëhet fjalë për përgatitjen e sistemeve të IT. Bëhet fjalë për hartimin e teksteve të mëtejshme ligjore mbi procedurat apo formularët e njoftimit. Ekipet tona janë aktualisht të zëna me të gjitha këto përgatitje dhe ne synojmë të dalim me strukturat e reja shumë shpejt.”

Shtyrja e zbatimit të DMA-së mund t’i japë Komisionit më shumë kohë për t’u përgatitur, por siç thekson TechCrunch, vonesa mund të shërbejë gjithashtu si një katalizator për kritikat nëse Komisioni nuk arrin të adresojë ndonjë shkelje të madhe që ndodh nga tani deri në momentin kur DMA bëhet ligj.

Kur miratohet, DMA ka të ngjarë të prishë modelet e biznesit të përdorura nga gjigantët e teknologjisë në botë. Së pari, mund të kërkojë që Apple të fillojë t’i lejojë përdoruesit të shkarkojnë aplikacione nga jashtë App Store, një ide që CEO i Apple, Tim Cook është ashpër kundër, pasi ai argumenton se ngarkimi anësor mund të “shkatërrojë” sigurinë e një iPhone. Mund të kërkojë gjithashtu që WhatsApp dhe iMessage të bëhen të ndërveprueshme me platforma më të vogla, një politikë që mund ta bëjë më të vështirë për WhatsApp që të mbajë enkriptimin end-to-end.

Burimi: The Verge