Bëni këto 3 ushtrime të trurit për të ‘qëndruar mendërisht të mprehtë dhe për të zgjidhur problemet më shpejt’

Kreativiteti është si një muskul. Sa më shumë ta ushtroni atë, aq më mirë do të jeni në gjetjen e zgjidhjeve dhe ideve inovative në punë.

Një nga mënyrat më efektive për ta bërë këtë është të stërvitni trurin tuaj për të parë dhe vërejtur mundësitë. Shpesh ju mund të gjeni nevoja ose probleme të fshehura në pamje të qartë përreth jush, dhe sapo t’i vini re ato, mund të vini në punë aftësinë tuaj të të menduarit dhe të trajtoni gjërat që kanë vërtet rëndësi.

Ka tre ushtrime të fuqishme, secila prej tyre ka mënyrën e vet unike për të trajnuar trurin tonë për të menduar më të zgjuar, për të qëndruar mendërisht të mprehtë dhe të zgjidhni problemet më shpejt:

 1. Hijëzimi

Kur po përpiqeni të sillni një mendim të ri për një problem të vjetër, hijëzimi ju ndihmon të vëzhgoni një kontekst dhe sjelljet brenda atij konteksti pa kufizimin e ideve të paramenduara.

Filloni duke zgjedhur dikë përvojën e të cilit dëshironi të kuptoni, më pas kaloni një ditë duke e ndjekur dhe duke bërë gjithçka që ata bëjnë.

Mund të merrni frymëzimin më të madh në hijen e një eksperti jo tradicional. Mund të jetë personi i mirëmbajtjes në ndërtesën tuaj të zyrës që njeh ritmet dhe nevojat e fshehura të komunitetit. Ose dikush që sapo ka filluar një punë me grupin tuaj dhe ka një perspektivë të paanshme se si është kultura juaj.

Reflektoni mbi vëzhgimet tuaja në fund të ditës. Pyetini ato dhe gjeni mundësi për ndryshim dhe veprim pozitiv:

 • Cila ishte përvoja më e paharrueshme e ditës? Pse?
 • Çfarë ju ka habitur?
 • Çfarë ju ka gëzuar?
 • Si ndryshonte përvoja juaj nga pritshmëritë tuaja?
 • Çfarë zbuluat që lidhet me qëllimet tuaja?
 • Çfarë është diçka që mund të bëni për të mësuar më shumë rreth njohurive tuaja?
 1. Të parit

Në këtë moment, ju jeni duke përpunuar një sasi të pabesueshme informacioni. Truri juaj po ju mbron vazhdimisht nga mbingarkesa e informacionit duke filtruar atë që regjistroni. Por të mësuarit se si të kontrolloni filtrin tuaj mund t’ju ndihmojë t’i kushtoni më shumë vëmendje dhe të shihni se çfarë mund të humbasin të tjerët.

Gjeni një fotografi, mundësisht një foto që kap skena të jetës së përditshme; ju gjeni shumë detaje, shumë subjekte në kornizë dhe disa paqartësi rreth asaj që po ndodh.

Tani përgjigjuni pyetjeve të mëposhtme:

 • Çfarë po ndodh në foto?
 • Çfarë shihni që ju bën ta thoni këtë?
 • Çfarë tjetër shihni?
 • Çfarë shihni që ju bën ta thoni këtë?
 • Përsëriteni. Përsëri dhe përsëri.

Merrni parasysh të mbani një ditar dhe ta bëni këtë ushtrim disa herë në javë. Praktika e shpeshtë do t’ju ndihmojë të kuptoni se sa detaje janë pjesë e jetës suaj të përditshme. Detajet e sfondit janë ato që e bëjnë botën të ndihet e gjallë dhe reale – një cilësi me të cilën dëshironi të mbushni të gjithë punën tuaj krijuese.

 1. Studimi i zgjidhjes që tashmë ekziston

Origjinaliteti është i mrekullueshëm, por nuk do të thotë që ju duhet të shmangni ndërtimin e ideve të të tjerëve. Kur përpiqeni të krijoni koncepte të reja në izolim, nuk jeni në dijeni të asaj që tashmë ekziston dhe idetë tuaja kanë më pak gjasa të jenë të reja.

Dilni me një analog për problemin që po përpiqeni të zgjidhni. Si e ka zgjidhur dikush tjetër një problem të ngjashëm me tuajin, por në një kontekst tjetër?

Le të themi se jeni një prind që përpiqet të mendojë për mënyra që fëmija juaj të qëndrojë i angazhuar dhe i fokusuar gjatë orëve të studimit. Çfarë lloj sfidash dalin? Përballja me përsëritjen, mërzinë dhe shpërqendrimet. Cilat aktivitete të tjera kanë aspekte të ngjashme? Nëse nuk jeni një vrapues pasionant, ajo që ju vjen menjëherë në mendje është ushtrimi.

Për fat të mirë, ekziston një industri e madhe që specializohet në gjetjen e zgjidhjeve për t’i bërë njerëzit të ushtrohen. Disa shembuj: rritja e gjimnastikës në vitet 1980 ose popullariteti më i fundit i klasave të çiklizmit.

Pastaj bëni disa kërkime: Lexoni artikuj, intervistoni klientët ekzistues ose telefononi disa kompani. Gjeni informacion të mjaftueshëm për të marrë një përgjigje në pyetjet e mëposhtme:

 • Pse funksionoi zgjidhja?
 • Për kë?
 • Si e dini se funksionoi?
 • Çfarë janë në gjendje të bëjnë njerëzit tani që nuk mundeshin më parë?

Aplikoni disa nga këto mësime në problemin tuaj. Çfarë del nga kërkimi juaj si më interesantja? Përdorni njohuritë tuaja si pikënisje për të eksploruar mënyra të reja për të trajtuar problemin tuaj dhe për të gjetur qasje që i përshtaten kontekstit tuaj.

Burimi: CNBC