CDC: Vaksina Moderna më efektive se Pfizer, J&J, veçanërisht pas 4 muajsh

Vaksina COVID-19 e Modernës është pak më efektive se ajo e Pfizer ose Johnson & Johnson në parandalimin e shtrimit në spital, megjithëse hendeku rritet ndjeshëm katër muaj pas vaksinimit, tha CDC të premten.

Raporti vjen pikërisht kur FDA konsideron nëse do të miratojë një plan të diskutueshëm për të nxjerrë injeksione përforcuese për plotësisht të vaksinuarit.

Të dhënat, të mbledhura nga afro 3.700 njerëz në 21 spitale në 18 shtete gjatë pesë muajve, shtojnë në një numër dëshmish në rritje se ndërsa të gjitha vaksinat funksionojnë mirë, injeksioni Moderna mbetet më efektivi me kalimin e kohës.

Në përgjithësi, tha studimi, vaksina Moderna ishte 93% efektive në parandalimin e shtrimit në spital për COVID në mesin e të rriturve amerikanë pa sisteme imune të komprometuara. Gjatë së njëjtës periudhë studimi (11 mars-15 gusht), vaksina Pfizer ishte 88% efektive dhe vaksina J&J ishte 71% efektive.

Por këto ishin shifra të përgjithshme. Studimi gjithashtu shpërtheu efektivitetin, i quajtur gjithashtu VE, për periudhën 14-120 ditë pas vaksinimit, si dhe pas normës së 120 ditëve. Aty numrat ndryshuan më shumë.

Vaksina Moderna mbeti 92% efektive kundër shtrimit në spital pas 120 ditësh, por efektiviteti i vaksinës Pfizer ishte në 77%. (Nuk kishte një llogaritje të ngjashme për vaksinën J&J, megjithëse CDC vuri në dukje se efikasiteti u ul në 68% më shumë se 28 ditë pas vaksinimit.)

“Të kuptuarit e dallimeve në VE nga produkti i vaksinës mund të udhëheqë zgjedhjet individuale dhe rekomandimet e politikave në lidhje me përforcuesit e vaksinave. Të gjitha vaksinat e aprovuara ose të autorizuara nga FDA ose të autorizuara COVID-19 ofrojnë mbrojtje substanciale kundër shtrimit në spital COVID-19,”-shkruan autorët e studimit.

Burimi: CNBC