Demokratët duan të taksojnë miliarderët. Ja sa do të paguanin Mark Zuckerberg, Elon Musk dhe Jeff Bezos sipas planit të ri

Demokratët po shkojnë drejt një takse të re të madhe për miliarderët.

Propozimi i fundit është një “taksë mbi të ardhurat e miliarderëve”. Kjo do të kapte fitimet masive të pataksuara të aksioneve që kanë bërë më të pasurit në vitet e fundit.

Sipas një analize të re, miliarderët do të sillnin 500 miliardë dollarë. 275 miliardë dollarë prej të cilave do të vinin vetëm nga 10 miliarderët më të pasur.

Ekonomisti Gabriel Zucman, një studiues i vjetër mbi pabarazinë dhe taksat mbi të pasurit, përdori të dhënat e SEC dhe Indeksin e Miliarderëve të Bloomberg për të vlerësuar zotërimet e ndryshme të aksioneve të miliarderëve dhe për të ekstrapoluar atë që ata do të paguanin sipas taksës së re të miliarderit të kryetarit të Senatit, Ron Wyden, të publikuar të mërkurën.

Taksimi mbi të ardhurat e miliarderëve për 10 amerikanët më të pasur

Propozimi i Wyden do të zgjeronte gamën e aseteve të tatueshme për miliarderët. Aktualisht, asetet si aksionet e korporatave tatohen kur ato shiten me fitim; që quhet fitim kapital dhe tatohet me një normë më të ulët se të ardhurat e punëtorëve.

Qendra e majtë për Buxhetin dhe Prioritetet e Politikave zbuloi në një analizë se taksat mbi fitimet kapitale janë në thelb “efektivisht vullnetare”, sepse mbajtësi i atij aseti thjesht mund ta mbajë atë – duke lejuar që fitimet e parealizuara të grumbullohen – ose ta shesë atë në mënyrë strategjike të shoqëruar me humbje kapitale.

Propozimi i ri do ta ndryshonte atë, duke i bërë fitimet e parealizuara të ardhura të tatueshme për miliarderët e Amerikës, që do të thotë se ata do të duhet të paguajnë taksa për rritjen e pasurisë nga rritja e aseteve, edhe nëse nuk i shesin aksionet e tyre.

Gjatë gjithë pandemisë, miliarderët kanë shtuar 2.1 trilion dollarë në pasurinë e tyre kolektive. Kjo është një rritje prej 70%, me një pjesë të mirë që mund të jetë aktualisht e pataksueshme.

Tani për tani, miliarderët paguajnë vetëm 8.2% në tatimin mbi të ardhurat në vit, sipas një vlerësimi të Shtëpisë së Bardhë që merr parasysh fitimet e parealizuara.

Burimi: Insider