Dëshironi të transferoheni në Gjermani? Këto janë punët më të kërkuara

Për të tërhequr punëtorë të huaj të kualifikuar, Gjermania po thjeshton sistemin e saj të imigracionit.

Si rezultat i mungesës në rritje të fuqisë punëtore, vendi është “në kërkim të njerëzve që duan të vijnë në Gjermani për të sjellë aftësitë, ekspertizën dhe pasionet e tyre”, thotë ministri i ekonomisë dhe klimës, Robert Habeck.

Planet për një sistem të ri vizash të bazuar në pikë mund ta bëjnë më të lehtë zhvendosjen e punëtorëve të kualifikuar në vend.

Por cilat profesione shpresojnë të tërheqin?

Gjermania synon si aftësitë akademike ashtu edhe ato profesionale

Në një samit të punëtorëve të aftë këtë muaj, qeveria gjermane theksoi se trajnimi akademik dhe ai profesional ishin të një rëndësie të barabartë.

Duke apeluar veçanërisht për zejtarët e aftë, inxhinierët elektrikë, specialistët e IT-së, kujdestarët, infermierët, profesionistët e hotelierisë dhe mikpritjes në një adresë në kanalin “Make it in Germany” të qeverisë në YouTube, Habeck shton: “Ne mirëpresim njerëz nga e gjithë bota”.

Profesionet e tjera të kërkuara të listuara në faqen e internetit të qeverisë përfshijnë mjekë dhe shkencëtarë. Më parë është raportuar një mungesë e punëtorëve dhe ndërtuesve të metalurgjisë.

Gjermania dëshiron të heqë pengesat burokratike për punëtorët migrantë të kualifikuar

Në nëntor 2021, Gjermania njoftoi planet për të lejuar shtetësinë e dyfishtë për qytetarët jo-BE për herë të parë. Më parë, kjo lejohej vetëm në rrethana shumë specifike.

Ai gjithashtu u zotua të thjeshtojë procesin e aplikimit dhe la të kuptohet se do të zvogëlojë sasinë e kohës që dikush duhet të jetojë në Gjermani përpara se të aplikojë për shtetësi.

Masa është pjesë e planit të Gjermanisë për të modernizuar ligjet e imigracionit dhe për të hequr pengesat burokratike për të siguruar akses më të lehtë në tregun gjerman të punës.

Heqja e burokracisë nuk është tërheqja e vetme e Gjermanisë. Habeck thekson kushtet e mira të punës në vend, pagat e larta, mundësitë e trajnimit, cilësinë e lartë të jetës, arsimin e përballueshëm dhe udhëheqjen demokratike si arsye për të konsideruar lëvizjen atje.

Aplikimet për shtetësi mund të përcillen me shpejtësi si pjesë e strategjisë për të mbajtur punëtorët migrantë.

Edhe pse ende nuk është konfirmuar, disa raporte sugjerojnë se migrantët e aftë së shpejti mund të kualifikohen për nënshtetësinë gjermane në vetëm tre vjet, nëse ata përfundojnë një kurs integrimi ose demonstrojnë aftësi gjuhësore të nivelit B1 (të mesëm të ulët). Kjo krahasohet me pesë vitet aktuale, ose tetë pa kursin e integrimit.

Duke thjeshtuar njohjen e kualifikimeve profesionale dhe duke i bërë më të lehta për t’u lundruar proceset e vizave dhe shtetësisë, vendi shpreson të tërheqë dhe të mbajë një fuqi punëtore të fortë të huaj.

Burimi: Euronews