Ekonomistja e LinkedIn: 3 mënyra se si pandemia ka ndryshuar në mënyrë dramatike tregun e punës

Duke hyrë në vitin e tretë të pandemisë, tregu i punës sot është dukshëm i ndryshëm nga kur hymë në këtë krizë. Në LinkedIn, ekipi im i shkencëtarëve dhe ekonomistëve të të dhënave ka një pamje unike sesi mënyrat e punës kanë ndryshuar – përmes objektivit të mbi 180 milionë punëtorëve amerikanë dhe mbi 97,000 kompanive amerikane që përdorin platformën tonë, ku një person merr një punë çdo 15 sekonda.

Me një rekord prej 4.5 milionë amerikanësh që kanë dhënë dorëheqjen vetëm në nëntor, shumë e kanë quajtur këtë periudhë të ndryshimit të madh Dorëheqja e Madhe. Por ne preferojmë termin “Riorganizim i madh”, i cili karakterizon më saktë ndryshimet kryesore në të gjitha aspektet e punës që shkojnë përtej normave të thjeshta të braktisjes. Amerikanët po rimendojnë marrëdhëniet e tyre me punën, dhe punëtorët, në veçanti, kanë pritshmëri shumë më të larta nga punëdhënësit se kurrë më parë.

Për të dhënë një pamje më të qartë të asaj që po ndodh, ne pamë të dhënat e fuqisë punëtore në SHBA për të identifikuar tre ndryshimet më të mëdha në mënyrën se si punojmë, ku punojmë dhe pse punojmë që ia vlen të shikohet këtë vit. Ja çfarë gjetëm:

Si punojmë: Puna në distancë është shumë tërheqëse

Në mars 2020, vetëm një në çdo 67 punë të paguara në SHBA të postuara në LinkedIn ofronin punë në distancë. Në fillim të vitit 2022, ky numër u rrit në rreth një në gjashtë. Punët në distancë janë mbi peshën e tyre kur bëhet fjalë për aplikimet, duke tërhequr mbi 2.5 herë më shumë se aplikimet për punë në krahasim me punët në terren, sipas Raportit të Madh të Riorganizimit të LinkedIn. Edhe me afatet kohore të kthimit në zyrë ende duke u zhvendosur, interesi i punëtorëve për opsionet në distancë dhe hibride nuk tregon shenja ngadalësimi.

Dhe sipas të dhënave të sondazhit të LinkedIn, 87% e punonjësve do të preferonin të qëndronin në distancë të paktën gjysmën e kohës, edhe pasi të jetë e sigurt të kthehen në vendin e tyre të punës. Në një peizazh gjithnjë e më konkurrues punësimi, punëdhënësit në shumë sektorë duhet të rikalibrojnë politikat dhe qasjen e tyre për të mbajtur ritmin me këtë rritje të interesit për punën në distancë dhe fleksibël.

Ku punojmë: Punëtorët po kalojnë në role të reja më shpejt

Ndërsa të dhënat më të fundit të qeverisë tregojnë se numri i amerikanëve që braktisin punën e tyre po rritet, veçanërisht në mesin e shumë industrive të vijës së parë, të dhënat e LinkedIn tregojnë se normat e punësimit janë gjithashtu shumë të larta – që do të thotë se shumica e punëtorëve nuk po heqin dorë për të lënë fuqinë punëtore, por po riorganizohen në mundësi të reja dhe shpesh më të mira.

Deri në fund të vitit 2021, përqindja e anëtarëve të LinkedIn në SHBA që ndryshojnë punë u rrit me 37% krahasuar me 2020 dhe me më shumë se 32% në krahasim me 2019, sipas të dhënave të reja nga Raporti i Madh i Riorganizimit të LinkedIn. Dhe sipas raportit tonë të fuqisë punëtore, nëntori 2021 pa normat më të larta të punësimit të regjistruara që kur filluam të regjistronim të dhënat e normës së punësimit të LinkedIn në 2015.

Ndërsa zbavitja e punësimit mund të zbutet, kjo tendencë e qëndrueshme sugjeron se ne kemi hyrë në një “ekonomi të punëtorëve” – ​​një dinamikë e re e tregut të punës që nuk e kemi parë në dekada ku punëkërkuesit e kanë më të lehtë të gjejnë dhe të sigurojnë mundësi më të mira pune, me shumë më pak konkurrencë. Punëtorët madje kërkojnë punë brenda kompanive të tyre, pasi pjesa e anëtarëve që promovohen u rrit me 9% nga janari deri në tetor të vitit të kaluar, një rikthim i fortë nga rënia e hershme e pandemisë në promovime.

Ne po shohim gjithashtu ndryshime në vendin ku zgjedhim të punojmë – me shumë punonjës të largët që zgjedhin “të punojnë nga kudo”. Të dhënat e LinkedIn tregojnë se qytetet në Florida, si Miami (+17%), Jacksonville (+14%) dhe Tampa (+10%), dolën si fituesit më të mëdhenj të flukseve hyrëse të talenteve. Ndërkohë, në Bregun Perëndimor, San Francisko (-15%), Portland (-13%) dhe Seattle (-11.7%) panë daljet më të mëdha të talenteve. Punëdhënësit nga ana e tyre duhet të përqafojnë një model të fuqisë punëtore të shpërndarë, me role të reja, si zëvendëspresidenti i punës flex, që krijohen për të ndihmuar ekipet të sigurojnë bashkëpunim efektiv pavarësisht se ku banojnë punëtorët.

Pse punojmë: Punëtorët e fuqizuar po kërkojnë më shumë

Lufta për talentin është bërë e ashpër dhe në shumë sektorë, punonjësit kanë përparësinë. Më shumë nga sa kemi parë në dekada, punëtorët po përdorin aftësitë dhe përvojat e tyre për të kërkuar më shumë nga punëdhënësit e tyre për të marrë atë që duan.

Të dhënat e reja nga raporti Global Talent Trends i LinkedIn hedhin dritë mbi mënyrën sesi fleksibiliteti është bërë çelësi për tërheqjen dhe mbajtjen e talenteve të lartë. LinkedIn ka parë një rritje të madhe, mbi 80%, në postimet e punës që përmendin fleksibilitetin që nga viti 2019. Dhe kur punonjësit janë të kënaqur me fleksibilitetin e kohës dhe vendndodhjes së kompanive të tyre, ata kanë 2.6 herë më shumë gjasa të raportojnë se janë të lumtur në punë.

Në të gjithë bordin, ne gjithashtu shohim se punëkërkuesit përzgjedhin më me kujdes – dhe janë të gatshëm të presin dhe të kërkojnë përshtatjen e përsosur më shumë se vitet e kaluara. LinkedIn pa një rritje të dyfishtë në postet e punës të shikuara për aplikim në 2021 krahasuar me 2019, duke sugjeruar që punëtorët janë më të interesuar të shfletojnë tregun e punës sesa të kërcejnë në ofertën e parë.

Ndërsa lavjerrësi përfundimisht do të anojë prapa në një moment, punëtorët janë në sediljen e shoferit tani dhe ka të ngjarë të qëndrojnë aty gjatë gjithë vitit 2022. Për të përmbushur momentin aktual, punëdhënësit duhet të qëndrojnë të shkathët dhe të vazhdojnë t’i përshtatin metodat e tyre për të mbetur relevante pasi më shumë punëtorë mendojnë të bëjnë një kërcim në karrierë për të gjetur përshtatjen e duhur.

Autorja: Karin Kimbrough është kryeekonomiste në LinkedIn.

Burimi: CNN