Elon Musk, i cili bashkëthemeloi firmën pas ChatGPT, paralajmëron se A.I. është “një nga rreziqet më të mëdha” për qytetërimin

ChatGPT tregon se inteligjenca artificiale është avancuar tepër – dhe se është diçka për të cilën të gjithë duhet të shqetësohemi, sipas miliarderit të teknologjisë Elon Musk.

Një nga rreziqet më të mëdha për të ardhmen e qytetërimit është AI”, u tha Musk të pranishmëve në Samitin e Qeverisë Botërore në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe, menjëherë pasi përmendi zhvillimin e ChatGPT.

“Është edhe pozitive ose negative dhe ka premtime të mëdha, aftësi të mëdha”, tha Musk. Por, ai theksoi se “me këtë vjen një rrezik i madh”.

Shefi i Tesla, SpaceX dhe Twitter u pyet se si e sheh teknologjinë duke u zhvilluar 10 vjet nga tani.

Musk është bashkëthemelues i OpenAI, startup-i amerikan që zhvilloi ChatGPT – një mjet i ashtuquajtur gjenerues i AI që kthen përgjigje të ngjashme me njeriun ndaj kërkesave të përdoruesve.

ChatGPT është një formë e avancuar e AI e mundësuar nga një model i madh gjuhësor i quajtur GPT-3. Është programuar për të kuptuar gjuhën njerëzore dhe për të gjeneruar përgjigje të bazuara në trupa të mëdhenj të të dhënave.

ChatGPT “u ka ilustruar njerëzve se sa e avancuar është bërë AI”, sipas Musk. “Inteligjenca artificiale është avancuar për një kohë. Thjesht nuk kishte një ndërfaqe përdoruesi që ishte e aksesueshme për shumicën e njerëzve.”

Ndërsa makinat, aeroplanët dhe mjekësia duhet të respektojnë standardet rregullatore të sigurisë, AI nuk ka ende ndonjë rregull apo rregullore që e mban nën kontroll zhvillimin e saj, shtoi ai.

“Unë mendoj se ne duhet të rregullojmë sigurinë e AI, sinqerisht,” tha Musk. “Unë mendoj se është në të vërtetë një rrezik më i madh për shoqërinë sesa makinat, aeroplanët ose ilaçet.”

Rregullorja “mund të ngadalësojë pak AI, por mendoj se kjo mund të jetë gjithashtu një gjë e mirë”, shtoi Musk.

Miliarderi ka paralajmëruar prej kohësh për rreziqet e zhvillimit të papenguar të AI. Ai dikur tha se inteligjenca artificiale është “shumë më e rrezikshme” se kokat bërthamore.

Fjalët e tij kanë më shumë peshë sot, pasi rritja e ChatGPT kërcënon të përmbys tregun e punës me shkrime më të avancuara, të ngjashme me njeriun.

Musk u largua nga bordi i OpenAI në 2018 dhe nuk mban më një aksion në kompani.

“Fillimisht u krijua si një organizatë jofitimprurëse me burim të hapur. Tani është me burim të mbyllur dhe për fitim. Unë nuk kam një aksion të hapur në OpenAI, as nuk jam në bord, as nuk e kontrolloj atë në asnjë mënyrë.”

Një pjesë e arsyes për vendimin e Musk për të krijuar OpenAI ishte sepse “Google nuk po i kushtonte vëmendje të mjaftueshme sigurisë së AI“, tha ai.

ChatGPT ka çuar në një betejë të ashpër midis Google, një titani i kërkimit në internet, dhe Microsoft, i cili ka investuar në OpenAI dhe ka integruar softuerin e tij në shfletuesin e tij të internetit Bing.

Google iu përgjigj ChatGPT me mjetin e tij rival, të quajtur Bard. Kompania po luan catch-up, pasi investitorët pyesin nëse ChatGPT do të përbëjë një kërcënim për dominimin e saj në kërkimin në internet.

Burimi: CNBC