Elon Musk përballet me një faturë tatimore prej 15 miliardë dollarësh

CEO i Tesla, Elon Musk, po përballet me një faturë tatimore prej më shumë se 15 miliardë dollarësh në muajt e ardhshëm për opsionet e aksioneve, duke e bërë shitjen e aksioneve të tij Tesla këtë vit të mundshëm, pavarësisht nga votimi në Twitter.

Musk pyeti 62.7 milionë ndjekësit e tij në Twitter gjatë fundjavës nëse ai duhet të shesë 10% të aksioneve të tij në Tesla.

CEO i Tesla-s tha se ai “do t’u bindet rezultateve të këtij sondazhi, pavarësisht se si të shkojë”. Rezultatet ishin 58% në favor të shitjes dhe 42% kundër, duke rezultuar se ai do të shesë aksionet.

Lexo: Elon Musk pyet Twitter nëse ai duhet të shesë 10% të aksioneve të tij të Tesla

Pavarësisht nga rezultatet e sondazhit, Musk mund të kishte filluar të shiste miliona aksione këtë tremujor. Arsyeja: një faturë tatimore e afërt prej më shumë se 15 miliardë dollarë.

Për shkak se ai nuk merr një rrogë ose bonus në para, pasuria e tij vjen nga çmimet e aksioneve dhe fitimet në çmimin e aksioneve të Tesla-s. Aksionet e Tesla-s u mbyllën me 1,222.09 dollarë të premten, që do të thotë se fitimi i tij në aksione arrin në më pak se 28 miliardë dollarë.

Kompania gjithashtu ka zbuluar kohët e fundit se Musk ka marrë hua duke përdorur aksionet e tij si kolateral, dhe me shitjet, Musk mund të dëshirojë të shlyejë disa nga këto detyrime kredie.

Siç vuri në dukje Tesla në paraqitjen e Komisionit të Letrave me Vlerë dhe këmbimeve të tremujorit të tretë të 10-Q këtë vit: “Nëse çmimi i aksioneve tona të zakonshme do të binte ndjeshëm, zoti Musk mund të detyrohet nga një ose më shumë institucione bankare të shesë aksione të Tesla-s për të përmbushur detyrimet e tij të huasë nëse ai nuk mund ta bënte këtë përmes mjeteve të tjera. Çdo shitje e tillë mund të bëjë që çmimi i aksioneve tona të zakonshme të bjerë më tej.”

Së bashku, norma e taksave shtetërore dhe federale do të jetë 54.1%. Pra, fatura totale e taksave për të, me çmimin aktual, do të ishte 15 miliardë dollarë.

Musk nuk e ka konfirmuar madhësinë e faturës tatimore. Por ai shkroi në Twitter: “Unë nuk marr rrogë në para ose bonus nga askund. Unë kam vetëm aksione, kështu që e vetmja mënyrë që unë të paguaj taksat personalisht është të shes aksione.

Meqenëse CEO-t janë të limituar për të shitur aksione, dhe Musk ka të ngjarë të dëshirojë të lëkundë shitjet për të paktën dy tremujorë, analistët dhe ekspertët e taksave kanë pritur që Musk të fillojë shitjen në tremujorin e katërt të 2021.

Musk, natyrisht, mund të marrë edhe më shumë hua kundrejt aksioneve të tij Tesla, të cilat tani arrijnë në mbi 200 miliardë dollarë. Megjithatë, ai tashmë ka premtuar 92 milionë aksione te huadhënësit për huamarrje në para. Kur u pyet në konferencën Code në lidhje me huamarrjen kundrejt aksioneve të tilla të paqëndrueshme, ai tha: “Aksionet nuk rriten gjithmonë, ato gjithashtu bien”.

Burimi: CNBC