Ether bie gati 15% që nga përmirësimi i madh i rrjetit Ethereum

Etheri ka rënë më shumë se bitcoin që kur teknologjia bazë e kriptomonedhës, rrjeti Ethereum, iu nënshtrua një përmirësimi të madh të quajtur bashkim.

Ethereum është një teknologji blockchain që në mënyrë efektive i lejon zhvilluesit të ndërtojnë aplikacione në krye të saj. Etheri është kriptomonedha vendase që funksionon në Ethereum.

Shkrirja është një përmirësim i Ethereum që ndryshon mekanizmin e vlefshmërisë për transaksionet nga një metodë e provës së punës në provë e aksioneve. Përkrahësit thonë se kjo do ta bëjë verifikimin e transaksioneve në Ethereum shumë më efikas në energji dhe është pritur me padurim nga komuniteti i kriptove.

Pavarësisht se përmirësimi ndodhi me sukses, eteri ka rënë më shumë se bitcoin.

Që nga 15 shtatori, data kur përfundoi bashkimi, rreth orës 4:30 të mëngjesit të së martës, eterit është ulur rreth 15%. Bitcoin ka rënë rreth 3% në të njëjtën periudhë.

Përpara përmirësimit të rrjetit, çmimi i eterit u dyfishua afërsisht nga nivelet më të ulëta të vitit në qershor, duke tejkaluar shumë fitimet e bitcoin.

Tregtarët po i kthejnë gjithashtu investimet nga etheri dhe monedhat e tjera alternative digjitale në bitcoin, sipas Ayyar, “pasi pritja është që Bitcoin do të jetë më i mirë për disa muaj nga këtu e tutje”.

Investitorët po pyesin gjithashtu nëse pozicioni rregullator i etherit mund të ndryshojë pas bashkimit pasi Kryetari i Komisionit të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbime të SHBA-së Gary Gensler tregoi javën e kaluar se kriptovalutat që punojnë në modelin e provës së aksioneve, i cili zbatohet për Ethereum, mund të klasifikohen si një siguri. Kjo do ta sillte atë nën kompetencën e rregullatorëve.

Gensler’s, komentet e të cilit u raportuan nga disa media, nuk përmendi etherin në mënyrë specifike.

Për Ethereum, ekziston një shqetësim tjetër: kriptoma PoS (prova e aksioneve) mund të bie nën shqyrtimin e SEC,” tha Yuya Hasegawa, analist i tregut të kriptove në shkëmbimin japonez të kriptove Bitbank.

Rritjet e normave janë ende në fokus

Investitorët e kriptove janë gjithashtu në avantazh përpara një rritjeje të pritshme të normës së interesit nga Rezerva Federale e SHBA këtë javë.

Bankat qendrore në mbarë botën kanë rritur normat e interesit për t’u marrë me inflacionin e shfrenuar. Por kjo ka dëmtuar asetet e rrezikut si aksionet. Kriptomonedhat kanë qenë të lidhura ngushtë me tregjet e aksioneve të SHBA-së, në veçanti me Nasdaq-in e teknologjisë së rëndë. Me stoqet që mbeten nën presion, kripto gjithashtu ka ndjerë nxehtësinë.

Inflacioni në SHBA në gusht erdhi më i lartë se sa pritej, gjë që goditi aksionet dhe kriptomat.

Nga një këndvështrim makro gjithashtu, inflacioni erdhi më i lartë, dhe për këtë arsye shkaktoi një shitje në të gjitha tregjet, por ethereum dhe altcoin u shitën më shumë, duke pasur parasysh se ato janë përgjatë pjesës më të rrezikshme të spektrit të kriptove,” tha Ayyar.

Bitcoin ka qenë duke u tregtuar në një interval prej rreth 18,000 dollarë deri në 25,000 dollarë që nga qershori, një nivel në të cilin investitorët po blejnë, sipas Ayyar.

Por çdo “ndryshim në mjedisin makro në drejtim të inflacionit të surprizave të normave të interesit, është padyshim shkak për shqetësim”, tha ai, duke shtuar se nëse bitcoin bie nën 18,000 dollarë, kriptomonedha mund të testojë nivele deri në 14,000 dollarë.

Burimi: CNBC