‘Evermore’ i Taylor Swift thyen rekordin modern të epokës

Në vetëm tre ditë, kënga Evermore e Taylor Swift ka vendosur rekordin për javën më të madhe të shitjeve për një album vinyl në SH.B.A. që kur MRC Data filloi të gjurmonte shitjet në 1991.

Edicioni vinil i Evermore, i lëshuar më 28 maj, shiti mbi 40,000 kopje në SHBA deri më 30 maj, sipas raporteve fillestare për MRC Data. Kjo tejkalon rekordin për një javë të tërë të shitjeve të vinilit, të mbajtur nga korniza debutuese e Lazaretto-t të adhuruesit të vinilit Jack White, kur u lançua me 40,000 kopje në javën që mbaron me 15 qershor 2014. (Të dhënat e MRC filluan të gjurmonin në mënyrë elektronike shitjet e muzikës në 1991, kur kompania ishte e njohur si SoundScan.) Supozohet se shuma e shitjeve të vinilit të Evermore do të rritet deri në fund të javës së ndjekjes të enjten, 3 Qershor.

Evermore fillimisht u lançua dixhitalisht dhe përmes transmetuesve në 11 Dhjetor, 2020, por edicioni i tij vinyl nuk u lëshua deri më 28 maj. Shitjet e vinilit të Evermore ndihmohen shumë nga pesë muaj para-porosi, pasi u njoftua versioni vinil i albumit në mes të dhjetorit, dhe u ngjit për para-porosi në të njëjtën kohë.

Shitjet reklamuese të vinilit të Evermore shtojnë historinë e shkëlqyeshme të rikthimit të muzikës në vinil për formatin dikur jo aktiv.

2020 shënoi vitin e vetëm më të madh për shitjet e albumeve vinyl në SH.B.A. në historinë e të dhënave MRC (27.54 milion kopje) dhe vitin e 15-të radhazi të rritjes për vinilin (deri 46.2%). Më tej, LP-të e vinilit përbënin 27% të të gjithë albumeve të shitura në vitin 2020. Albumet vinyl ishin dikur formati dominant për blerjet e albumeve në SH.B.A., deri në fillim të viteve 1980. Pas kësaj, kasetat u mbajtën deri në fillim të viteve 1990, kur formati CD lulëzoi dhe u bë formati kryesor për shitjet e albumeve.

Burimi: Billboard