Gjumi: A po flini mjaftueshëm?

Sa orë gjumë flini?

FAKT

Nëse jeni 18-60 vjeç, ekspertët thonë se ju duhen të paktën 7 orë gjumë çdo natë.

Burimi: Instituti Kombëtar i Shëndetësisë në SHBA


7-9 orë gjumë

Të flesh mjaftueshëm gjum rrit sistemin tuaj imunitar, kështu që ju keni më pak gjasa të sëmureni dhe do të riktheheni në gjendje të mirë më shpejt nëse e bëni këtë.

<6 orë gjumë

Mungesa kronike e gjumit shtyp sistemin tuaj imunitar dhe rrit rrezikun për obezitet, diabet, sëmundje kardiovaskulare, goditje në tru dhe depresion.


FAKT

Në një studim 16-vjeçar të infermiereve femra, gratë që flinin pesë orë ose më pak kishin 15% më shumë gjasa të bëheshin obeze.

Burimi: Studimi i Shëndetit të Infermierëve


7-9 orë gjumë

Për shkak se kujtimet konsolidohen gjatë ëndërrimit dhe gjatë gjumit të thellë, pushimi mjaftueshëm për të kaluar plotësisht nëpër ato faza të gjumit mund të përmirësojë kujtesën tuaj.

<6 orë gjumë

Bëhuni gati të jeni të mjegulluar. Kujtimet nuk ruhen dhe nuk lidhen lehtësisht në tru kur jeni të privuar nga gjumi.


FAKT

Aftësia juaj për të mësuar gjëra të reja bie me 40% kur nuk flini mjaftueshëm.

Burimi: Instituti Kombëtar i Shëndetësisë


7-9 orë gjumë

Kur mendja dhe trupi juaj bëjnë gjumë të rregullt dhe me cilësi të lartë, humori dhe ndjenja juaj e mirëqenies përmirësohen.

<6 orë gjumë

Nëse jeni të privuar kronikisht nga gjumi, përgatituni të jeni të stresuar, nervoz dhe me temperament të shkurtër. Ju gjithashtu mund të vuani nga ankthi dhe depresioni.

7-9 orë gjumë

Aftësia juaj për të kushtuar vëmendje, për të zgjidhur problemet dhe për të qenë krijues është e lidhur drejtpërdrejt me një gjumë të mirë të natës.

<6 orë gjumë

Mungesa kronike e gjumit rrit gabimet dhe ul shpejtësinë e performancës në detyra. Ju jeni gjithashtu më rezistent ndaj ndryshimeve dhe nuk jeni në gjendje të kontrolloni emocionet tuaja.

7-9 orë gjumë

Pushimi adekuat është çelësi për të qëndruar vigjilentë dhe të përgjegjshëm në rrugë.

<6 orë gjumë

Edhe një natë me gjumë të keq mund të ngadalësojë reflekset tuaja dhe hapësirën e vëmendjes, duke ju vënë ju dhe të tjerët në rrezik në rrugë.

7-9 orë gjumë

Mund të jeni të çlodhur, më të lumtur, të gatshëm për të punuar në mënyrë krijuese dhe me një kujtesë të përmirësuar!

<6 orë gjumë

Mund të jeni mbipeshë, të lodhur, të papërqendruar dhe harrues.


KËSHILLA

  1. Ushtrohuni rregullisht, energjikisht është më e mira.
  2. Shmangni vaktet e rënda, cigaret dhe alkoolin në mbrëmje.
  3. Krijoni një ritual qetësues para gjumit me kohë për t’u çlodhur.
  4. Shkoni në shtrat dhe ngrihuni në të njëjtën kohë, edhe gjatë fundjavave.
  5. Mbajeni dhomën tuaj të freskët, të errët dhe pa zhurmë.

Burimi: CNN