Google po ndërton kufje AR

Meta mund të jetë kompania më e zhurmshme që ndërton pajisje AR dhe VR. Microsoft ka HoloLens. Apple po punon gjithashtu për diçka. Por mos harroni të llogaritni dhe Google.

Gjigandi i kërkimit kohët e fundit ka filluar të rrisë punën në një kufje AR, të koduar brenda vendit, Project Iris, që shpreson ta lançojë në vitin 2024, sipas dy personave të njohur me projektin, të cilët kërkuan anonimitetin për të folur pa lejen e kompanisë. Ashtu si kufjet e ardhshme nga Meta dhe Apple, pajisja e Google përdor kamera me pamje nga jashtë për të përzier grafikën kompjuterike me një burim video të botës reale, duke krijuar një përvojë realiteti më zhytëse dhe të përzier sesa syzet ekzistuese AR nga Snap dhe Magic Leap. Prototipet e hershme që po zhvillohen në një strukturë në Zonën e Gjirit të San Franciskos ngjajnë me një palë syze skish dhe nuk kërkojnë një lidhje me një burim të jashtëm energjie.

Kufjet e Google janë ende në zhvillim të hershëm pa një strategji të përcaktuar qartë për të hyrë në treg, gjë që tregon se viti i synuar i 2024-ës mund të jetë më shumë aspirativ sesa i përcaktuar. Pajisja mundësohet nga një procesor i personalizuar i Google, si smartfoni i tij më i ri Google Pixel, dhe funksionon në Android, megjithëse listat e fundit të punës tregojnë se një OS unik është në punë. Duke pasur parasysh kufizimet e energjisë, strategjia e Google është të përdorë qendrat e saj të të dhënave për të dhënë në distancë disa grafikë dhe për t’i transmetuar ato në kufje përmes një lidhjeje interneti. Ekipi Pixel është i përfshirë në disa nga pjesët e hardware-it, por është e paqartë nëse kufjet do të jenë përfundimisht të markës Pixel. Emri Google Glass është pothuajse me siguri jashtë tavolinës, falë rikthimit të hershëm (kujtoni “Glasshole?”) dhe faktit që teknikisht ekziston ende si një produkt i ndërmarrjes.

Projekti Iris shënon një rikthim në një kategori harduerike në të cilën Google ka një histori të gjatë dhe të kontrolluar. Filloi me debutimin fatkeq të Google Glass në 2012. Dhe më pas një përpjekje shumëvjeçare për të shitur kufjet VR dështoi në heshtje 2019. Google që atëherë ka qenë dukshëm i heshtur për aspiratat e tij harduerike në hapësirë, në vend të kësaj ka zgjedhur të fokusohet në veçoritë e softuerit si Lens, motori i tij i kërkimit vizual dhe udhëzimet AR në Google Maps. Ndërkohë, Mark Zuckerberg ka vënë bast kompaninë e tij në AR dhe VR, duke punësuar mijëra dhe duke u riemërtuar nga Facebook në Meta. “Metaverse” është bërë një fjalë e pashmangshme. Dhe Apple po përgatit kufjet e veta të realitetit të përzier për më vonë këtë vit.

Projekti Starline i Google

Projekti Iris është një sekret i ruajtur fort brenda Google, i vendosur në një ndërtesë që kërkon akses të veçantë me kartën e çelësit dhe marrëveshje për moszbulim. Ekipi kryesor që punon në kufjet është afërsisht në kapacitetin e 300 njerëzve dhe Google planifikon të punësojë qindra të tjerë. Ekzekutivi që mbikëqyr përpjekjen është Clay Bavor, i cili raporton drejtpërdrejt te CEO Sundar Pichai dhe gjithashtu menaxhon Project Starline, një kabinë video chat me rezolucion ultra të lartë që u shfaq vitin e kaluar.

Nëse Starline është ndonjë tregues, Projekti Iris mund të jetë një mrekulli teknike. Njerëzit që kanë provuar Starline thonë se është një nga demonstrimet më mbresëlënëse të teknologjisë ndonjëherë. Aftësia e tij për të rikrijuar me kë po bisedoni në 3D është hiper-realiste. Në një test të gjurmimit të syve me punonjësit, Google zbuloi se njerëzit përqendroheshin afërsisht 15 për qind më shumë se me kë po flisnin duke përdorur Starline kundrejt një videotelefonate tradicionale dhe se rikujtimi i kujtesës ishte gati 30 për qind më i mirë kur u pyetën për detajet e bisedave.

Burimi: The Verge