Inflacioni i Eurozonës shënon rekord të ri, grumbullon presion mbi Bankën Qendrore Evropiane

Inflacioni në eurozonë befasoi tregjet të mërkurën, duke shënuar një rekord të ri dhe duke grumbulluar akoma më shumë presion mbi Bankën Qendrore Evropiane për të vepruar.

Kostoja e jetesës për 16 vendet që ndajnë monedhën euro u rrit në 5.1% në janar, pavarësisht pritshmërive për një rënie të mprehtë në 4.4%. Shifra e dhjetorit kishte arritur në 5.0%.

Euro u rrit në një sesion të lartë kundrejt dollarit, duke u tregtuar me 1,1309 deri në orën 11 të mëngjesit me kohën e Mbretërisë së Bashkuar të mërkurën.

Këshilli Drejtues i BQE-së do të mblidhet këtë javë, me një njoftim që pritet të enjten pasdite. Banka qendrore e eurozonës është e vendosur të përqendrohet në inflacionin, rreziqet gjeopolitike, rritjen e fundit të yield-eve të obligacioneve dhe implikimet e saj në kushtet e financimit.

Një tjetër pyetje kyçe do të jetë se si mund të vendoset politika monetare e pavarur në rajon, në një kohë kur bankat si Rezerva Federale e SHBA-së po hyjnë në një cikël shtrëngimi të fuqishëm.

Inflacioni vazhdon të befasojë në rritje, Fed i SHBA-së duket se do të rrisë normat deri në gjashtë herë këtë vit, duke filluar nga 16 marsi”, tha Holger Schmieding, një kryeekonomist në Berenberg Bank, në një njoftim kërkimor.

“Në këtë sfond, debati në Bankën Qendrore Evropiane ka të ngjarë të bëhet edhe më i diskutueshëm se më parë.”

Të enjten, tregu do të vëzhgojë nëse presidentja e BQE-së, Christine Lagarde do të dalë me ndryshime në deklaratat e mëparshme se një rritje e normës është “shumë e pamundur” në 2022. Ose nëse do të ketë një ndryshim në vlerësimin e BQE-së mbi natyrën “kalimtare” të rritjes aktuale të inflacionit.

Rusi-Ukrainë

Një tjetër pikë e lartë në rendin e ditës do të jenë tensionet midis Rusisë dhe Ukrainës, duke përfshirë çdo implikim të mundshëm.

Nëse tensionet thellohen, duke rezultuar në ndërprerje në furnizimin me energji në Evropë, ne presim që BQE-ja të reagojë gjithnjë e më shumë, duke u fokusuar në ndikimin e rritjes dhe stabilitetit financiar, pavarësisht nga inflacioni i mundshëm më i lartë i energjisë në afat të shkurtër,” shpjegoi Anatoli Annenkov, një vëzhgues i ECB me Societe Generale, në një deklaratë.

Lexo: Kriza në Ukrainë: A mund të mbijetojë Evropa nëse Rusia ndalon furnizimin me gaz?

Më gjerësisht, BQE duket se pranon faktin se ka ende pasiguri të konsiderueshme rreth perspektivës së inflacionit.

Kishte 17 përdorime të fjalës ‘pasiguri’ në konferencën për shtyp të dhjetorit [BQE], nga asnjë në tetor, dhe llogaritë e dhjetorit përmendën ‘pasiguri jashtëzakonisht të lartë’ rreth inflacionit,” tha Mark Wall, një kryeekonomist me Deutsche Bank në një deklaratë.

Siç ndodh shpesh me bankat qendrore dhe komunikimet e tyre me tregjet, do të bëhet fjalë për nuanca të vogla gjuhësore dhe semantike kur vlerësohet rruga përpara për politikën monetare në rajon.

Burimi: CNBC