Inteligjenca artificiale ofron shpresa të mëdha për ekzaminimin e kancerit të gjirit

Inteligjenca artificiale mund të lexojë “në mënyrë të sigurtë” imazhet e ekzaminimit të kancerit të gjirit, sipas një studim suedez. Studiuesit e udhëhequr nga një ekip në Universitetin e Lund thonë se zbulimi me ndihmën e kompjuterit mund të dallojë kancerin në një “ritëm të ngjashëm” si dy radiologë. Por ata thanë se nevojiteshin më shumë kërkime për të përcaktuar plotësisht nëse mund të përdoret në programet e shqyrtimit. Ekspertët në Mbretërinë e Bashkuar ranë dakord që AI ofronte premtime të mëdha në depistimin e kancerit të gjirit. Ky nuk është studimi i parë që shqyrton përdorimin e AI për të diagnostikuar kancerin e gjirit në mamografi – rreze X të gjirit. Studimi, i publikuar në Lancet Oncology, përfshiu më shumë se 80,000 gra nga Suedia me një moshë mesatare 54 vjeç.

Gjysma e skanimeve u vlerësuan nga dy radiologë, ndërsa gjysma tjetër u vlerësuan nga mjeti i shqyrtimit i mbështetur nga AI.

Në total, 244 gra nga depistimi i mbështetur nga AI u zbuluan se kishin kancer, krahasuar me 203 gra të zbuluara nga shqyrtimi standard.

Dhe përdorimi i AI nuk gjeneroi më shumë “pozitive false” – ku një skanim diagnostikohet gabimisht si jonormal. Norma false-pozitive ishte 1.5% si në grupin e AI ashtu edhe në grupin e vlerësuar nga radiologët.

Autorja kryesore Dr Kristina Lang tha se AI ka potencialin për t’u përdorur në depistimin e kancerit të gjirit, duke ndihmuar në adresimin e mungesave të radiologëve të parë në të gjithë botën. Por ajo tha se nevojiteshin më shumë kërkime në këtë fushë për të kuptuar plotësisht potencialin dhe efektivitetin e kostos.

“Potenciali më i madh i AI tani është se mund të lejojë radiologët të jenë më pak të ngarkuar”.

Ndërsa sistemi ynë i shqyrtimit i mbështetur nga AI kërkon të paktën një radiolog përgjegjës për zbulimin, ai potencialisht mund të eliminojë nevojën për leximin e dyfishtë të shumicës së mamografive, duke lehtësuar presionin mbi ngarkesën e punës dhe duke u mundësuar radiologëve të fokusohen në diagnostikime më të avancuara dhe duke shkurtuar kohën e pritjes për pacientët”.

Një zëdhënës i NHS Angli tha: “Ky hulumtim është shumë inkurajues dhe janë duke u zhvilluar plane për të vlerësuar mënyrat më të mira të zbatimit të kësaj teknologjie në Programin e Ekzaminimit të Gjirit të NHS“. Dr Katharine Halliday, presidente e Kolegjit Mbretëror të Radiologëve, shtoi: “AI premton shumë dhe mund t’u kursejë kohë mjekëve duke maksimizuar efikasitetin tonë, duke mbështetur vendimmarrjen tonë dhe duke ndihmuar në identifikimin dhe prioritizimin e rasteve më urgjente.

Përkthyer dhe përshtatur nga BBC për Probizz.al