Ja pse Evropa ka nevojë për një euro digjitale

Banka Qendrore Evropiane dhe homologët e saj në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA, Kinë dhe Indi po eksplorojnë një formë të re të parave të mbështetura nga shteti, të ndërtuar mbi teknologjinë e ngjashme të librit online me kriptovalutat si bitcoin dhe ethereum. Të ashtuquajturat monedha digjitale të bankës qendrore (CBDC) parashikojnë një të ardhme ku të gjithë do të kemi kuletat tona digjitale dhe do të transferojmë para ndërmjet tyre me prekjen e një butoni, pa pasur nevojë që bankat e larta të përfshihen, sepse gjithçka ndodh në një blockchain.

Por CBDC-të paraqesin gjithashtu një mundësi që ka kaluar pa u vënë re – për të ulur ndjeshëm nivelet e tepruara të borxhit publik që rëndojnë shumë vende. Le të shpjegojmë.

Ideja prapa CBDC-ve është që individët dhe firmat do të lëshohen me kuleta digjitale nga banka e tyre qendrore me të cilën do të kryejnë pagesa, do të paguajnë taksa dhe do të blejnë aksione ose letra të tjera me vlerë. Ndërsa me llogaritë bankare të sotme, ekziston gjithmonë mundësia e jashtme që klientët të mos jenë në gjendje të tërheqin para për shkak të një ekzekutimi bankar, kjo nuk mund të ndodhë me CBDC-të sepse të gjitha depozitat do të mbështeteshin 100% nga rezervat.

Bankave të sotme me pakicë u kërkohet të mbajnë pak ose aspak depozita në rezervë, ndonëse ato duhet të mbajnë një pjesë të kapitalit të tyre (që do të thotë asetet e shitura lehtësisht) si mbrojtje në rast se librat e tyre të huadhënies hasin në telashe. Për shembull, kërkesa minimale e bankave të eurozonës është 15.1%, që do të thotë nëse ato kanë kapital prej 1 miliard euro, libri i tyre i huadhënies nuk mund të kalojë 6.6 miliardë euro (që është 6.6 herë depozitat).

Në një epokë të CBDC-ve, ne supozojmë se njerëzit do të kenë ende llogari bankare – për t’i investuar paratë e tyre nga një menaxher fondesh, për shembull, ose për të bërë një kthim duke i dhënë ato hua dikujt tjetër në emër të personit të parë. Ideja jonë është që mbrojtja 100% e rezervës në kuletat e bankës qendrore duhet të shtrihet në këto llogari bankare me pakicë.

Kjo do të thotë që nëse një person vendos 1000 euro digjitale në një llogari bankare me pakicë, banka nuk mund ta shumëfishojë atë depozitë duke hapur më shumë llogari sesa mund të paguajë sipas kërkesës. Në vend të kësaj, banka do të duhej të fitonte para nga shërbimet e tjera të saj.

Aktualisht, BQE mban rreth 25% të borxhit qeveritar të anëtarëve të BE-së. Imagjinoni që pas kalimit në një euro digjitale, ajo vendosi të rrisë këtë zotërim në 30% duke blerë obligacione të reja sovrane të emetuara nga shtetet anëtare.

Për të paguar për këtë, do të krijonte euro të reja digjitale – njësoj si ajo që ndodh sot kur lehtësimi sasior (QE) përdoret për të mbështetur ekonominë. Ç’është më e rëndësishmja, për çdo njësi të parasë së bankës qendrore të krijuar në këtë mënyrë, paraja që qarkullon në ekonominë e gjerë rritet me shumë më tepër: në eurozonë, afërsisht trefishohet. Kjo është për shkak se QE rrit vlerën e obligacioneve dhe aseteve të tjera, dhe si rezultat, bankat me pakicë janë më të gatshme t’u japin hua njerëzve dhe firmave. Kjo rritje e ofertës monetare është arsyeja pse QE mund të shkaktojë inflacion.

Megjithatë, nëse do të kishte një kërkesë rezervë 100% për bankat me pakicë, ju nuk do ta merrnit këtë efekt shumëzimi. Paratë e krijuara nga BQE do të ishin ajo shumë dhe asgjë më shumë. Për rrjedhojë, QE do të ishte shumë më pak inflacioniste se sot.

Përfitimi i borxhit

Pra, ku futet borxhi kombëtar? Nivelet e larta të borxhit kombëtar në shumë vende janë kryesisht rezultat i krizës financiare globale të viteve 2007-09, krizës së eurozonës së viteve 2010 dhe pandemisë COVID. Në eurozonë, vendet me borxh shumë të lartë si përqindje e PBB-së përfshijnë Belgjikën (100%), Francën (99%), Spanjën (96%), Portugalinë (119%), Italinë (133%) dhe Greqinë (174%).

Një mënyrë për t’u përballur me borxhin e lartë është krijimi i një inflacioni të madh për ta bërë vlerën e borxhit më të vogël, por kjo gjithashtu i bën qytetarët më të varfër dhe mund të shkaktojë përfundimisht trazira. Por duke përfituar nga zhvendosja në CBDC për të ndryshuar rregullat rreth rezervave të bankave me pakicë, qeveritë mund të shkojnë në një rrugë tjetër.

Mundësia është gjatë fazës së tranzicionit, duke përmbysur procesin në të cilin krijimi i parave për blerjen e obligacioneve shton tre herë më shumë para në ekonominë reale. Duke shitur bono në këmbim të eurove të sotme, çdo një euro e hequr nga banka qendrore çon në zhdukjen e tre prej tyre nga ekonomia.

Në të vërtetë, kështu do të futeshin eurot digjitale në ekonomi. BQE do të shesë gradualisht bono sovrane për të hequr eurot e vjetra nga qarkullimi, ndërsa do të krijonte euro të reja digjitale për të blerë përsëri bono. Për shkak se rezerva e detyrueshme 100% zbatohet vetëm për eurot e reja, shitja e obligacioneve me vlerë 5 milionë euro merr 15 milionë euro nga ekonomia, por blerja e obligacioneve për të njëjtën shumë i shton ekonomisë vetëm 5 milionë euro.

Sidoqoftë, ju nuk do të blinit vetëm të njëjtën sasi obligacionesh siç keni shitur. Për shkak se shumëzuesi nuk zbatohet për obligacionet që blihen, ju mund të trefishoni shumën e blerjeve dhe shuma totale e parave në ekonomi mbetet e njëjtë – me fjalë të tjera, nuk ka inflacion shtesë.

Për shembull, BQE mund të rrisë zotërimet e saj të borxhit sovran të shteteve anëtare të BE-së nga 25% në 75%. Ndryshe nga obligacionet sovrane në duar private, shtetet anëtare nuk duhet t’i paguajnë interes BQE-së për obligacione të tilla. Pra, tatimpaguesit e BE-së tani do të duhet të paguajnë vetëm interesin për 25% të obligacioneve të tyre në vend të 75% për të cilin po paguajnë interes tani.

Normat e interesit dhe pyetje të tjera

Një arsye shtesë për ta bërë këtë janë normat e interesit. Ndërsa normat e interesit të pagueshme për obligacionet kanë qenë të pakta prej vitesh, ato mund të rriten jashtëzakonisht në emetimet e ardhshme për shkak të presioneve inflacioniste dhe bankat qendrore fillojnë të rrisin normat e interesit afatshkurtra si përgjigje. Grafiku i mëposhtëm tregon se si yield-et (nënkupton normat e interesit) për obligacionet sovrane 10-vjeçare të vëzhguara nga afër për Spanjën, Greqinë, Italinë dhe Portugalinë janë rritur tashmë midis tre dhe pesëfish gjatë muajve të fundit.

Yield-et e obligacioneve 10-vjeçare mesdhetare

Pas disa vitesh tronditjesh të mëdha nga pandemia, kriza energjetike dhe emergjenca e luftës, ekziston rreziku që tregjet të fillojnë të mendojnë se vendet më borxhli të Evropës nuk mund të mbulojnë borxhet e tyre. Kjo mund të çojë në shitje të gjerë të obligacioneve dhe të shtyjë normat e interesit deri në nivele të pamenaxhueshme. Me fjalë të tjera, qasja jonë madje mund të shpëtojë eurozonën.

BQE-ja me të vërtetë mund t’i arrijë të gjitha këto pa futur një euro digjitale, thjesht duke vendosur një kërkesë më të rreptë rezervë brenda sistemit aktual. Por duke kaluar në një CBDC, ekziston një argument i fortë se për shkak se është më i sigurt se depozitat bankare, bankat me pakicë duhet të garantojnë atë siguri duke ndjekur një rregull rezervë 100%.

Megjithatë, vini re se ne mund ta marrim këtë ilaç vetëm një herë. Si rezultat, shtetet e BE-së do të duhet të jenë ende të disiplinuara në lidhje me buxhetet e tyre.

Në vend që të përfundoni plotësisht bankingun e rezervave të pjesshme në këtë mënyrë, ekziston gjithashtu një shtëpi në gjysmë të rrugës ku i bëni kërkesat për rezervë më të rrepta (të themi një rregull 50%) dhe gëzoni një version të reduktuar të përfitimeve nga sistemi ynë i propozuar. Përndryshe, pas përfundimit të tranzicionit CBDC, rezerva e detyrueshme mund të relaksohet në mënyrë progresive për të stimuluar ekonominë, duke iu nënshtruar rritjes së PBB-së, inflacionit, etj.

Po sikur bankat e tjera qendrore të mos kenë të njëjtën qasje? Sigurisht, njëfarë koordinimi do të ndihmonte për të minimizuar përçarjet, por kërkesat për rezervë ndryshojnë midis vendeve sot pa probleme të rëndësishme. Gjithashtu, shumë vende ndoshta do të tundoheshin të merrnin të njëjtën qasje. Për shembull, Banka e Anglisë mban mbi një të tretën e borxhit të qeverisë britanike dhe borxhi publik i Mbretërisë së Bashkuar si pjesë e PBB-së aktualisht qëndron në 95%.

Burimi: The Next Web