Ja sa para do të kishit nëse do të investonit 1000 dollarë në Disney 5, 10, 25 vjet më parë

Disney bëri bujë javën e kaluar kur rriti çmimet e biletave për parkun e tij me bazë në Orlando, Florida.

Vizitorët që planifikojnë një udhëtim të zgjatur në Walt Disney World Resort do të paguajnë midis 2% dhe 6% më shumë nëse kalojnë më shumë se katër ditë në parqe. Vizitat katërditore varionin nga 435 deri në 597 dollarë, në varësi të faktit nëse bileta ishte për një fëmijë apo një të rritur, raportoi CNBC. Tani, ato vizita kushtojnë midis 447 dhe 597 dollarë.

Është shumë larg çmimit të pranimit kur Mbretëria Magjike hapi portat e saj për herë të parë në 1971. Biletat e hyrjes ishin 3,50 dollarë në ditë për të rriturit dhe 1 dollarë për fëmijët. Të rregulluara sipas inflacionit, ato çmime do të ishin përkatësisht rreth 24 dollarë dhe pak më pak se 7 dollarë në 2022.

Sigurisht, Disney i vitit 2022 nuk njihet nga mishërimi i tij i kaluar. Korporata jo vetëm që zotëron Pixar dhe ESPN, por në vitin 2017 shpenzoi 52 miliardë dollarë për asetet e 21st Century Fox, të cilat i dhanë pronësinë e studiove të filmit të Fox, si dhe të National Geographic, FX dhe Hulu. Parqet e saj, ndërkohë, tani përfshijnë zona të tëra për pronat e saj “Star Wars” dhe “Marvel”, si dhe filmin “Avatar”.

Blerja e Marvel Entertainment nga Disney në 2009 dhe blerja e Lucasfilm dhe “Star Wars” e George Lucas në vitin 2012 ndihmuan në transformimin e kompanisë në një “juggernaut” në kinema. Nga 10 filmat me fitimet më të larta të të gjitha kohërave, gjashtë kanë ardhur nga Disney.

Është një nivel rritjeje që e ka shpërblyer kompaninë jo vetëm në arkë – filmat në Universin Kinematik të Marvel kanë fituar më shumë se 25 miliardë dollarë që nga “Iron Man” i vitit 2008 – por edhe në bursë.

Megjithëse stoku ka rënë rreth 23% që nga shkurti i kaluar, Disney është dëshmuar të jetë një investim solid gjatë dekadave.

Nëse do të kishit vënë 1000 dollarë në Disney pesë vjet më parë më 25 shkurt 2017 kur aksionet tregtoheshin me 110 dollarë, investimi juaj do të ishte rritur 38% dhe do të kishte vlerë 1,381 dollarë që nga e enjtja, sipas llogaritjeve të CNBC. Gjatë të njëjtës periudhë kohore, megjithatë, indeksi S&P 500 u rrit në vlerë me 81.3%.

Kthehuni disa vite të tjera dhe kthimi juaj do të jetë treshifror. Një investim prej 1,000 dollarësh në Disney një dekadë të plotë më parë, më 25 shkurt 2012 – i njëjti vit që “The Avengers” fitoi më shumë se 1.5 miliardë dollarë në arkë – do të kishte sjellë një kthim prej 282% dhe do të kishte vlerë 3,825 dollarë. Kjo tejkalon S&P, i cili u rrit 214.3% që nga viti 2012.

Investitorët që investuan 1000 dollarë në Disney 25 vjet më parë në shkurt 1997, vetëm disa muaj përpara se hiti i animuar “Hercules” të dilte në kinema, do të kishin parë një kthim prej 541% dhe një investim që do të vlente 6412 dollarë sot. Në të njëjtën periudhë kohore, S&P është rritur me 428.6%.

Por kjo nuk do të thotë se S&P është një investim më i keq. Në fakt, shumica e ekspertëve, duke përfshirë investitorin legjendar Warren Buffett, thonë se fondet e indeksit që gjurmojnë indeksin me kapital të madh janë vendi më i mirë për shumicën e njerëzve për të vendosur paratë e tyre, sepse ata mbajnë çdo aksion në indeks – duke përfshirë Disney-n – duke e bërë atë të diversifikuar automatikisht.

Në vend që të përpiqeni të mposhtni tregun, fondet e indeksit ju lejojnë të vazhdoni me të. Dhe për shkak se tregu i aksioneve është rritur historikisht në vlerë me kalimin e kohës, këto fonde me kosto të ulët konsiderohen investime relativisht të sigurta dhe të besueshme.

Burimi: CNBC