Jo recesion, por një ngadalësim i rritjes për shkak të luftës Rusi-Ukrainë, thotë shefi i ekonomisë së BE-së

Shefi i ekonomisë i Bashkimit Evropian thotë se lufta e Rusisë me Ukrainën do të shkaktojë një ngadalësim të rritjes këtë vit, duke paralajmëruar se parashikimi ekzistues i rritjes prej 4% të bllokut tani nuk është më i zbatueshëm.

Komisioneri evropian për ekonominë dhe tatimet, Paolo Gentiloni, tha të shtunën se kriza e Ukrainës do të sjellë një periudhë me rritje më të ulët për 19 vendet që ndajnë euron.

Projeksioni i bllokut për rritje prej 4% në 2022, i lëshuar pak përpara pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt, do të duhet të rishikohet në rënie, tha ai.

Megjithatë, në një përpjekje për të hequr thumbin nga vlerësimi i dobët, Gentiloni tha se nuk kishte perspektivë për një recesion.

“Gjëja e mirë është se ne hymë në këtë krizë pesë javë më parë në një bazë të mirë dhe ne po vlerësonim për këtë vit rritje 4%,” i tha Gentiloni Steve Sedgwick të CNBC në Forumin Ambrosetti në Cernobbio, Itali.

“Kjo do të ngadalësohet, sigurisht, por bartja e situatës së mëparshme se si shkoi ekonomia jonë në 2021 do të qëndrojë. Dhe unë mendoj se ne nuk po rrezikojmë për të hyrë në territor negativ në përgjithësi në vitin 2022,” shtoi ai.

Gentiloni tha se perspektiva ekonomike varet nga tre faktorë: kohëzgjatja e sulmit të Rusisë në Ukrainë, nëse dinamika e sanksioneve do të përhapet në eksportet e energjisë të Rusisë dhe se si kriza në Ukrainë mund të ndikojë në besimin e investitorëve dhe konsumatorëve.

“Kjo është arsyeja pse unë mendoj se ne duhet të sigurojmë qytetarët tanë, njerëzit tanë të biznesit se po, ne do të ngadalësojmë rritjen tonë, por nuk po hyjmë në recesion,” tha Gentiloni.

Komentet e tij i bënë jehonë vërejtjeve të bëra në fillim të javës, në të cilat Gentiloni theksoi rëndësinë e sigurimit të rimëkëmbjes ekonomike që të mos prishet nga veprimet e Kremlinit dhe tha se kriza e Ukrainës nuk duhet të çojë në rritje të divergjencës në bllok.

BE mendohet se po përgatit sanksione të mëtejshme ekonomike kundër Rusisë, megjithëse Gentiloni i tha Reuters të shtunën se çdo masë shtesë nuk do të ndikonte në sektorin e energjisë.

Burimi: CNBC