Ka 4 lloje shefash. Këtu është ai për të cilin dëshironi të punoni dhe pse ekspertët thonë se ata janë më të suksesshëm

Menaxherët e mëdhenj dinë të trajnojnë, angazhohen dhe motivojnë ekipet e tyre. Por puna nuk është e lehtë. Mënyra se si ne punojmë po ndryshon me shpejtësi. Përgjegjësitë po ndryshojnë vazhdimisht. Punëtorët duan të përmirësojnë aftësitë e tyre.

Si nënkryetar menaxhues në Gartner, një firmë këshilluese globale, Sari Wilde mbikëqyr kërkimin dhe produktet për të mësuar. Për të kuptuar më mirë se çfarë bëjnë menaxherët më të mirë për të zhvilluar punonjësit në mjedisin e sotëm të ngarkuar të punës, ata anketuan 5000 menaxherë nga e gjithë bota në funksione të ndryshme.

Të dhënat zbuluan katër lloje kryesore të menaxherëve:

Katër llojet kryesore të menaxherëve

 1. Menaxherët mësues zhvillojnë punonjësit e tyre bazuar në ekspertizën dhe përvojën e tyre. Mantra e tyre është: “Unë e bëra në këtë mënyrë, dhe për këtë arsye ju duhet gjithashtu.” Ata zakonisht avancojnë në organizatë jo domosdoshmërisht sepse janë menaxherët më të mëdhenj, por për shkak të njohurive të tyre institucionale.
 2. Menaxherët ”gjithmonë ndezur” monitorojnë dhe kontrollojnë vazhdimisht punonjësit e tyre. Ata kanë qëllime të mira dhe duan të jenë ata që ofrojnë stërvitje dhe reagime të vazhdueshme në një gamë të gjerë aftësish.
 3. Menaxherët nxitës kanë një qasje më të thjeshtë, duke dhënë reagime pozitive dhe duke i vënë punonjësit në krye të zhvillimit të tyre. Ata janë të afrueshëm dhe mbështetës, por jo aq proaktivë sa llojet e menaxherëve të tjerë kur bëhet fjalë për zhvillimin e aftësive të punonjësve të tyre.
 4. Menaxherët lidhës ofrojnë reagime në fushën e tyre të ekspertizës, ndërkohë që lidhin punonjësit me të tjerët në ekip ose në organizatë, të cilët janë më të përshtatshëm për të adresuar nevojat specifike.

Lidhësit janë lloji më i mirë i menaxherëve

Jo të gjitha llojet u treguan efektive. Për shembull, menaxherët mësues preferojnë t’i bëjnë gjërat sipas mënyrës së tyre dhe hezitojnë të eksperimentojnë me ide dhe strategji të reja. Kjo mund të jetë problematike në një botë ku inovacioni dhe kreativiteti inkurajohen.

Nxitësit janë të shkëlqyer për punonjësit që lulëzojnë në motivim. Megjithatë, qasja e tyre “të mësosh duke bërë” mund të shkaktojë stres, ulje të sigurisë psikologjike dhe rritje të lodhjes fizike dhe emocione të punonjësve.

Ekipi ynë i kërkimit u befasua kur zbuloi se qasja Always On nuk është as më produktive. Kjo për shkak se ata shpesh supozojnë se e dinë se çfarë është më e mira kur, në shumë raste, nuk e dinë. Si rezultat, ata mund t’i drejtojnë punonjësit në rrugën e gabuar.

Konektorët, të cilët përbënin rreth 25% të menaxherëve që ne anketuam, rezultuan të ishin më të mirët në mbështetjen e zhvillimit të karrierës së punonjësve të tyre, duke përfshirë efikasitetin dhe gatishmërinë për aftësi.

Fuqia e tyre më e madhe është se ata krijojnë tre lidhje të rëndësishme për punonjësit e tyre:

 1. Lidhja menaxher-punonjës: Lidhësit bëjnë pyetjet e duhura dhe bëjnë një përpjekje për t’i njohur me të vërtetë punonjësit e tyre në një nivel më të thellë – të tilla si motivimet, interesat, qëllimet dhe fushat e zhvillimit të tyre në mënyra që menaxherët e tjerë nuk e bëjnë.
 2. Lidhja e ekipit: Lidhësit e dinë se nuk duhet të jenë burimi i vetëm i stërvitjes. Kështu që ata përpiqen të krijojnë një mjedis ekipor më gjithëpërfshirës ku njerëzit ndihen të respektuar dhe rehat duke ndarë aftësitë e tyre individuale me njëri-tjetrin.
 3. Lidhja e organizatës: Ekipet me performancën më të lartë shpenzojnë rreth gjysmën e kohës së tyre duke komunikuar jashtë mjediseve të takimeve formale. Lidhësit i ndihmojnë punonjësit e tyre të kuptojnë se me çfarë mund të lidhin liderët e tjerë brenda organizatës punonjësit e tyre për të marrë mësimin që ata nuk janë në gjendje të ofrojnë.

Si të keni sukses nën çdo menaxher

Nëse jeni një nga të paktët me fat që keni një menaxher lidhës, ka të ngjarë të jeni më të angazhuar dhe më të suksesshëm në karrierën tuaj.

Por çfarë duhet të bëni nëse menaxheri juaj bie nën një nga tre llojet e tjera? Këtu janë disa këshilla:

 • Sqaroni komentet për të kuptuar se çfarë ka vërtet rëndësi. Nëse mendoni se po merrni shumë komente, gjë që është e zakonshme me menaxherin “Gjithmonë ndezur”, kthejini shënimet e tyre në një listë detyrash me prioritet. Më pas, konfirmoni atë listë me menaxherin tuaj për t’u siguruar që po e përqendroni energjinë tuaj në vendet e duhura.
 • Ndani aspiratat tuaja të karrierës. Jini të drejtpërdrejtë me menaxherin tuaj në lidhje me fushat dhe aftësitë që dëshironi të zhvilloni. Nëse ka një mundësi që dëshironi të ndiqni, mos kini frikë të ngrini dorën.
 • Ndërtoni lidhjet tuaja. Përcaktoni se ku qëndron ekspertiza e menaxherit tuaj dhe ku ai ka pika qorre, në mënyrë që të mund të kërkoni reagime që i përshtaten pikave të tyre të forta. Më pas shfrytëzoni rrjetin tuaj për të marrë pikëvështrime dhe udhëzime alternative.
 • Kërkoni projekte me menaxherët lidhës. Mënyra më e mirë për t’u rritur në karrierën tuaj është të grumbulloni projekte dhe role interesante dhe të ndryshme. Gjeni mundësi për të punuar me Konektorë, edhe nëse ata nuk janë menaxheri juaj i drejtpërdrejtë.

Burimi: CNBC