Keni nevojë të mësoni më shpejt? Praktikoni këto 7 strategji të ruajtjes së kujtesës dhe të përvetësimit të aftësive

Suksesi afatgjatë bazohet në shfrytëzimin dhe maksimizimin e gjërave që mund të kontrolloni. Si përpjekja. Këmbëngulja. Çuditërisht (të paktën për disa), të qenit i këndshëm.

Por më e rëndësishmja, shfrytëzimi dhe maksimizimi i asaj që dini – dhe asaj që bëni me atë që dini.

Meqenëse kjo e bën të mësuarit më të shpejtë dhe mbajtjen në kujttesë të më shumë njohurive, një superfuqi në karrierë, këtu janë shtatë mënyra të mbështetura nga shkenca për të mësuar më shpejt dhe për të kujtuar më mirë atë që mësoni:

 1. Provoni vazhdimisht veten.

Një studim klasik i publikuar në Psychological Science in the Public Interest tregon se vetë-testimi është një mënyrë jashtëzakonisht efektive për të përshpejtuar procesin e të mësuarit.

Pjesërisht kjo është për shkak të kontekstit shtesë që krijoni. Provoni veten dhe përgjigjuni gabimisht dhe jo vetëm që keni më shumë gjasa të mbani mend përgjigjen e duhur pasi ta shikoni atë, por do të mbani mend edhe faktin që nuk e mbani mend. (Sidomos nëse prireni të jeni të ashpër me veten.)

Pra, mos provoni vetëm hapin tuaj të shitjeve. Provoni veten në atë që vjen pas prezantimit tuaj. Provoni veten duke renditur katër pikat kryesore që dëshironi të bëni. Testoni aftësinë tuaj për të kujtuar shifrat e kursimeve të kostos, oraret e çmimeve, ose si do t’i përgjigjeni pyetjeve ose llojeve më të zakonshme të rezistencës së klientit.

Jo vetëm që do të fitoni besim në atë se sa dini, por gjithashtu do të mësoni më shpejt gjërat që nuk i dini – të paktën jo ende.

 1. Mësoni disa gjëra me radhë.

Procesi quhet ndërthurje: Studimi i koncepteve ose aftësive të lidhura paralelisht. Në vend që të përqendroheni në një lëndë, një detyrë ose një aftësi gjatë një sesioni mësimor, mësoni ose praktikoni qëllimisht disa lëndë ose aftësi me radhë.

Rezulton se ndërthurja është një mënyrë shumë më efektive për të trajnuar trurin tuaj dhe për të trajnuar aftësitë tuaja motorike. Pse?

Një teori e propozuar në një studim të publikuar në Educational Psychology Review është se ndërthurja përmirëson aftësinë e trurit tuaj për të bërë dallimin midis koncepteve ose aftësive. Kur bllokoni ushtrimin e një aftësie, mund të stërviteni derisa kujtesa e muskujve të pushtojë dhe aftësia të bëhet pak a shumë automatike. Kur ndërthurni disa aftësi, çdo aftësi nuk mund të bëhet pa mend.

Dhe kjo është një gjë e mirë, sepse përkundrazi je i detyruar vazhdimisht të përshtatesh dhe të përshtatesh. Jeni vazhdimisht të detyruar të shihni, ndjeni dhe diskriminoni midis lëvizjeve të ndryshme ose koncepteve të ndryshme.

Dhe kjo ju ndihmon të mësoni vërtet atë që po përpiqeni të mësoni, sepse ju ndihmon të kuptoni në një nivel më të thellë.

Duke folur për përshtatjen…

 1. Ndryshoni rregullisht mënyrën se si studioni ose praktikoni.

Përsëritja e çdo gjëje vazhdimisht me shpresën se do ta zotëroni atë detyrë jo vetëm që do t’ju pengojë të përmirësoheni sa më shpejt që të mundeni; në disa raste, në fakt mund të ulë aftësitë tuaja gjithashtu.

Sipas hulumtimit të botuar në Johns Hopkins Medicine, praktikimi i një versioni pak të modifikuar të një detyre që dëshironi të zotëroni ju ndihmon “në fakt të mësoni më shumë dhe më shpejt sesa nëse vazhdoni të praktikoni të njëjtën gjë shumë herë radhazi”. Shkaku më i mundshëm është rikonsolidimi, një proces ku kujtimet ekzistuese rikujtohen dhe modifikohen me njohuri të reja.

Thuaj se dëshiron të zotërosh një fushë investitori. Bëni këtë:

 1. Përsëriteni aftësinë bazë. Vraponi nëpër fushën tuaj disa herë në të njëjtat kushte me të cilat do të përballeni përfundimisht kur ta bëni drejtpërdrejt. Natyrisht, hera e dytë do të jetë më e mirë se e para; kështu funksionon praktika.
 2. Prisni. Jepini vetes të paktën gjashtë orë në mënyrë që kujtesa juaj të konsolidohet. (Do të thotë se mund t’ju duhet të prisni deri nesër përpara se të praktikoni përsëri, gjë që, siç do ta shihni në një moment, është një qasje e shkëlqyer.)
 3. Praktikoni përsëri, por këtë herë…
 • Shkoni pak më shpejt. Flisni pak – vetëm pak – më shpejt se zakonisht. Kaloni nëpër slide-t tuaja pak më shpejt. Rritja e shpejtësisë do të thotë që do të bëni më shumë gabime, por kjo është në rregull – në proces, ju do të modifikoni njohuritë e vjetra me njohuri të reja dhe do të vendosni bazat për përmirësim. Ose…
 • Shkoni pak më ngadalë. E njëjta gjë do të ndodhë. (Plus, ju mund të eksperimentoni me teknika të reja – duke përfshirë përdorimin e heshtjes për efekt – që nuk janë të dukshme kur prezantoni me shpejtësinë tuaj normale.) Ose…
 • Ndani prezantimin tuaj në copa më të vogla. Pothuajse çdo detyrë përfshin një sërë hapash diskrete. Kjo është padyshim e vërtetë për prezantimet. Zgjidhni një pjesë të zërit tuaj. Zbërtheni atë. Zotëroje atë. Pastaj bashkojeni përsëri të gjithë prezantimin. Ose…
 • Ndryshoni kushtet. Përdorni një projektor tjetër. Ose një telekomandë tjetër. Ose një lavaliere në vend të një mikrofoni me kufje. Ndryshoni pak kushtet; jo vetëm që do t’ju ndihmojë të modifikoni një memorie ekzistuese, por gjithashtu do t’ju bëjë më të përgatitur për të papriturat.
 1. Dhe vazhdoni të modifikoni kushtet.

Ju mund ta zgjeroni procesin në pothuajse çdo gjë. Ndërsa është qartësisht efektiv për të mësuar aftësitë motorike, procesi mund të zbatohet gjithashtu për të mësuar pothuajse çdo gjë.

 1. Thoni atë që dëshironi të mbani mend me zë të lartë.

Provat mendore janë të mira. Është më mirë të provoni me zë të lartë.

Hulumtimi i botuar në Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition zbuloi se krahasuar me leximin ose të menduarit në heshtje (sikur ka një mënyrë tjetër për të menduar), akti i të folurit është një “mekanizëm mjaft i fuqishëm për përmirësimin e kujtesës për informacionin e përzgjedhur”.

Sipas studiuesve, “Të mësuarit dhe kujtesa përfitojnë nga përfshirja aktive. Kur një fjale i shtojmë një masë aktive ose një element prodhimi, ajo fjalë bëhet më e dallueshme në memorien afatgjatë, dhe për këtë arsye më e paharrueshme.

Pra, mos praktikoni vetëm atë katran investitor në kokën tuaj. Provoni me zë të lartë. Në këtë mënyrë ju do të mbani mend atë që keni menduar, dhe gjithashtu atë që keni dëgjuar të thoni.

 1. Shpërndani seancat tuaja të studimit.

Pasi të keni hartuar atë fushë, kaloni nëpër të një herë. Pastaj merrni disa minuta për të bërë korrigjime dhe rishikime.

Pastaj largohuni për disa orë, apo edhe për një ditë, përpara se të përsërisni procesin, sepse një studim i publikuar në Psychological Science tregon se “praktika e shpërndarë” është një mënyrë shumë më efektive për të mësuar. Pse?

Teoria e rikthimit të fazës së studimit thotë se sa herë që përpiqeni të rikuperoni diçka nga kujtesa dhe rikthimi është më i suksesshëm, ajo kujtesë bëhet më e vështirë për t’u harruar. Nëse e kaloni hapin tuaj prapa me shpinë, pjesa më e madhe e prezantimit tuaj është ende në mendje – që do të thotë se nuk keni nevojë ta rikuperoni atë nga kujtesa.

Një teori tjetër ka të bëjë me ndryshueshmërinë kontekstuale. Kur informacioni kodohet në memorie, një pjesë e kontekstit gjithashtu kodohet. Kjo është arsyeja pse dëgjimi i një kënge të vjetër mund t’ju bëjë të mbani mend se ku keni qenë, çfarë keni ndjerë, etj., kur e keni dëgjuar për herë të parë atë këngë. Konteksti shtesë krijon sinjale të dobishme për marrjen e informacionit.

Sido që të jetë, praktika e shpërndarë padyshim funksionon. Pra, jepini vetes kohë të mjaftueshme për t’i lënë sesionet tuaja të të mësuarit. Do të mësoni në mënyrë më efikase dhe më efektive.

Sidomos nëse ju…

 1. Përdorni fuqinë e gjumit.

Sipas një studimi të vitit 2016 të publikuar në Psychological Science, njerëzit që studionin para se të flinin, më pas flinin dhe më pas bënin një rishikim të shpejtë mëngjesin tjetër, jo vetëm që shpenzuan më pak kohë duke studiuar, por gjithashtu rritën mbajtjen e tyre afatgjatë me 50 për qind.

Pse? Një faktor është ai që psikologët e quajnë konsolidimi i kujtesës së varur nga gjumi. Siç shkruajnë studiuesit:

Dëshmitë konvergjente, nga ato molekulare tek ato fenomenologjike, lënë pak dyshime se ripërpunimi i kujtesës offline gjatë gjumit është një komponent i rëndësishëm i mënyrës se si formohen dhe formohen përfundimisht kujtimet tona. Gjumi pas mësimit është padyshim një strategji e mirë, por gjumi midis dy seancave mësimore është një strategji edhe më e mirë.

Ose në gjuhën që nuk flet nga studiuesit, gjumi mbi të jo vetëm që e ndihmon trurin tuaj të largojë atë që keni mësuar, por gjithashtu e bën atë informacion më të lehtë për t’u aksesuar – veçanërisht nëse i ndani seancat tuaja të të mësuarit duke studiuar pak mëngjesin tjetër.

 1. Dhe stërvitje.

Dëshironi të mësoni informacionin më shpejt? Një studim i botuar në “Scientific Reports” zbuloi se stërvitjet me intensitet të moderuar – duke mbajtur rrahjet e zemrës midis 50 dhe 80 për qind të maksimumit – përmirësojnë në mënyrë dramatike kujtesën dhe të mësuarit shoqërues dhe rrisin aftësinë e trurit tuaj për të absorbuar dhe mbajtur informacionin.

Dëshironi të mësoni ose përmirësoni një detyrë ku përfshihen aftësitë motorike? Sipas një studimi të ndryshëm të botuar në Scientific Reports, 15 minuta ecje me biçikletë me 80 për qind të rrahjeve maksimale të zemrës (stërvitje “intensive”) rezultoi në performancë më të mirë të kujtesës sesa 30 minuta ushtrime të moderuara, që ishte më mirë se pa ushtruar fare.

Me fjalë të tjera, stërvitja e fortë për 15 minuta “gjallëroi” trurin e pjesëmarrësve dhe i lejoi ata të mësonin aftësitë motorike më mirë dhe më shpejt. Në një shkallë më të vogël, po kështu 30 minuta ushtrime me intensitet të moderuar.

Dhe pastaj është kjo. Një studim i publikuar në Proceedings of the National Academy of Sciences tregon se ushtrimet mund të rrisin madhësinë e hipokampusit tuaj, edhe nëse jeni në të 60-at dhe 70-at, duke ndihmuar në zbutjen e ndikimit të humbjes së kujtesës të lidhur me moshën.

Po: Ushtrimi gjithashtu ndihmon për ta bërë trurin tuaj më të shëndetshëm. E cila jo vetëm që do t’ju ndihmojë të jeni më të zgjuar, por edhe të qëndroni më të zgjuar.

Burimi: Inc