Këshilla e Mark Zuckerberg për të rinjtë: Fokusohuni më shumë në ndërtimin e marrëdhënieve sesa te objektivat

Shumica e njerëzve e dinë historinë e origjinës së dhomës së konviktit të Facebook. Por sipas Mark Zuckerberg, ju mund të keni nxjerrë mësimin e gabuar prej tij.

Në një episod të fundit të “Lex Fridman Podcast”, të organizuar nga shkencëtari kompjuterik i MIT, Lex Fridman, Zuckerberg tha se aftësia e tij fillestare për të lançuar Facebook në vitin 2004 nuk ishte për shkak se ai u largua nga kolegji ose braktisi ndonjë nga interesat e tij të tjera. Përkundrazi, tha shefi ekzekutiv i Meta-s, kjo ishte për shkak të lidhjeve personale që kishte bërë kur ishte ende në shkollë.

Me kë kaloni kohë në kolegj, tha Zuckerberg, është “vendimi më i rëndësishëm” që çdo student mund të marrë në kampus. “Ju bëheni njerëzit me të cilët e rrethoni veten,” shpjegoi ai. “Unë mendoj se ndoshta njerëzit janë gjithashtu, në përgjithësi, të fokusuar në objektiva dhe ndoshta nuk janë mjaft të fokusuar në lidhjet dhe njerëzit me të cilët ata në thelb po ndërtojnë marrëdhënie.

Zuckerberg u takua me bashkëthemeluesit e tij të Facebook-ut – Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Chris Hughes dhe Andrew McCollum – ndërsa të pestë ishin studentë në Universitetin e Harvardit në fillim të viteve 2000. Biznesi i tyre vazhdoi të revolucionarizonte mediat sociale dhe u bë një nga kompanitë më të mëdha në botë: Meta ka një kapital tregu prej 582.58 miliardë dollarësh, që nga e premtja pasdite.

Grupi përfundimisht u nda në një mënyrë famëkeqe të çrregullt, përafërsisht e detajuar në filmin e vitit 2010 “The Social Network”. Por Zuckerberg tha në podcast se ai ende përpiqet t’i japë përparësi marrëdhënieve para objektivave sot. Kjo vlen veçanërisht për punësimin, tha ai: Kur vlerëson një kandidat për punë, ai imagjinon se si do të ishte të punoje për atë person, në vend që të ishte shefi i tyre.

“Unë do të punësoj dikë që të punojë për mua vetëm nëse mund ta shoh veten duke punuar për të,” tha ai.

Zuckerberg tha se strategjia krijon një mjedis pune që është edhe më koheziv dhe më produktiv: Nëse punoni me njerëz që ndajnë vlerat tuaja në nivel njerëzor, do të keni më shumë gjasa të arrini pa probleme synimet tuaja të punës së bashku. Gjithçka ka të bëjë me gjetjen e përputhshmërisë personale, tha ai, jo ndryshe nga “zgjedhja e miqve ose e një partneri”.

Prioriteti i marrëdhënieve mbi objektivat mund të ndihmojë gjithashtu në shpjegimin e disa prej vendimeve më të diskutueshme të Zuckerberg në krye të Metës. Për shembull, në një memo të zbuluar të vitit 2016, të shfaqur për herë të parë nga Hacker News, Zuckerberg mbrojti anëtarin e atëhershëm të bordit Peter Thiel, një përfitues kryesor i fushatës presidenciale të Donald Trump në 2016.

Zuckerberg shkroi se mbajtja e Thiel në bord ishte më e rëndësishme se çdo reagim i perceptuar që mund të merrte kompania, duke argumentuar se Facebook “nuk mund të krijojë një kulturë që thotë se kujdeset për diversitetin dhe më pas përjashton pothuajse gjysmën e vendit sepse ata mbështesin një kandidat politik.”

Lëvizja mund të ketë pasur pasoja. Shumë nga kritikët e Zuckerberg besojnë se besnikëria e tij ndaj Thielit, një investitor i hershëm i Facebook-ut, mund të ketë ndikuar në mënyrën se si Facebook monitoroi – ose injoroi – dezinformatat në platformën e mediave sociale që çoi në zgjedhjet e 2016 dhe 2020.

Në vitin 2019, një hetim i Wall Street Journal zbuloi se Thiel ishte ndër ata që i bënë presion Zuckerberg që të mos kontrollonte faktet reklamat politike në platformën e tij. Atë vit, tre anëtarë të bordit afatgjatë u larguan nga kompania. Që atëherë, ligjvënësit demokratë dhe republikanë kanë kritikuar mënyrën se si Facebook menaxhon përmbajtjen në platformën e tij.

Burimi: CNBC