Kina ndalon tregtimin dhe minierat e kriptove, duke sjellë rënie të bitcoin

Rregullatorët më të fuqishëm të Kinës të premten intensifikuan goditjen e kriptovalutave me një ndalim të përgjithshëm për të gjitha transaksionet dhe minierat e kriptove, goditjen e bitcoin dhe monedhave të tjera kryesore dhe presionin ndaj aksioneve të lidhura me kripto dhe blockchain.

Dhjetë agjenci, përfshirë bankën qendrore, rregullatorët financiarë, të letrave me vlerë dhe të këmbimit valutor, u zotuan të punojnë së bashku për të çrrënjosur aktivitetin “ilegal” të kriptomonedhës, hera e parë që rregullatorët me bazë në Pekin kanë bashkuar forcat për të ndaluar në mënyrë eksplicite të gjitha aktivitetet e lidhura me kriptomonedhën.

Kina në maj ndaloi institucionet financiare dhe kompanitë e pagesave të ofrojnë shërbime që lidhen me transaksionet e kriptomonedhës, dhe lëshoi ndalime të ngjashme në 2013 dhe 2017.

Ndalimet e përsëritura nxjerrin në pah sfidën e mbylljes së boshllëqeve dhe identifikimin e transaksioneve të lidhura me bitcoin, megjithëse bankat dhe firmat e pagesave thonë se mbështesin përpjekjen.

Deklarata e së premtes është më e detajuara dhe më e shtrirë nga rregullatorët kryesorë të vendit, duke nënvizuar angazhimin e Pekinit për të mbytur tregun e kriptove kineze.

“Në historinë e rregullimit të tregut të kriptove në Kinë, ky është kuadri rregullator më i drejtpërdrejtë, më gjithëpërfshirës që përfshin numrin më të madh të ministrive,” tha Winston Ma, profesor ndihmës i Shkollës Juridike të NYU.

Ky veprim vjen në mes të një goditjeje globale të kriptomonedhës, ndërsa qeveritë nga Azia në Shtetet e Bashkuara shqetësohen se monedhat dixhitale me shumë paqëndrueshmëri private mund të minojnë kontrollin e tyre mbi sistemet financiare dhe monetare, të rrisin rrezikun sistemik, të promovojnë krimin financiar dhe të dëmtojnë investitorët.

Ata gjithashtu shqetësohen se “minimi”, procesi i llogaritjes me energji intensive përmes të cilit krijohen bitcoin dhe shenja të tjera, po dëmton qëllimet globale mjedisore.

Agjencitë qeveritare kineze kanë ngritur vazhdimisht shqetësime se spekulimet e kriptomonedhës mund të prishin rendin ekonomik dhe financiar të vendit, një nga përparësitë kryesore të Pekinit.

Analistët thonë se Kina gjithashtu i sheh kriptovalutat si një kërcënim për juanin e saj sovran dixhital, i cili është në një fazë pilot të avancuar.

Pekini është aq armiqësor ndaj lirisë ekonomike sa nuk mund të tolerojë që njerëzit e tyre të marrin pjesë në atë që është padyshim novacioni më emocionues në financa në dekada,” shkroi senatori i lartë republikan amerikan Pat Toomey.

Ndërsa rregullatorët amerikanë po shqyrtojnë nga afër rreziqet e aseteve dixhitale, ata kanë thënë se gjithashtu ofrojnë mundësi, përfshirë promovimin e përfshirjes financiare.

Banka Popullore e Kinës (PBOC) tha se kriptovalutat nuk duhet të qarkullojnë dhe se shkëmbimet jashtë shtetit nuk lejohen të ofrojnë shërbime për investitorët me bazë në Kinë. Ai gjithashtu ndaloi institucionet financiare, kompanitë e pagesave dhe firmat e internetit të lehtësojnë tregtimin e kriptomonedhës në shkallë vendi.

Qeveria “do të godasë me vendosmëri spekulimet e monedhës virtuale… për të mbrojtur pronat e njerëzve dhe për të ruajtur rendin ekonomik, financiar dhe social”, tha PBOC.

Komisioni Kombëtar i Kinës për Zhvillim dhe Reformë tha se do të punojë për të ndërprerë mbështetjen financiare dhe furnizimin me energji elektrike për minierat, për të cilat tha se krijon rreziqe dhe pengon objektivat e neutralitetit të karbonit.

Bitcoin, kriptomonedha më e madhe në botë, ra më shumë se 9% para se të shlyente këto humbje. U ul 6.6% në 41,937 dollarë rreth orës 12:00 të mëngjesit. Monedhat më të vogla, të cilat zakonisht imitojnë bitcoin, gjithashtu ranë.

Kabineti kinez u zotua në maj se do të godiste minierat dhe tregtimin e bitcoin pasi kërkoi të zbuste rreziqet financiare, pa hyrë në detaje, duke e dërguar bitcoin të bjerë 30% në ditë. Lajmet e së premtes shkatërruan shpresat në mesin e entuziastëve të kriptove se kabineti nuk do të përmbushte kërcënimin e tij.

Burimi: Reuters