Konsiderata për bitcoin si “ari digjital” po shembet

Një rast kyç investimi për bitcoin po përkeqësohet si pasojë e pasigurisë gjeopolitike dhe rritjes së inflacionit të çmimeve të kriptomonedhave.

Çmimi i bitcoin ra në nivelin më të ulët dyjavor të martën pasi presidenti rus Vladimir Putin urdhëroi trupat në Donetsk dhe Luhansk, dy rajone të shkëputura në Ukrainën lindore, menjëherë pasi i shpalli ato si të pavarura.

Bitcoin shpesh quhet “ari digjital” nga mbështetësit e tij. Termi i referohet idesë se bitcoin mund të sigurojë një depo me vlerë të ngjashme me arin – një që nuk lidhet me tregjet e tjera financiare, si aksionet.

Ata e shohin gjithashtu kriptomonedhën si një aset “strehë të sigurt” që mund të shërbejë si një mbrojtje kundër pasigurisë ekonomike globale dhe rritjes së çmimeve, të cilat reduktojnë fuqinë blerëse të monedhave sovrane si dollari amerikan.

Me inflacionin në nivelet më të larta historike, pritej që kjo do të ishte koha e bitcoin për të shkëlqyer – çmimet e konsumit në SHBA muajin e kaluar u rritën në vlerë më të lartë që nga shkurti 1982, sipas shifrave të Departamentit të Punës.

Në vend të kësaj, kriptomonedha ka humbur pothuajse gjysmën e vlerës së saj që kur arriti një nivel më të lartë të të gjitha kohërave prej gati 69,000 dollarë në nëntor. Kjo i ka shtyrë analistët të pyesin nëse statusi i tij si një formë “ari digjital” është ende i vërtetë.

“Bitcoin është ende herët në kurbën e maturimit për t’u vendosur fort në kategorinë e ‘arit digjital’”, tha për CNBC Vijay Ayyar, nënkryetar i zhvillimit të korporatave dhe ndërkombëtar në shkëmbimin e kriptove Luno.

Strehim i sigurt apo pasuri e rrezikuar?

Rëniet e fundit për bitcoin erdhën së bashku me një rënie në stoqet globale, me S&P 500 që mbylli seancën e së martës në territorin e korrigjimit. Çmimi i Bitcoin ka ndjekur gjithnjë e më shumë lëvizjet në bursë, me korrelacionin midis bitcoin dhe S&P 500 në rritje të vazhdueshme.

Aktiviteti i çmimeve të S&P500 dhe BTC

Ekspertët thonë se kriptovalutat janë bërë më të lidhura me pjesë të tjera spekulative të tregut, siç janë stoqet e teknologjisë, të cilat po bien për shkak të frikës se vlerësimet e larta mund të bien pasi Rezerva Federale dhe bankat e tjera qendrore fillojnë të rrisin normat e interesit dhe të mbyllin paketat e tyre të mëdha stimuluese.

Korrelacioni midis kriptos dhe stoqeve ka qenë i lartë gjatë muajve të fundit si për lajmet makro të lidhura me inflacionin ashtu edhe për situatën gjeopolitike Rusi-Ukrainë,” i tha CNBC Chris Dick, një tregtar sasior në prodhuesin e tregut të kriptove B2C2.

“Ky korrelacion tregon se bitcoin po sillet në mënyrë të vendosur si një aset i rrezikshëm për momentin – jo streha e sigurt që pretendohej të ishte disa vite më parë.”

Në fakt, ari ka tejkaluar bitcoin kohët e fundit. Normat vendase për metalin e çmuar arritën nivelet e tyre më të larta që nga 1 qershori të martën, duke u ngjitur deri në 1,913.89 dollarë për ons troje.

Aktiviteti i çmimeve të arit dhe BTC

“Bitcoin, aseti që supozohet të jetë përgjigja për çdo pyetje, është dobësuar në heshtje dhe është duke mos performuar në mënyrë të konsiderueshme armikun e tij të përparuar, arin”, tha John Roque, kreu i strategjisë teknike në 22V Research, në një shënim kërkimor të hënën.

“Ne po kërkojmë që Bitcoin të kthehet në 30,000 dhe më pas të bjerë atje poshtë dhe ne vazhdojmë të presim që ari të arrijë një nivel të ri të të gjitha kohërave.”

Burimi: CNBC