Krijuesi i termit ‘metaverse’ do që njerëzit të dinë se ai nuk ka ‘asgjë’ të bëjë me planet Meta të Facebook

Facebook ndryshoi emrin e tij në Meta këtë javë mes një vale skandalesh, duke shpresuar të shpërqendrojë njerëzit me investimin e tij masiv në një botë virtuale që CEO Mark Zuckerberg e quajti “metaverse”.

Kjo po i shkakton disa ‘dhimbje koke’ krijuesit të termit.

Autori i fantashkencës Neal Stephenson, i cili e shpiku për herë të parë termin në librin e tij të vitit 1992 “Snow Crash”, u shfaq të premten në mediat sociale për t’u bërë të ditur njerëzve se ai definitivisht nuk është i përfshirë në përpjekjet e kompanisë për ta bërë metaversen një lloj realiteti.

“Meqenëse duket se po rritet konfuzioni për këtë: Unë nuk kam asnjë lidhje me ndonjë gjë ku FB do të përfshijë Metaverse, përveç faktit të qartë se ata po përdorin një term që krijoi në Snow Crash”, shkroi Stephenson në Twitter.

Si pjesë e riorganizimit të Facebook në Meta, kompania po zhduk markën e saj të kufjeve Oculus VR, duke e riemërtuar atë Meta Quest. Ai bëri ndryshime të tjera strukturore për të reflektuar një fokus në rritje në përpjekjet e lidhura me metaverset për të cilat foli Zuckerberg gjatë konferencës vjetore të Facebook Connect të enjten.

Riemërtimi erdhi gjithashtu pasi Meta dhe produkti i saj kryesor, Facebook, u përballën me një sulm të shqyrtimit publik mbi zbulimet se kompania dinte shumë më tepër se si rrjeti social dëmton individët dhe shoqërinë sesa kishte pranuar më parë.

Zuckerberg tha të enjten se ishte “qesharake” të mendohej se ai ndryshoi emrin e Facebook për të larguar njerëzit nga polemikat e fundit të kompanisë.

Burimi: Insider