Macet kategorizohen si ‘specie aliene pushtuese’ nga shkencëtari polak

Një institut i respektuar shkencor polak i ka klasifikuar macet shtëpiake si një “specie aliene pushtuese”, duke përmendur dëmin që ato u shkaktojnë zogjve dhe kafshëve të tjera të egra.

Disa dashamirës të maceve kanë reaguar emocionalisht ndaj vendimit dhe e kanë vënë shkencëtarin kryesor pas këtij kategorizimi në mbrojtje.

Wojciech Solarz, një biolog në Akademinë shtetërore të Shkencave Polake, nuk ishte i përgatitur për reagimin mosmiratues publik kur futi “Felis catus”, emrin shkencor për macen e zakonshme të shtëpisë, në një bazë të dhënash kombëtare të specieve aliene të drejtuar nga Instituti i Akademisë për Ruajtjen e Natyrës.

Baza e të dhënave kishte tashmë 1,786 specie të tjera të listuara pa asnjë kundërshtim, tha Solarz për AP të martën. Zhurma mbi speciet e huaja pushtuese nr. 1787, tha ai, mund të ketë ardhur nga disa raportime mediatike që krijuan përshtypjen e rreme që instituti i tij po bënte thirrje për eutanizimin e maceve të egra dhe të tjera.

Solarz përshkroi konsensusin shkencor në rritje se macet shtëpiake kanë një ndikim të dëmshëm në biodiversitetin duke pasur parasysh numrin e zogjve dhe gjitarëve që ata gjuajnë dhe vrasin.

Kriteret për përfshirjen e maceve në mesin e specieve pushtuese të huaja “përmbushen 100% nga macja”, tha ai.

Në një segment televiziv të transmetuar nga transmetuesi i pavarur TVN, biologu u përball javën e kaluar kundër një veterineri që kundërshtoi përfundimin e Solarz mbi rreziqet që macet paraqesin për jetën e egër.

Dorota Suminska, autorja e një libri të quajtur “Macja e lumtur”, vuri në dukje shkaqe të tjera të tkurrjes së biodiversitetit, duke përfshirë një mjedis të ndotur dhe fasadat e ndërtesave urbane që mund të vrasin zogjtë gjatë fluturimit.

Pyesni nëse njeriu është në listën e specieve aliene jo-invazive,” tha Suminska, duke argumentuar se maceve u është ngarkuar padrejtësisht shumë faj.

Solarz u tërhoq, duke argumentuar se macet vrasin rreth 140 milionë zogj në Poloni çdo vit.

Në fillim të këtij muaji, instituti i Akademisë Polake publikoi një postim në faqen e tij të internetit duke përmendur “polemikën” dhe duke kërkuar të qartësojë pozicionin e tij.

Instituti theksoi se ishte “kundër çdo mizorie ndaj kafshëve”. Ai gjithashtu argumentoi se klasifikimi i tij ishte në përputhje me udhëzimet e Bashkimit Evropian.

Për sa i përket kategorizimit të maceve si “të huaj”, instituti vuri në dukje se Felis catus u zbut ndoshta rreth 10,000 vjet më parë në djepin e qytetërimeve të mëdha të Lindjes së Mesme të lashtë, duke e bërë specien të huaj për Evropën nga një këndvështrim rreptësisht shkencor.

Instituti gjithashtu theksoi se gjithçka që rekomandonte ishte që pronarët e maceve të kufizonin kohën që kafshët e tyre të kalojnë jashtë gjatë sezonit të shumimit të shpendëve.

Unë kam një qen, por nuk kam asgjë kundër maceve,” tha Solarz.

Burimi: Euronews