Mbretëria e Bashkuar konfirmohet si mikpritëse e Eurovision 2023

Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU) ka konfirmuar se Mbretëria e Bashkuar do të jetë mbajtësi i Festivalit të 67-të të Këngës në Eurovizion në vitin 2023.

Njoftimi vjen pas deklaratave të mëparshme të cilat thanë se fituesi i këtij viti, Ukraina, nuk do të ishte në gjendje të presë eventin.

Pavarësisht se Kalush Orchestra ukrainase doli e para në Torino, Itali, vlerësimet e gjera të sigurisë nga EBU dhe transmetuesi ukrainas UA:PBC zbuluan se organizimi i ngjarjes në Ukrainë nuk ishte i realizueshëm.

Si rezultat, transmetuesi shtetëror britanik BBC është ftuar të presë konkursin muzikor, i cili sheh vende nga Evropa (dhe më tej) të shkojnë kokë më kokë për t’u kurorëzuar fitues i Eurovizionit.

Ukraina do të kualifikohet automatikisht për konkursin së bashku me “pesë vendet e mëdha” që kontribuojnë më së shumti financiarisht në konkurs; Gjermania, Spanja, Italia, Franca dhe Britania e Madhe.

Ne jemi jashtëzakonisht mirënjohës që BBC ka pranuar të organizojë Festivalin e Këngës së Eurovizionit në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2023,” thotë Martin Österdahl, Mbikëqyrësi Ekzekutiv i Eurovision Song Contest.

“BBC ka marrë përsipër detyrat e pritjes për vendet e tjera fituese në katër raste të mëparshme.

“Duke vazhduar në këtë traditë solidariteti, ne e dimë se Konkursi i vitit të ardhshëm do të shfaqë kreativitetin dhe aftësinë e një prej transmetuesve publikë më me përvojë të Evropës, ndërsa do të sigurojë që fituesit e këtij viti, Ukraina, të festohen dhe të përfaqësohen gjatë gjithë ngjarjes.”

Ku do të zhvillohet Eurovision 2023?

Ukraina fitoi Eurovizionin 2022 pas një morie votash në raundin e votimit nga publiku me hyrjen në Mbretërinë e Bashkuar Sam Ryder që zuri vendin e dytë me këngën e tij “Space Man”.

Fitorja ishte një ndihmë për Ukrainën në mes të pushtimit rus që ka parë vdekje dhe shkatërrim në kombin e Evropës Lindore.

Pamundësia për të pritur Eurovision 2023 do të jetë një goditje për vendin që ka pritur më parë konkursin në 2005 dhe 2017, megjithatë ai ende është vendosur të luajë një rol të madh në ngjarje me përfaqësuesit nga UA:PBC duke koordinuar me BBC për të përfshirë Elementet ukrainase.

Është një keqardhje e madhe që kolegët dhe miqtë tanë në Ukrainë nuk janë në gjendje të organizojnë Festivalin e Këngës në Eurovizion 2023,” thotë drejtori i përgjithshëm i BBC, Tim Davie.

“BBC-ja është e përkushtuar për ta bërë ngjarjen një pasqyrim të vërtetë të kulturës ukrainase së bashku me shfaqjen e diversitetit të muzikës dhe krijimtarisë britanike.”

Gara do të jetë tani për të parë se cili qytet në Mbretërinë e Bashkuar do të jetë mikpritës, me një luftë ofertash që do të fillojë këtë javë. Rezultati do të shihet si një provë e të ashtuquajturës axhendë të “nivelimit” të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, e cila synon të balancojë rajonet e MB-së me Londrën.

Tashmë janë ngritur pikëpyetje se kush do të paguajë faturën. Eurovision mund të kushtojë nga 10 deri në 20 milionë euro dhe BBC aktualisht po kalon shkurtime të rrepta të buxhetit të saj.

Korporata e ka organizuar ngjarjen më shumë herë se çdo transmetues tjetër evropian që pret në Londër në 1960, 1963, 1968 dhe 1977, Edinburg në 1972, Brighton në 1974, Harrogate në 1982 dhe Birmingham në 1998.

Burimi: Euronews