Microsoft mbyll Internet Explorer pas 27 vitesh

Microsoft ka njoftuar se do të shkatërrojë shfletuesin e tij të vjetër të internetit Internet Explorer, afër 27 vjet pasi kishte zbukuruar kompjuterët desktop në 1995.

Nga 15 qershori, aplikacioni i desktopit do të çaktivizohet dhe përdoruesit do të ridrejtohen në shfletuesin Edge të Microsoft.

Internet Explorer ishte porta e internetit për njerëzit e lindur para Gjeneratës Z, në një epokë kur Microsoft dominonte botën e teknologjisë, përpara Google, Facebook dhe TikTok, dhe kur shfletuesi duhej të instalohej në kompjuterë duke përdorur një CD-rom.

Dominimi i tregut i Microsoft erdhi për shkak të grumbullimit të softuerit si pjesë e sistemit operativ Windows. Përvoja ishte shpesh e ngadaltë dhe kur erdhi konkurrenca më e shpejtë me Firefox-in e Mozilla-s dhe më vonë me Google Chrome, njerëzit ndryshuan preferencat e tyre.

Edhe pse Chrome dominues i tregut vuan nga të njëjtat probleme që rrënuan Internet Explorer, zhvendosja nga nevoja për të mbështetur shfletuesin e vjetër do të jetë një lehtësim për zhvilluesit e web-it.

Në një paraqitje për rishikimin e tregut të shfletuesit të internetit nga një rregullator australian i konkurrencës, Microsoft tha se vendimi i tij për të braktisur Internet Explorer ishte kryesisht për shkak të faktit që zhvilluesit e web-it kishin më pak gjasa t’i bënin faqet e tyre të pajtueshme me Internet Explorer.

Deklarata thoshte se “pas vitesh përpjekjesh për të adresuar papajtueshmëritë që lindën me website të ndryshme – duke përfshirë disa nga ato më të njohurat në internet”, kompania përfundimisht vendosi që vazhdimi i diferencimit nga Chrome me një platformë unike të pronarit të internetit “nuk kishte më kuptim”.

Ekziston një shans i mirë që nuk e keni përdorur Internet Explorer për shumë vite – ose kurrë. Microsoft ka larguar njerëzit nga ai në favor të shfletuesit Edge, i cili u lançua në vitin 2015 dhe është ndërtuar në Chromium me burim të hapur të Google.

Kompania i dha fund mbështetjes për Internet Explorer në Teams në 2020 dhe njoftoi planet për të ndaluar mbështetjen e Internet Explorer 11 në shfletuesit e internetit në Windows 10 dhe Microsoft 365 në gusht 2020.

Nëse ekziston një faqe interneti relike që kërkon ende Internet Explorer për ta hapur atë, njerëzit që përdorin shfletuesin Edge do të mund ta ekzekutojnë atë në “modalitetin IE”.

Pavarësisht rënies graduale të Internet Explorer, ai ende ka një njohje të fortë të markës. Një sondazh i Roy Morgan i porositur nga Komisioni Australian i Konkurrencës dhe Konsumatorit në shtator 2021 zbuloi se shfletuesit për të cilët njerëzit ishin më të vetëdijshëm ishin Chrome (95%), i ndjekur nga Internet Explorer (85%), Firefox (81%), Apple Safari (80%) dhe Edge (69%).

I njëjti sondazh zbuloi se vetëm 28% e njerëzve përdornin Internet Explorer në kompjuterët e tyre, krahasuar me 81% që përdornin Chrome – duke përfshirë 73% të përdoruesve të Apple. Arsyeja kryesore që njerëzit përdornin Internet Explorer ishte se ai ishte i parainstaluar në kompjuterin e tyre dhe nuk kishte asnjë arsye për të përdorur një shfletues tjetër.

Ndërsa shfletuesi i web-it i bashkuar në Windows mund të ketë qenë një avantazh për Microsoft në të kaluarën, kompania tha se njerëzit tani ishin të vetëdijshëm për opsionet e tjera dhe në kompjuterët desktop, Microsoft Edge ka vetëm 9% të tregut.

Burimi: The Guardian