Microsoft: Puna në distancë po e bën produktivitetin dhe inovacionin më të vështirë

Një studim i punonjësve të Microsoft në SHBA arriti në përfundimin se kalimi në mbarë organizatën në punë në distancë në vitin 2020 dëmtoi komunikimin dhe bashkëpunimin midis ekipeve të ndryshme – gjatë rritjes së orarit të punës.

Një studim i rishikuar nga fuqia punëtore amerikane e 61,100 plus Microsoft-it zbuloi se ekipet u bënë më të qetë dhe kaluan më pak kohë duke komunikuar me ata jashtë ekipeve të tyre të menjëhershëm në muajt pasi kompania e software-t udhëzoi punonjësit të punonin nga shtëpia në Mars 2020.

Hulumtimi, i cili u botua në revistën Nature Human Behavior, gjithashtu zbuloi se shkëmbimi i informacionit u pengua nga ndryshimet në metodat e komunikimit, me më shumë punonjës që kalonin më pak kohë në takime ballë për ballë dhe më shumë kohë duke folur me njëri-tjetrin me mesazhe dhe email. Kjo do të thotë më pak informacion u nda midis kolegëve në kohë reale, dhe më shumë u përcoll përmes mjeteve më pak të pasura, “asinkrone”.

Lexo: 16 aplikacionet kryesore të produktivitetit me rritjen më të shpejtë

Të marra së bashku, studimi arriti në përfundimin se punëtorët kishin më pak gjasa të krijonin dhe mbanin lidhje me kolegët që punonin në njësi të ndryshme të biznesit të Microsoft, që do të thotë se ata gjithashtu kishin më pak gjasa të zbulonin dhe të ndanin informacione të reja në të gjithë organizatën.

Në një postim shoqërues në blog, studiuesit e Microsoft thanë se ndërsa obligacionet kishin më shumë gjasa të ishin forcuar brenda ekipeve, puna në distancë në vitin 2020 bëri që sasia e kohës që punëtorët kaluan duke bashkëpunuar me grupet e tjera të ulej në 25%.

“Në dritën e këtyre gjetjeve, kompanitë do të duhet të marrin masa proaktive për të ndihmuar punonjësit të marrin dhe ndajnë informacione të reja në grupe, në mënyrë që produktiviteti dhe inovacioni të mos ndikohen,” thanë studiuesit.

Hulumtimi i Microsoft vjen ndërsa organizatat mendojnë për planet e kthimit në zyrë, shumë prej të cilave janë dështuar përkohësisht nga përhapja e varianteve të reja Covid-19.

Që nga dërgimi i fuqisë punëtore në shtëpi në vitin 2020, shumë kompani kanë njoftuar planet për të vazhduar pafundësisht me kompensime për punë në distancë, përfshirë Twitter, Facebook, Slack, Salesforce dhe Quora.

Përkrahësit e punës në distancë argumentojnë se ekipet nuk kanë nevojë të jenë ballë për ballë me njëri-tjetrin për tetë orë në ditë, pesë ditë në javë për të përfunduar punën, si dhe faktin se puna nga shtëpia në mënyrë efektive zhduk kohën e udhëtimit, eliminon shpërqendrimet e zyrës dhe ndihmon në rivendosjen e një ekuilibri punë-jetë.

Përfundimi kryesor i Microsoft-it është që, pavarësisht se si i përzieni punët në distancë dhe ato në zyrë, ndryshimi që rezulton në mënyrën se si komunikojnë punëtorët mund të ndikojë në atë se sa efektivisht një kompani mund të inovojë, duke i bërë ekipet organizative më të qeta.

Does Remote Work Really Work? 4 CEOs on the Future of Their Workplaces |  Inc.com

“Për shkak se puna në distancë dhe hibride ka të ngjarë të vazhdojë edhe pasi të ketë përfunduar pandemia, është tepër e rëndësishme të kuptohet se si këto politika ndikojnë në mënyrat se si njerëzit bashkëpunojnë me njëri-tjetrin,” tha ajo.

Studimi i Microsoft u prit me një përgjigje të përzier, me kritikët që theksuan se periudha gjatë së cilës u mblodhën të dhënat (dhjetor 2019 – qershor 2020) nuk ishte reflektuese e punës në distancë në rrethana normale.

Ishte gjithashtu përfaqësues i një kompanie, fuqia punëtore e së cilës tradicionalisht ishte e bazuar në zyra: autorët e studimit vërejnë se vetëm 18% e punonjësve të saj punonin në distancë para pandemisë, dhe 82% të mbetur kaluan në punë nga shtëpia në Mars 2020. Kjo ndodhi praktikisht brenda natës, që do të thotë se ndikimi i mëvonshëm në modelet e komunikimit dhe bashkëpunimit është tregues i një fuqie punëtore në fluks ekstrem dhe të papritur.

Që nga kalimi i detyruar në punë në distancë, gjigantët e software-t kanë zgjeruar me shpejtësi ofertat e tyre të teknologjisë bashkëpunuese. Ekipet kanë qenë një gjenerues i madh i të ardhurave për Microsoft që kur kompanitë u mblodhën në video takime në vitin 2020, dhe Microsoft ka nxitur vazhdimisht azhurnime të reja në aplikacionin e tij të komunikimit dhe bashkëpunimit që synojnë tejkalimin e hendekut midis komunikimit në distancë dhe komunikimit personal. Me këtë në mendje, gjetjet e fundit të Microsoft sugjerojnë që pavarësisht teknologjisë së re, të punosh nga distanca është ende një punë në progres.

Burimi: ZDNet