Modeli i tmerrshëm tregon se si mund të duken njerëzit në vitin 3000

Për shumë njerëz, një moment pa telefonin ose laptopin tuaj në pamje mund të duket si një jetë e tërë.

Por një model i tmerrshëm mund t’ju inkurajojë të kaloni më pak kohë me pajisjet tuaja.

Studiuesit kanë krijuar një model grotesk të quajtur ‘Mindy’, për të cilin ata thonë se ofron një paraqitje të shkurtër se si mund të duken njerëzit në më pak se 800 vjet si rezultat i mbështetjes sonë në teknologji.

Me një shpinë të përkulur, qafë të gjerë, dorë me kthetra dhe madje edhe një grup të dytë qepallash, Mindy ‘mund të jetë njeriu i 3000 e më tej’.

Mindy u krijua nga Toll Free Forwarding si një mënyrë për të vizualizuar se si teknologjia ndikon në trupat tanë.

Ne kemi marrë kërkime shkencore dhe opinione ekspertësh mbi këtë temë, përpara se të punonim me një projektues 3D për të krijuar një njeri të ardhshëm, trupi i të cilit ka ndryshuar fizikisht për shkak të përdorimit të vazhdueshëm të smartphone-ëve, laptopëve dhe teknologjive të tjera”, shpjegoi ai.

Vite të tëra shikimi nga poshtë në smartphone-ët tanë ose lart në ekranet e kompjuterit do të rezultojë në qëndrim të përkulur, sipas modeles.

Ndërkohë duart tona do të formohen përgjithmonë në formën e kthetrave pasi të mbërthejnë vazhdimisht smartphone-ët tanë.

Duke folur për Toll Free Forwarding, Dr Nikola Djordjevic nga Med Alert Help shpjegoi: “Mënyra se si i mbajmë telefonat tanë mund të shkaktojë tendosje në pika të caktuara kontakti – duke shkaktuar “kthetra teksti”, e cila njihet si sindroma e tunelit kubital.”

Ashtu si “kthetra e tekstit”, njerëzit mund të përjetojnë “bërrylin e smartphone-it” – një kënd i përhershëm 90 gradë i shkaktuar nga pozicionimi tipik i krahut kur mbajnë një pajisje.

Mbajtja e bërrylit të përkulur për një kohë të gjatë – më së shpeshti, duke mbajtur telefonin tuaj – mund të zgjasë nervin pas bërrylit dhe të bëjë presion mbi të”, shtoi Dr Gjordjevic.

Years of looking down at our smartphone or up at our computer screen will result in hunched posture, according to the model
Our hands will be permanently moulded into a claw shape after consistently gripping our smartphones

Orët e shikimit nga poshtë në telefonat tanë nuk do të rezultojnë vetëm në të pasme të përkulura, por edhe qafë më të trashë, sipas modelit.

Kur jeni duke punuar në një kompjuter ose duke parë telefonin tuaj nga poshtë, muskujt në pjesën e pasme të qafës duhet të kontraktohen për të mbajtur kokën lart,” shpjegoi Dr. K. Daniel Riew nga Spitali i Nju Jorkut-Presbyterian Orch Spine.

Sa më shumë të shikoni poshtë, aq më shumë duhet të punojnë muskujt për të mbajtur kokën lart.

“Këta muskuj mund të lodhen dhe të lëndohen tepër nga shikimi nga poshtë në smartphone-ët dhe tabletët tanë ose duke kaluar pjesën më të madhe të ditës sonë të punës në kompjuter.

Karakteristika të tjera groteske që mund të presim përfshijnë një kafkë më të trashë dhe tru më të vogël, si dhe një qepallë të dytë për të parandaluar ekspozimin e tepërt ndaj dritës.

Other grotesque features we can expect include a thicker skull and smaller brain, as well as a second eyelid to prevent excessive exposure to light

Njerëzit mund të zhvillojnë një qepallë më të madhe të brendshme për të parandaluar ekspozimin ndaj dritës së tepërt, ose thjerrëzat e syrit mund të jenë të zhvilluara në mënyrë evolucionare që të bllokojnë dritën blu hyrëse, por jo dritat e tjera me gjatësi vale të lartë si jeshile, e verdhë ose e kuqe,” tha Kasun Ratnayake nga Universiteti i Toledos.

Mindy është pasardhësi i Emës – koleges së sëmurë të punës së së ardhmes – e cila u ndërtua në vitin 2019 për të theksuar rëndësinë e kushteve të mira të punës.

Ema u përgatit nga studiuesit pas intervistave me më shumë se 3,000 punonjës rreth çështjeve dhe shqetësimeve të tyre shëndetësore.

Ajo ka një qëndrim të përkulur përgjithmonë duke qëndruar ulur për orë të tëra çdo ditë mbi tavolinën e saj, sy të thatë të kuq nga ekspozimi i zgjatur në ekranin e kompjuterit dhe lëkurë të zbehtë për të kaluar vite të bllokuara nën shkëlqimin e dritës artificiale.

Burimi: Daily Mail