NASA po heton një shpërthim dramatik në diell që nuk është parë ndonjëherë

Ka një top nxehtësie në qendër të sistemit tonë diellor dhe shkencëtarët duan të dinë se çfarë e bën atë të shpërthejë me raste.

Një “shpërthim dramatik, me shumë faza” është tema e një studimi të ri. NASA po e quan atë “një gur diellor Rosetta”.

Shpërthimi është i pari në llojin e tij që raportohet. Studiuesit i klasifikojnë shpërthimet e diellit si nxjerrje masive koronare shpërthime të pjesshme. Shpërthimi ishte një marrëveshje pakete me karakteristikat e të tre llojeve.

Tri aromat e shpërthimeve zakonisht janë të dallueshme. Nxjerrjet në masë të kurorës, ose CME, veprojnë si flluska të mëdha që shtyjnë energjinë dhe grimcat nga dielli në hapësirë. Rrymat bëjnë një gjë të ngjashme, por janë të ngushtë. Shpërthimet e pjesshme janë ato që tingëllojnë si: Ata duken sikur do të shpëtojnë, por më pas shemben përsëri në diell.

Një video e NASA-s tregon shpërthimin dhe flet se si shpërthimet diellore mund të ndikojnë në astronautët në hapësirë ​​dhe teknologji në Tokë.

Kjo ngjarje është një hallkë që mungon, ku ne mund të shohim të gjitha këto aspekte të llojeve të ndryshme të shpërthimeve në një paketë të vogël të pastër”,-tha shkencëtarja diellore Emily Mason e Qendrës së Fluturimit Hapësinor Goddard të NASA-s në një deklaratë të hënën. “Ajo na nxjerr në përfundimin se këto shpërthime janë shkaktuar nga i njëjti mekanizëm, vetëm në shkallë të ndryshme.”

Mason është autori kryesor i një studimi mbi shpërthimin – i cili ndodhi në Mars 2016 – që është pranuar për botim në Astrophysical Journal Letters. Observatori i Dinamikës Diellore të NASA-s dhe Agjencia Evropiane e Hapësirës dhe Observatori Diellor dhe Heliosferik i NASA-s dokumentuan të dyja ngjarjen e pazakontë.

Të kuptuarit e mekanizmit prapa këtyre ngjarjeve, veçanërisht CME, është me rëndësi kritike për të parashikuar se kur një shpërthim i madh mund të shkaktojë përçarje në Tokë”,-tha NASA.

Rasti në fjalë: Një shpërthim i madh i tyre në maj vendosi tokësorët në gatishmëri për aurora dhe ndërprerje të mundshme të teknologjisë.

Sipas një deklarate të Shoqatës së Kërkimeve Hapësinore të Universiteteve të hënën, hapi tjetër në hetim është krijimi i modeleve kompjuterikë të ngjarjes. “Nëse ne mund të shkallëzojmë në thelb atë që dimë tashmë për shpërthimet e avionëve, ne mund të marrim njohuri të rëndësishme se si shpërthejnë CME”, tha Mason. “Dhe kjo mund të na ndihmojë të përgatitemi më mirë dhe të reagojmë ndaj gjendjeve të diellit si në hapësirë ​​ashtu edhe këtu në Tokë.

Burimi: CNet