Natyra, një antidepresant natyral! Zbulojnë studimet

Njerëzit kalojnë pjesë të mëdha të jetës së tyre brenda. Ne shpesh punojmë në ambiente të mbyllura, flemë, gatuajmë shumicën e vakteve tona brenda dhe shpesh kohën e lirë e kalojmë duke pushuar në shtëpi. Na pëlqen të mendojmë se për shkak se kemi ndërtuar shtëpi, rrugë dhe automjete, të jesh jashtë është një mundësi (dhe diçka që shumë njerëz e shijojnë) por jo domosdoshmëri.  

Një analizë e re kërkimore e dhjetra studimeve shkencore paraqet një pamje tepër të gjallë se si natyra mund të ndryshojë në mënyrë dramatike, mënyrën se si mendojmë dhe ndiejmë.  Gazeta, e cila u botua në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave, është një thirrje zgjimi për këdo që mendon se qëndrimi brenda dhe mbyllja e perdeve është çelësi i një jete pa stres.

Hulumtimi shqyrtoi rezultatet që kryesisht u përqendruan në një aspekt të veçantë të përvojës së të qenurit në natyrë. Në mbledhjen e të gjitha të dhënave, shkencëtarët zbuluan se një sasi e madhe provash tregojnë për përmirësime dramatike në shëndetin mendor dhe fizik kur një person është i ekspozuar ndaj tingujve të natyrës.

Dëgjimi i tingujve të natyrës mund të zvogëlojë presionin e lartë të gjakut, të rrisë ndjenjën e qetësisë dhe në fakt të zvogëlojë nivelet e kortizolit që qarkullon në trup. Ndërrimet e vërteta fizike dhe psikologjike ndodhin kur tingujt e natyrës janë të pranishëm, dhe disa tinguj duket se shkaktojnë përgjigje të caktuara.  Për shembull, këngët e zogjve dukeshin se ishin më të mirat në lehtësimin e ndjenjave të stresit, ndërsa uji i rrjedhshëm rriti rezultatet e shëndetit fizik përveç ndjenjave të qetësisë.

Pra, kur zgjoheni në “xhunglën” urbane dhe gjithçka që dëgjoni janë sirenat e policisë, zhurmat e makinave pranë dritares tuaj dhe njerëzit që flasin, nivelet tuaja të stresit ditor mund të menaxhohen më mirë nëse dilni në natyrë dhe merrni pak ajër të pastër. Ne kemi nevojë për natyrën në jetën tonë nëse duam të jemi të lumtur dhe të shëndetshëm./ProBizz.al/