Në Francë jetuan 2 nga njerëzit më të vjetër në botë: Ja çfarë bëjnë francezët ndryshe për të qëndruar të shëndetshëm

Shumica e njerëzve janë me fat që jetojnë deri në 100 vjeç, por dy gra jetuan shumë përtej kësaj, duke u bashkuar me radhët e njerëzve më të vjetër në botë – dhe të dyja janë nga Franca.

Jeanne Calment besohet të jetë personi më i vjetër në botë i regjistruar, duke e zbukuruar Tokën për 122 vjet. Dhe së fundmi, një murgeshë franceze e quajtur Motra André ishte personi më i vjetër në botë deri më 17 janar, kur ajo u nda nga jeta në moshën 118-vjeçare.

Është e vështirë të përcaktohet saktësisht se çfarë i ndihmon njerëzit të jetojnë përtej moshës 100 vjeç, duke marrë parasysh sjelljet e ndryshme të superqindvjeçarëve, thotë Jean-Marie Robine, një demograf ekspert që studion marrëdhëniet midis shëndetit dhe jetëgjatësisë.

Por ka disa faktorë që mund t’i japin Francës epërsinë në jetëgjatësinë, thotë Robine, e cila është gjithashtu drejtoreshë kërkimore në Institutin Kombëtar De La Sante et de La Recherche Medicale (INSERM) në Francë.

Këtu janë disa arsye pse njerëzit nga The Hexagon priren të kenë disa vite bonus.

Pse francezët priren të jetojnë më gjatë se banorët e vendeve të tjera

  1. Arsimi është falas

“Njerëzit më të arsimuar kanë një jetëgjatësi më të gjatë,” thotë Robine. “Ata vlerësojnë më shumë jetëgjatësi [dhe] më shumë shëndet të mirë. Ata kanë njohuri më të mira se çfarë duhet të bëjnë [dhe] çfarë të mos bëjnë nëse dëshironi të qëndroni të shëndetshëm.”

Njerëzit që kanë marrë më shumë arsim kanë gjithashtu një kuptim më të mirë se cilat ushqime duhet të hanë për jetëgjatësi dhe cilat ushtrime duhet të përfshijnë në jetën e tyre të përditshme për të rritur jetëgjatësinë e tyre shëndetësore, sipas Robine.

  1. Qasja në kujdesin shëndetësor është falas

Vendet me jetëgjatësinë më të lartë, përfshirë Francën, Japoninë dhe Danimarkën, ofrojnë të gjitha kujdes shëndetësor falas.

“Dhe ky është një ndryshim i rëndësishëm,” thotë Robine, kur krahason jetëgjatësinë e vendeve të ndryshme, “dhe këtu ne humbasim vende si Britania e Madhe, Holanda dhe Shtetet e Bashkuara.”

  1. Zgjedhje më të mira diete

Banorët e jugut të Francës, ku kanë lindur të dyja Jeanne Calment dhe Motra André, i përmbahen një diete mesdhetare, thotë Robine. Një dietë mesdhetare ka prioritet frutat, perimet, drithërat, ushqimet e detit dhe yndyrnat e shëndetshme – ndërkohë që kufizojnë ose reduktojnë konsumin e mishit të kuq, bulmetit dhe ëmbëlsirave.

Kur krahasoni Veriun e Francës me Jugun e Francës, ka një ndryshim prej dy vitesh në jetëgjatësinë, e cila mund t’i atribuohet pjesërisht dietës. Moti është gjithashtu një faktor i rëndësishëm, pasi dimrat dhe verat në jug të Francës janë më pak të ashpra se në veri, shton ai.

Në lidhje me dietën në vendet e tjera, Robine thotë, “njerëzit po hanë shumë [shumë] yndyrë dhe kripë“.

Burimi: CNBC Make It