Nëse mendoni se inflacioni është i keq aty ku ju jetoni, hidhini një sy Rusisë

Bankierët qendrorë rusë përballen me detyrën e vështirë për të balancuar stoqet e konsumatorëve, goditjet e ofertës dhe një ngadalësim të parashikuar të shpenzimeve ndërsa sanksionet e ashpra ndërkombëtare përpiqen të gjunjëzojnë ekonominë ruse.

Inflacioni rus arriti në 16.7% vjetore në mars, por banka qendrore uli normën e saj kryesore të interesit nga 20% në 17% në fillim të këtij muaji, pasi synon të zbusë ndikimin e sanksioneve ekonomike.

Guvernatorja e Bankës Qendrore të Rusisë, Elvira Nabiullina, sugjeroi të hënën se politikëbërësit “duhet të kenë mundësinë të ulin normën bazë më shpejt”, duke shtuar se banka qendrore nuk do të përpiqet të frenojë inflacionin me asnjë mjet të nevojshëm pasi kjo do të pengonte bizneset të përshtaten me mjedis të ri ekonomik.

CBR më shumë se dyfishoi normën e saj kryesore të interesit nga 9.5% në 20% në fund të shkurtit, pas pushtimit të paprovokuar të Ukrainës nga Rusia, pasi monedha rubla e vendit arriti në një nivel të ulët rekord mes një breshëri sanksionesh ndërkombëtare ndëshkuese.

Pavarësisht se inflacioni mujor në mars arriti në 7.61%, norma e tij më e lartë që nga viti 1999, banka qendrore duket se po i jep përparësi mbështetjes së ekonomisë gjatë një periudhe tranzicioni, pasi sanksionet perëndimore, duke përfshirë ngrirjen e pothuajse gjysmës së rezervave valutore të CBR, kanë filluar të kafshojnë.

Nabiullina tha të hënën se CBR do të synojë të rikthejë inflacionin në objektivin e tij prej 4% në 2024, por guvernatori i bankës qendrore tregoi se pasojat nga sanksionet kanë filluar të përhapen nga tregjet financiare në ekonominë reale.

Banka Botërore ka parashikuar që PBB-ja ruse do të tkurret me 11% këtë vit, ndërsa FMN-ja parashikoi të martën një tkurrje prej 8.5% në 2022 dhe një tjetër 2.3% në 2023. Presidenti rus Vladimir Putin tha të hënën se qeveria mund të ketë nevojë të rrisë shpenzimet buxhetore për të rritur likuiditetin dhe për të mbështetur ekonominë.

Në një shënim javën e kaluar, Goldman Sachs tha se tendencat ekzistuese në ekonominë ruse po vazhdonin, por të dhënat javore sugjeruan se inflacioni po ngadalësohej pak.

Shpenzimet e konsumatorit vazhdojnë të ngadalësohen dhe PMI-ja e shërbimeve në veçanti u dobësua ndjeshëm dhe më shumë se ajo e prodhimit, në mënyrë mjaft të besueshme sepse kompanitë perëndimore, të cilat janë tërhequr të paktën përkohësisht nga Rusia, ishin më të angazhuara në shërbime sesa në prodhim,” thanë ekonomistët e Goldman Sachs.

“Inflacioni po ngadalësohet, por mbetet i lartë në pak më pak se 1% javë pas javë, i nxitur në mënyrë disproporcionale nga familjet që grumbullojnë mallra që nuk prishen dhe sjellin përpara blerjet e mallrave të konsumit, nga frika e ndërprerjeve të furnizimit të shkaktuara nga sanksionet në të ardhmen. Duke gjykuar nga të dhënat e portit, aktiviteti i eksportit duket se është rritur në gjysmën e dytë të marsit.”

Të dhënat e inflacionit të javës së kaluar pritet të publikohen të mërkurën, por ministri rus i ekonomisë Maxim Reshetnikov tha në një mbledhje të qeverisë të martën se ai pret një “ngadalësim të ndjeshëm” në rritjen e çmimeve të konsumit, sipas Reuters.

Së bashku me një ekonomi në tkurrje, Rusia gjithashtu po përballet me një mospagim të madh të borxhit të saj të jashtëm, nëse nuk mund të kthehet në shlyerjen e zotëruesve të obligacioneve në dollarë, siç është rënë dakord sipas kushteve të huave të saj, deri në fund të një periudhe mospagimi më 4 maj, sipas agjencive të vlerësimit Moody’s dhe S&P.

Timothy Ash, strateg i lartë sovran i tregut në zhvillim në Bluebay Asset Management, tha se tkurrja prej 11% e parashikuar nga Banka Botërore do të nënkuptonte një goditje prej rreth 200 miliardë dollarësh për ekonominë ruse, por argumentoi se ky do të ishte vetëm fillimi i gjendjes së vështirë ekonomike të vendit.

“Për Rusinë për sa kohë që Putini të mbetet në pushtet, dhe për shkak të të gjitha krimeve të luftës të kryera në këtë luftë dhe të zbuluara për botën, Rusia do të mbetet një e hedhur poshtë për vitet në vijim”, tha Ash.

“Ajo do të mbetet në mungesë të borxheve të saj të jashtme për vitet në vijim, e izoluar nga tregjet ndërkombëtare të kapitalit, e uritur për investime, gjithnjë e më shumë e shkëputur nga tregtia dhe biznesi ndërkombëtar, duke vuajtur nga recesioni dhe stanjacioni, nga rënia e standardeve të jetesës dhe rritja e largimit të kapitalit dhe ikjes së trurit.”

Burimi: CNBC