Njerëzit inteligjentë përdorin këtë teknikë për të përmirësuar në mënyrë drastike kujtesën e tyre

Imagjinoni që jeni në aeroport dhe përplaseni me një klient me të cilin keni bërë biznes në të kaluarën. Ai ju ofron një buzëqeshje të ngrohtë dhe ju përshëndet me emër, por ju ngrini.

Pse? Sepse nuk ia mbani mend emrin.

A është Brajan? Ryan? Nga cili qytet vinte?….

Ju ka ndodhur ndonjëherë kjo? A duket sikur të tjerët janë të bekuar me aftësi të mahnitshme të kujtesës, ndërkohë që ju jeni gjithmonë duke u përpjekur të kujtoni faktet themelore?

E vërteta është se aftësitë superiore të kujtesës nuk janë domosdoshmërisht të lidhura me aftësinë njohëse superiore ose anatominë e trurit. Ashtu si ngritja e peshave ju ndihmon të ndërtoni muskuj, strategjitë mnemonike ndihmojnë për të trajnuar trurin tuaj dhe për të përmirësuar kujtesën tuaj.

Më e mira nga të gjitha, çdokush mund t’i përdorë ato. Pasi t’i kuptoni këto teknika, mund të mësoni përmendësh lehtësisht emra, numra, leksione ose çdo fakt tjetër që duhet të kujtoni.

Teknika më e njohur për të përmirësuar kujtesën është metoda e lokacioneve, e njohur edhe si pallati i mendjes (ose pallati i kujtesës). Kjo teknikë e lashtë greko-romake mund t’ju ndihmojë të përmirësoni kujtesën tuaj në mënyra që nuk i kishit menduar kurrë.

Si funksionon pallati i mendjes

Oratorët grekë dhe romakë mësonin përmendësh fjalime të gjata duke ndërtuar struktura (të tilla si një pallat) brenda imagjinatës së tyre. Më pas ata do të vendosnin në mënyrë strategjike çdo fjalë ose ide që duhej të mbanin mend në një vend specifik brenda pallatit të mendjes së tyre. Më pas ata mund të gjurmonin mendërisht hapat e tyre dhe të kujtonin detajet kur u duheshin.

Nëse e keni parë ndonjëherë emisionin Sherlock të BBC-së, tashmë e keni parë këtë teknikë në veprim. Sherlock Holmes i Benedict Cumberbatch shpesh përdorte metodën e lokacioneve (latinisht për “vendet”) për të kujtuar lehtësisht faktet e harrueshme që i duheshin për të zgjidhur një çështje.

Ky është më shumë se TV i mirë; Studiuesit kanë treguar se sa efektiv mund të jetë pallati i mendjes.

Një studim i vitit 2017 kishte pjesëmarrës (pa trajnim kujtimor) që u përpoqën të mësonin përmendësh 72 fjalë të rastësishme. Ata më pas u caktuan në gjashtë javë trajnim duke përdorur metodën e lokacioneve dhe u ritestuan pas katër muajsh. Çuditërisht, pjesëmarrësi mesatar mund të kujtonte 62 nga 72 fjalët, madje edhe muaj më vonë.

Duke përdorur skanime MRI, studiuesit mund të shihnin se trajnimi mendor shkaktoi ndryshime brenda rrjetit të trurit. Ata gjithashtu panë dallime të dukshme në modelet e lidhjes që nuk ishin të pranishme te pjesëmarrësit pa trajnim.

Shfrytëzoni fuqinë e pallatit të mendjes

Pra, si mund ta stërvitni trurin tuaj dhe të përmirësoni kujtesën tuaj duke përdorur këtë teknikë të lashtë? Çelësi qëndron në vizualizimin e secilës pikë (dhe çdo informacioni që duhet të mbani mend) përgjatë një rruge specifike.

Le të kthehemi te shembulli ynë i hapjes dhe te klienti me të cilin u përplasët në aeroport. Gjatë takimit tuaj të parë të biznesit, mësuat se emri i tij është Ryan Smith. Zyra e tij është në Portland, Oregon, por ai është me origjinë nga Dallas. Oh, po – ai është gjithashtu një entuziast i zjarrtë i golfit.

Si mund t’i mbani mend të gjitha këto detaje në mënyrë që të jeni më të përgatitur herën tjetër që do ta takoni?

Filloni duke vizualizuar një strukturë ose një vendndodhje tjetër specifike me të cilën jeni njohur. Kjo mund të jetë shtëpia juaj e fëmijërisë, zyra juaj në punë, apo edhe rrugët në lagjen tuaj. Çfarëdo cilësimi që zgjidhni, mos harroni pjesën më të rëndësishme – ju duhet të jeni në gjendje të vizualizoni komponentë më të vegjël të strukturës. Kjo mund të përfshijë sirtarët në kuzhinë, karriget në zyrë ose qoshet jashtë rrugës kryesore.

Tani, mbyllni sytë dhe futuni mendërisht në pallatin tuaj të mendjes. Për këtë shembull, ne do të përdorim zyrën tuaj.

Gjëja e parë që duhet të mbani mend është emri i klientit tuaj. Ju mund të imagjinoni aktorin tuaj të preferuar, Ryan Reynolds, të ulur në dhomën e pritjes së zyrës suaj pranë një aktori tjetër që ju pëlqen, Will Smith. (“Ryan” dhe “Smith” – e kuptoni?)

Shakatë e Ryan për shfaqjen e tij të preferuar televizive, Portlandia, duke ju kujtuar se biznesi i klientit tuaj është në Oregon. Ndërkohë, Will Smith ka veshur një kapelë kauboji të nxirë, duke e bërë të lehtë të kujtohet se ai është nga Dallas.

Tani, bëni disa hapa më tej në pallatin tuaj të mendjes. Në këndin ngjitur me ftohësin e ujit, shihni se ka një grup shkopinj golfi të mbështetur pas murit. Ju madje mund të imagjinoni dy aktorët duke luajtur një mini golf në korridor që ju çon në zyrën tuaj.

Çështja është kjo: Sa më i çmendur, budalla ose i çuditshëm të jetë imazhi mendor, aq më e vështirë do të jetë të harrohet. Gjithçka që ju nevojitet për ta bërë këtë teknikë të funksionojë për ju është një vend i dallueshëm dhe një imazh i gjallë që ndez imagjinatën tuaj.

Siç shpjegon gazetari shkencor Joshua Foer, sa më thellë të jeni të angazhuar me një pjesë të informacionit, aq më shumë ka gjasa që ta mbani mend atë. Imazhet e gjalla që vijnë me teknikën e pallatit të mendjes u japin kontekst atyre emrave, numrave dhe detajeve të tjera të bezdisshme që harrohen lehtë. Dhe, siç kanë gjetur shumë studime shkencore, ajo me të vërtetë funksionon.

Në fakt, ndoshta kjo është arsyeja pse Ryan Smith ishte në gjendje të mbante mend emrin tuaj. Ndoshta ai tashmë e ka praktikuar këtë teknikë dhe po e përdor atë në avantazhin e tij.

Por mos u shqetësoni, me pak praktikë, edhe ju mund të përdorni metodën e lashtë të lokacioneve për të trajnuar trurin tuaj dhe për të përmirësuar në mënyrë drastike kujtesën tuaj. Dhe ndërsa mund të mos jeni duke zgjidhur raste komplekse si Sherlock, do të jeni në gjendje të mbani mend ato detaje të rëndësishme që ju japin juve dhe biznesit tuaj një avantazh të veçantë.

Burimi: Inc