Njerëzit mund të zhvillojnë një sens të gjashtë, thonë shkencëtarët

Njerëzit kanë shqisa relativisht të kufizuara. Ne nuk mund të nuhasim aq mirë sa qentë, të shohim aq ngjyra sa karkalecat mantis, ose të gjejmë rrugën për në shtëpi duke përdorur polet magnetike të Tokës siç bëjnë breshkat e detit. Por ekziston një ndjenjë shtazore që mund të mësojmë: ekolokimi i ngjashëm me lakuriqët.

Hulumtuesit në Japoni e demonstruan këtë arritje në një punim të botuar në revistën PLoS One, duke vërtetuar se njerëzit mund të përdorin ekolokimin – ose aftësinë për të gjetur objektet përmes zërit të reflektuar – për të identifikuar formën dhe rrotullimin e objekteve të ndryshme pa dritë.

Ndërsa lakuriqët e natës sillen rreth objekteve, ata dërgojnë valë zanore me zë të lartë që më pas kthehen tek ata në intervale të ndryshme kohore. Kjo i ndihmon gjitarët e vegjël të mësojnë më shumë rreth gjeometrisë, strukturës ose lëvizjes së një objekti.

Nëse njerëzit do të mund të njihnin në mënyrë të ngjashme këto modele akustike që ndryshojnë në kohë, mund të zgjerojë fjalë për fjalë mënyrën se si ne e shohim botën, thotë Miwa Sumiya, Ph.D., autori i parë i studimit të ri, i cili shfaqet në Plos One.

Ekzaminimi se si njerëzit mund të fitojnë aftësi të reja shqisore për të njohur mjediset duke përdorur tinguj [dmth., Ekolokimi] mund të çojë në kuptimin e fleksibilitetit të trurit të njeriut,” thotë Sumiya, një studiues në Qendrën për Informacion dhe Rrjetet Neurale në Osaka, Japoni. “Ne gjithashtu mund të jemi në gjendje të marrim njohuri për strategjitë e ndijimit të specieve të tjera [si lakuriqët e natës] duke u krahasuar me njohuritë e marra në studimet mbi ekolokacionin njerëzor.”

Për të provuar këtë teori, ekipi i Sumiya krijoi një strukturë të përpunuar. Në një dhomë, studiuesit u dhanë pjesëmarrësve një palë kufje dhe dy tableta të ndryshme – njëra për të gjeneruar sinjalin e tyre sintetik të ekolokacionit dhe tjetra për të dëgjuar jehonën e regjistruar. Në një dhomë të dytë (nuk është e dukshme për pjesëmarrësit), dy cilindra 3D me formë të çuditshme ose do të rrotulloheshin ose do të qëndronin në vend.

Photo credit: Image courtesy of Miwa Sumiya

Kur ua kërkuan, 15 pjesëmarrësit filluan sinjalet e tyre të ekolokimit përmes tabletës. Valët e tyre të zërit u lëshuan në puls, udhëtuan në dhomën e dytë dhe goditën cilindrat 3D.

U desh pak kreativitet për të transformuar valët e zërit përsëri në diçka që pjesëmarrësit njerëzorë mund të njihnin. “Sinjali sintetik i ekolokacionit të përdorur në këtë studim përfshinte sinjale me frekuencë të lartë deri në 41 kHz që njerëzit nuk mund t’i dëgjojnë,” shpjegon Sumiya.

Studiuesit përdorën një kokë të vogël miniaturë (rreth një e shtata e madhësisë së kraniumit tuaj aktual) për të “dëgjuar” tingujt në dhomën e dytë para se t’i transmetonin ato përsëri tek pjesëmarrësit njerëzorë. Po, vërtet.

Koka bedel kishte dy mikrofona – një në secilin vesh. Kjo, nga ana tjetër, e bëri jehonën binaurale, që do të thotë 3D. Është pak si tingulli rrethues që mund të përjetoni në një kinema. Ulja e frekuencës së këtyre jehonave binaurale do të thoshte që pjesëmarrësit njerëzorë mund t’i dëgjonin ato “me ndjesinë e dëgjimit të tingujve të vërtetë hapësinorë në një hapësirë ​​3D”.

Photo credit: Dorling Kindersley - Getty Images

Ka kuptim; ka një pasim të tërë të ngjashëm me kultin rreth podkasteve dhe videove që përdorin mikrofona binaural për të prodhuar tinguj rrethues dhe një ndjenjë të mprehtë në veshë, i njohur si përgjigja meridiane autonome shqisore, ose ASMR.

Më në fund, studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të përcaktonin nëse jehonat që dëgjuan ishin nga një objekt rrotullues apo i palëvizshëm. Në fund, pjesëmarrësit mund të identifikonin me besueshmëri dy cilindrat duke përdorur sinjale të ekolokimit të ndryshueshëm në kohë që kërcejnë nga cilindrat rrotullues (duke përdorur të dhëna si timbri). Ata ishin më pak të aftë në identifikimin e formave nga cilindrat e palëvizshëm.

Ky studim nuk është i pari që demonstron ekolokimin tek njerëzit, puna e mëparshme ka treguar se njerëzit e verbër mund të përdorin tinguj të klikimit të gojës për të parë objekte 2D. Por Sumiya thotë se studimi është i pari që eksploron ekolokacionin që ndryshon në kohë në veçanti.

Studiuesit thonë se puna e tyre është dëshmi se si njerëzit ashtu edhe lakuriqët janë të aftë të interpretojnë objektet përmes zërit. Në të ardhmen, inxhinierët mund ta përfshijnë pa probleme këtë teknologji në pajisje të veshshme si orë apo syze për të përmirësuar pa zë sesi ata me dëmtime të shikimit janë në gjendje të lundrojnë në botë – pa kokën miniaturë.

Burimi: yahoo!