Orët inteligjente mund të zbulojnë Parkinsonin deri në 7 vite para

Mbajtja e një ore inteligjente mund të identifikojë sëmundjen e Parkinsonit deri në shtatë vjet përpara se të shfaqen simptomat kryesore të sëmundjes, sipas një studimi të ri. Zbulimi dhe diagnostikimi i hershëm i Parkinsonit mund të nënkuptojë opsione më efektive trajtimi  dhe të dhënat e mbledhura nga një orë inteligjente për vetëm një periudhë 7-ditore mund të tregojnë shenja të sëmundjes.

Në studim, shkencëtarët analizuan shpejtësinë e lëvizjes së pjesëmarrësve. Duke përdorur një algoritëm të mësimit të makinerive, një program i inteligjencës artificiale (AI) ishte në gjendje të parashikonte me saktësi se kush do të zhvillonte sëmundjen. E kryer nga Instituti i Kërkimeve të Demencës në Mbretërinë e Bashkuar (UKDRI) dhe Instituti i Inovacionit të Neuroshkencës dhe Shëndetit Mendor (NMHII) në Universitetin e Cardiff-it, studiuesit thonë se kjo metodë mund të përdoret si një mjet i ri depistues për sëmundjen.

Parkinson është një gjendje neurologjike progresive ku nuk ka mjaft dopaminë në tru. Kjo mungesë shkakton probleme në tru të cilat përkeqësohen me kalimin e kohës.

Sipas shoqatës bamirëse Parkinson’s UK, nuk është ende e qartë pse njerëzit zhvillojnë Parkinson, por studiuesit mendojnë se mund të jetë një kombinim i moshës, gjenetikës dhe faktorëve mjedisorë.

Simptomat kryesore janë lëkundjet e pavullnetshme të pjesëve të trupit, lëvizja e ngadaltë dhe muskujt e ngurtësuar dhe të papërkulur, por mund të ketë edhe simptoma psikologjike si depresioni, humbja e nuhatjes dhe probleme me kujtesën.

Shumica e njerëzve me Parkinson fillojnë të shfaqin simptoma pas moshës 50 vjeç, por disa përjetojnë simptoma në të 40-at e tyre.

Në momentin kur simptomat e shenjave dalluese fillojnë të shfaqen, më shumë se gjysma e qelizave në pjesën e prekur të trurit mund të kenë vdekur tashmë, duke bërë një formë të zbulimit të hershëm me kërkesë të lartë.

Përkthyer dhe përshtatur nga Euronews për Probizz.al