Për të gjetur sukses në punë, përshtatni punën tuaj me personalitetin tuaj

Disa punë tërheqin njerëz me personalitet të parashikueshëm. Menaxherët e zyrave priren të jenë të largët, të orientuar drejt detajeve dhe respektues ndaj autoritetit, siç bëjnë instruktorët e fitnesit, stjuardesat dhe estetistët. Dizajnerët industrialë, drejtorët krijues dhe prodhuesit ekzekutivë priren të jenë dëgjues të shkëlqyer, me aftësi për të kuptuar nevojat dhe ndjenjat e të tjerëve.

Në fakt, personaliteti lidhet aq ngushtë me punët saqë mund të ndikojë në zgjedhjet e punës më shumë sesa në aftësitë, përvojën ose aftësinë, sipas një grupi studiuesish me bazë në Australi. Ekipi që publikoi ato gjetje në vitin 2019 tani është kthyer me një tjetër zbulim: përafrimi i profesionit me personalitetin çon në lumturi dhe angazhim.

Ky është një ndryshim i madh në të menduarit për rrugën drejt suksesit në karrierë. Megjithëse prolet e C-suite shpesh përshtaten me personalitetet kandidate, pjesa tjetër e industrisë është e përqendruar në mënyrë miopike në aftësitë dhe përvojën e punës, me theks të veçantë në edukimin, trajnimin dhe rolet e mëparshme. “Kjo hap një rrugë të qartë për angazhimin në punë përmes personalitetit, i cili është një derë krejtësisht e re për të kuptuar ekonominë e tregut të punës,” thotë Paul McCarthy, një profesor ndihmës i shkencave kompjuterike në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor dhe autori kryesor i studimit, i cili është detajuar në një dokument pune në arkivin global të Kërkimeve në Ekonomi (RePEc).

Në mënyrë kritike, vetëm 11% e punëtorëve janë në punë që përshtaten në mënyrë të përkryer me personalitetin e tyre; rreth 25% janë në punë që “nuk janë shumë të përshtatshme”, thotë McCarthy. Kjo lë 64% të fuqisë punëtore në një punë më pak se ideale, ose edhe shumë të dobët. “Në thelb, gjysma e njerëzve në botën perëndimore janë ndoshta në punën e gabuar,” thotë ai. Ndoshta jo rastësisht, një sondazh i fundit i Gallup zbuloi se 50% e punëtorëve janë “quiet quitters”. Hulumtimi i McCarthy sugjeron se “quiet quitting” mund të jetë thjesht një mekanizëm përballues për një punëtor që mundohet në një punë që është antagoniste me llojin e personalitetit të tyre. Ai i quan këta punëtorë “të fjetur në timon”, gjë që nuk është e mirë, por nuk është aq problematike sa 12% e punëtorëve që janë shkatërrues në rolet e tyre. “Ata janë aq të papërshtatshëm sa janë kundërproduktive,” thotë McCarthy. “Ka shumë vend për përmirësim këtu.”

Në studimin fillestar, studiuesit renditën 128,000 përdorues të Twitter në 3,500 vende pune, duke përdorur softuer për të analizuar personalitetet e përdoruesve bazuar në postimet e tyre në mediat sociale. Për analizën më të fundit, ata gjurmuan një grup të ndryshëm prej pothuajse 100,000 përdoruesish të Twitter në Australi dhe ushqyen postimet e tyre në softuer që mat modelet gjuhësore për lumturinë dhe mirëqenien, duke përfshirë detaje të tilla si cilësia e marrëdhënieve dhe angazhimi me jetën. Ata gjithashtu i kategorizuan njerëzit sipas pesë tipareve të mëdha të personalitetit – pajtueshmërinë, ndërgjegjshmërinë, ekstroversionin, neurotizmin dhe çiltërsinë – duke përdorur informacione nga profilet e tyre.

Këtë herë ata shtuan 25 dimensione shtesë për të krijuar një fotografi të personalitetit shumë të nuancuar. (Nëse po pyesni për efektivitetin e softuerit të parashikimit të personalitetit, është treguar të jetë po aq i saktë sa një bashkëshort në përshkrimin e partnerit të tyre dhe shumë më i saktë se miqtë dhe kolegët që e bëjnë këtë.) Më pas studiuesit i referuan të gjitha këto të dhëna me punët e përdoruesve, duke krijuar tetë grupe profesionësh që tërhoqën njerëz që shfaqnin modele të ngjashme personaliteti. Për shembull, artistët, autorët, fotografët, projektuesit e prodhimit dhe kritikët ndajnë të gjithë tiparet e personalitetit që përfshijnë autoritetin sfidues, tendencat imagjinative dhe vlerësimin e artit. Komedianet, grafistët, parukierët, sipërmarrësit dhe aktorët janë të dhembshur dhe të vetëdijshëm emocionalisht dhe kuptojnë modelet, tendencat dhe motivet.

Analiza tregoi se njerëzit, personalitetet e të cilëve përputhen fort me punën e tyre, kanë nivele shumë më të larta angazhimi dhe nivele më të larta lumturie. “Kjo po vazhdon të tregojë se njerëzit mblidhen në disa profesione, jo rastësisht, por sepse ka predispozita biologjike që i shtyjnë ata drejt profesioneve ku përshtaten mirë,” thotë antropologia biologjike Helen Fisher, një bashkëpunëtore kërkimore në Universitetin Rutgers e cila shkroi një libër rreth neuroshkencës dhe biznesit dhe nuk ishte i përfshirë në studim. “Janë të dhëna shumë të dobishme që mund të përdoren jo vetëm për rekrutimin dhe zbutjen e djegies, por edhe për të kuptuar bashkëpunëtorët dhe të tjerët.

McCarthy fillimisht gjeti rrugën e tij në këtë hulumtim duke analizuar zhvilluesit e shquar të softuerit dhe lojtarët e tenisit; ai mbeti i habitur kur zbuloi se pothuajse të gjithë anëtarët e secilit grup kishin personalitete të ngjashme. Kjo nuk do të thotë se njerëzit, personalitetet e të cilëve nuk përputhen rëndë me punën e tyre, janë të dënuar. Një shembull i shkëlqyer i kësaj u shfaq në US Open këtë muaj. Lojtarët e tenisit janë zakonisht ekstrovertë dhe shumë të këndshëm, gjë që i bën ata të aftë të punojnë gjerësisht me trajnerët, të thithin kritikat e tyre dhe të modifikojnë sjelljen e tyre në përputhje me rrethanat. Ata janë gjithashtu shumë të ndërgjegjshëm, që do të thotë se do të praktikojnë derisa të jetë e përsosur, por jo tmerrësisht e hapur ndaj përvojave të reja, që do të thotë se ata janë të kënaqur duke praktikuar të njëjtën lëkundje për 15 vjet.

Dhe pastaj është Nick Kyrgios. Ai nuk është dakord. Ai nuk ka trajner. Dhe ai është i paqëndrueshëm. Një titull shembull nga Fox News këtë muaj: “Nick Kyrgios gjobiti 14 mijë dollarë për shpërthimin e fundit të US Open; gjobat gjithsej 32,500 dollarë pas daljes nga raundi i katërt.” Pas ndeshjes së tij të humbur, ai shkatërroi dy raketa tenisi duke i përplasur ato në tokë. Kjo ndodhi pas thirrjeve të turpshme gjatë një fitoreje të mëparshme në të njëjtin turne, gjë që i dha atij një gjobë prej 4,000 dollarësh. Megjithatë, ai renditet i 20-ti në botë. Në një hartë të llojeve të personalitetit të tenisit, Kyrgios është një pikë shumë larg nga të tjerët. Që do të thotë se mospërputhjet e personalitetit çojnë në fishekzjarre të shpeshta, keqkuptime dhe tjetërsim, duke rezultuar në zhgënjim për të gjithë të përfshirët.

Për ju, punonjës zyre, këtu janë disa pyetje për t’u marrë parasysh: A jeni në punën e duhur për personalitetin tuaj? Në cilat fusha të tjera mund të hidheni? Tani për tani, do të duhet të kënaqeni me një vështrim në tetë grupimet e karrierës që studiuesit krijuan për të ndihmuar në vizualizimin e gjithë kësaj. Më vonë këtë vit, ata do të bashkohen me Bloomberg News për të lëshuar një kuiz interaktiv, “Puna për të cilën nuk e dinit se jeni perfekt”, i cili do t’i përgjigjet pikërisht kësaj pyetjeje për ju.

Burimi: Bloomberg