Përdoruesit e Tiktok nën moshën 18 vjeç do të kenë një kufi ditor prej 60 minutash

TikTok njoftoi të mërkurën se çdo përdorues nën 18 vjeç së shpejti do t’i ketë llogaritë e tyre të paracaktuara në një kufi ditor ditor prej një ore, në një nga veprimet më agresive deri më tani nga një kompani e mediave sociale për të parandaluar adoleshentët që të lëvizin pafundësisht.

Përdoruesit adoleshentë të TikTok do të jenë në gjendje të çaktivizojnë këtë cilësim të ri të paracaktuar, i cili do të shfaqet në javët e ardhshme. Por ndryshimi i veçorive mund të forcojë mirëqenien digjitale të përdoruesve më të rinj duke u kërkuar atyre të heqin dorë nga kufijtë më të rreptë të kohës para ekranit në vend që të pastrojnë shiritin më të lartë të zgjedhjes së tyre.

Nëse arrihet kufiri i 60 minutave, përdoruesve do t’u kërkohet të fusin një kod kalimi – duke u kërkuar atyre të marrin një vendim aktiv për të zgjatur kohën e kaluar duke rrëshqitur nëpër video në aplikacion.

Lëvizja vjen pasi TikTok dhe platformat e tjera të mediave sociale janë përballur me vite të tëra me shqyrtim mbi ndikimin e tyre tek përdoruesit e rinj, duke përfshirë potencialin e tyre për të çuar adoleshentët në vrimat e dëmshme të lepurit. TikTok po përballet gjithashtu me presion në rritje nga Uashingtoni për shqetësimet e sigurisë nga lidhjet e tij me Kinën përmes kompanisë mëmë Bytedance, duke përfshirë diskutimin e rinovuar për një ndalim të mundshëm nga SHBA të aplikacionit video me formë të shkurtër.

Cormac Keenan, kreu i besimit dhe sigurisë së TikTok, tha se kompania u konsultua me studiues dhe ekspertë nga Laboratori i Mirëqenies Digjitale në Spitalin e Fëmijëve të Bostonit kur vendosi kufijtë kohorë për t’u vendosur për përdoruesit adoleshentë.

Ndërsa nuk ka një pozicion të miratuar kolektivisht se sa koha para ekranit është ‘shumë e madhe’, apo edhe ndikimi i kohës para ekranit më gjerësisht, ne e kuptojmë se adoleshentët zakonisht kërkojnë mbështetje shtesë ndërsa fillojnë të eksplorojnë botën në internet në mënyrë të pavarur,” shkroi Keenan në një postim në blog.

Keenan shtoi se nëse një adoleshent vendos të çaktivizojë këtë kufi të ri të paracaktuar dhe shpenzon më shumë se 100 minuta në TikTok në ditë, atij do t’i kërkohet të vendosë një kufi ditor të kohës para ekranit për veten e tij. “Në muajin tonë të parë të testimit, kjo qasje rriti përdorimin e mjeteve tona të menaxhimit të kohës para ekranit me 234%,” shkroi Keenan.

Keenan njoftoi gjithashtu disa përditësime për veçorinë e çiftimit familjar të aplikacionit, i cili lejon një prind ose kujdestar të lidh llogarinë e tyre TikTok me atë të adoleshentit dhe të vendosë kontrolle. Prindërit do të jenë në gjendje të filtrojnë videot me fjalë ose hashtags që nuk duan të shfaqen në furnizimin e adoleshentit të tyre, të vendosin një kufi ditor të personalizuar të kohës para ekranit për adoleshentin e tyre dhe të vendosin një orar të personalizuar për të heshtur njoftimet e TikTok që dërgohen te adoleshenti i tyre.

Platforma të tjera, duke përfshirë Instagram dhe Snapchat, kanë nxjerrë në mënyrë të ngjashme kontrolle dhe veçori shtesë prindërore që inkurajojnë adoleshentët të bëjnë një pushim dhe të vendosin kufij.

Burimi: CNN