Phubbing! Termi mund të jetë i ri, por ka mundësi që edhe ju të jeni një prej tyre

Fjala e ditës është Phubber. Ka shumë gjasa që ju të mos jeni të vetëdijshëm për kuptimin e saj, por ne jemi padyshim të sigurt që mund të keni qenë të tillë në shumë situata.

Le të fillojmë me atë që është një puber. Termi në thelb përdoret për njerëzit që përdorin telefonat e tyre ndërsa flasin ose shoqërohen me njerëz në mjedisin e tyre.

Një shërbim online, i quajtur Solitaired, anketoi rreth 1098 amerikanë për faktin se nëse njerëzit kanë parë ose jo në telefonat e tyre ndërsa flisnin me dikë ose janë përballur me situata të ngjashme ku personi me të cilin po flisnin vazhdonte të shikonte telefonat e tyre. 98 për qind deklaruan se në të vërtetë kanë hasur në situata të tilla, kështu që nëse mendoni se jeni vetëm në varkë, nuk jeni.

Në disa pyetje që u bënë në sondazh, njëra ishte se kush i ka “injoruar” njerëzit më shumë, dhe ne nuk e dimë nëse duhet të rezultojë si tronditëse apo jo, por përqindja më e lartë, e cila ishte 28 për qind, pohoi se ishte “injoruar” nga njerëzit më të rëndësishëm për ta dhe 47 për qind deklaruan se ata e bëjnë këtë pothuajse çdo ditë.

Megjithatë, nga sa ne besojmë, ky është emri i parë që do t’ju vijë në mendje duke pasur parasysh që ju kaloni gjithë ditën me ta. Më pas vinin miqtë më të mirë që ju takonin më shumë, të ndjekur nga nëna, vëllezërit, motrat, fëmija dhe më pak gjasa për t’ju injoruar duke përdorur telefonin në listë ishte babai juaj i ndjekur nga shefi juaj.

Megjithatë, ndonjëherë, Phubbing mund të jetë i paqëllimshëm, por në shumë raste njerëzit i përdorin telefonat e tyre qëllimisht për të shmangur ndërveprimin me njerëzit. Në listë, 66 për qind e njerëzve deklaruan se i përdornin telefonat e tyre për të shmangur bisedën me anëtarë të caktuar të familjes dhe 71 për qind kishin pohuar se përdornin telefonat e tyre në Tavolinën e Falenderimeve.

Ndonëse këto janë shmangie e ndërveprimit njerëzor, njerëzit gjithashtu injorojnë nëpërmjet telefonit ndërsa bëjnë edhe punë të tjera. Kjo është për shkak të mërzisë sipas studimeve dhe sondazheve, por a jemi ndalur ndonjëherë dhe kemi pyetur veten se kjo mund të ndodhë për shkak të kontrollit që telefonat tanë dhe mediat sociale kanë mbi jetën tonë dhe se si jemi bërë të varur.

99 për qind e njerëzve pretenduan se kishin përdorur telefona ndërsa shikonin televizor, 98 për qind deklaruan se e kishin përdorur atë ndërsa prisnin në radhë, e ndjekur nga detyra të tjera si, përdorimi i telefonit gjatë një shëtitjeje, në plazh, në mes të një takimi virtual, etj.

Pra, çfarë bëjnë njerëzit kur përdorin telefonin e tyre. Epo, ata padyshim shkojnë në mediat sociale. Faqja më e vizituar sipas sondazhit ishte TikTok, e ndjekur nga Instagram, Reddit, Twitter dhe së fundi Facebook.

Burimi: Digital Information World