Prodhuesit e çipave do të jenë “fitues” ndërsa metaverset nisin

Metaverse, e cila kërkon një sasi masive të fuqisë kompjuterike, do t’ju sjellë përfitime prodhuesve globalë të çipave – por industri të tjera të lidhura me teknologjinë gjithashtu mund të përfitojnë prej tij, thonë analistët.

I parë gjerësisht si gjenerata e ardhshme e internetit, metaverse i referohet gjerësisht një bote virtuale ku njerëzit ndërveprojnë përmes avatarëve tredimensionale që mund të kontrollohen nëpërmjet kufjeve të realitetit virtual si Oculus.

Nëpërmjet metaverses, përdoruesit mund të përfshihen në aktivitete virtuale si lojëra, koncerte virtuale ose sporte të drejtpërdrejta.

Metaverse tërhoqi shumë vëmendje vitin e kaluar, kur gjiganti i rrjeteve sociale Facebook njoftoi se po ndryshonte emrin e tij në Meta në tetor.

Firmat e mëdha të teknologjisë do të përfitojnë ndërsa teknologjitë e lidhura me atë botë virtuale shfaqen, thanë analistët.

Fituesit e metaverses janë me të vërtetë kompanitë e teknologjisë,” tha shefi i investimeve të DBS Bank Hou Wey Fook për “Squawk Box Asia” të CNBC të hënën. Firmat gjysmëpërçuese do të jenë përfitues i qartë pasi metaversi do të ketë nevojë për shumë fuqi kompjuterike, tha ai.

Sidoqoftë, përfitimet për prodhuesit e çipave do të jenë “të pabarabarta”, tha Morningstar në një raport javën e kaluar.

Meqenëse shumë nga detyrat që ndodhin në një “metaverse” përfshijnë përpunim në kohë reale të një sasie të madhe të dhënash, kjo do të kërkojë që çipat e përfshirë të përdorin nyjet e avancuara të procesit që janë të disponueshme vetëm në TSMC, Samsung dhe Intel,” tha ai. .

Fonderitë më të vogla si United Microelectronics Corporation, SMIC dhe GlobalFoundries mund të përfitojnë vetëm nga pjesët me vlerë më të ulët të zinxhirit të furnizimit, të tilla si menaxhimi i energjisë dhe drejtuesit e ekranit, tha Morningstar.

Vitin e kaluar, aksionet e prodhuesit të çipave Nvidia u rritën me 125% me shpresat metaverse. Jim Cramer i CNBC zgjodhi Nvidia si një nga katër aksionet kryesore që investitorët duhet të blejnë nëse duan të vënë bast për suksesin e metaverses.

Fushat e tjera kryesore të vendosura për të mbështetur infrastrukturën metaverse që investitorët mund të konsideronin do të ishin firmat që furnizojnë “blloqet kryesore të ndërtimit”, të tilla si kompjuteri në renë kompjuterike, inteligjenca artificiale dhe grafika e video lojërave, tha firma bankare private Lombard Odier në një raport të dhjetorit.

Në mjedise të tilla virtuale pa para, teknologjia blockchain dhe kriptovalutat gjithashtu mund të luajnë një rol kyç. Blockchain që mbështet tokenat jo të këmbyeshëm, ose NFT-të – tokenët digjitale që përfaqësojnë prova të pronësisë së aseteve të tilla si arti, koleksionet ose memet – mund të krijojnë një ekosistem “interesant” për krijimin dhe fitimin e parave të përmbajtjes digjitale, tha banka.

Këto mund të japin të drejtën për të përdorur vepra arti ose krijesa të krijuara në metaverse, duke hapur derën për një ekonomi të re virtuale. Në këtë fushë, krijimtaria njerëzore praktikisht nuk ka kufij,” tha firma.

Mëma e Facebook, Meta, si dhe Apple, Microsoft dhe Google janë duke u përgatitur për të lëshuar produkte të reja harduerike dhe shërbime softuerike për metaverse.

Në Azi, Kina është e vendosur të shkojë edhe në metaverse. Qyteti i tij më i madh, Shangai, përfshiu metaversen në planin e tij pesëvjeçar të zhvillimit. Plani bëri thirrje për “inkurajimin e aplikimit të metaverses në fusha të tilla si shërbimet publike, zyrat e biznesit, argëtimi social, prodhimi industrial, siguria e prodhimit dhe lojërat elektronike”.

Burimi: CNBC