Pse ‘Google’ ka emrin ‘Google’

Google ka një emër shokues, por a e dini se si e mori atë? Emri Google erdhi nga një fjalë matematikore e quajtur “googol”, e cila nga ana tjetër u prezantua në vitin 1920.

Sipas informacioneve që janë në dispozicion, në vitin 1920 matematikani amerikan Edward Kasner i kërkoi nipit të tij Milton Sirotta që ta ndihmonte të zgjidhte një emër për një numër që kishte 100 zero. Emri që Sirotta sugjeroi ishte “googol” dhe Kasner vendosi të përdorë termin.

Termi hyri zyrtarisht në leksik në 1940 kur Kasner shkroi një libër të quajtur Matematika dhe Imagjinata dhe në atë libër përdori fjalën “googol” për të përshkruar një numër me 100 zero.

Në 1998, kur bashkëthemeluesit e Google Larry Page dhe Sergei Brin po kërkonin të emërtonin kompaninë, ata vendosën për fjalën Googol. Ata ishin inxhinierë dhe ishin patjetër të njohur me këtë fjalë. Sidoqoftë, në vend që ta marrin fjalën ashtu siç është, ata vendosën ta modifikojnë pak. Ata vendosën të heqin qafe “o” midis “g” dhe “l” dhe shtuan një “e” pas “l”. Dhe kështu kemi Google.

Gradualisht me rritjen e përdorimit të Google, fjala nuk u kufizua më në të qenit emër. U bë folje. Dhe fjalitë si “më lejoni të kërkoj në google atë” u bënë normë.

Burimi: India Today