Pse marrja e vendimeve gjatë pandemisë është kaq e vështirë dhe rraskapitëse

Ju dëshironi të uleni për një darkë të brendshme me miqtë. Rreth dy vjet më parë, ky ishte një aktivitet mjaft i thjeshtë që kërkonte planifikim minimal.

Megjithatë, ky nuk është rasti në botën e sotme. Shumë njerëz tani përballen me një rrjedhë konsideratash të mëtejshme rreth përfitimeve dhe rreziqeve.

A do ta shijoj përvojën? Cilat janë anët e mundshme negative? A jam i kënaqur me rregullat restorantit në lidhje me pandeminë? Si është sistemi i ajrimit? A është shumë e zënë atje në këtë kohë të ditës? A planifikoj të shoh shumë njerëz, ose njerëz me sistem imunitar të komprometuar, në të ardhmen e afërt?

Kjo është rraskapitëse! Shkencëtarë në Laboratorin e Mësimit dhe Vendimmarrjes në Universitetin Rutgers-Newark kanë vënë re se sa shumë procese vendimmarrëse janë prekur nga pandemia.

Grumbullimi i zgjedhjeve që njerëzit po bëjnë gjatë ditës çon në atë që psikologët e quajnë lodhje në vendime – mund të përfundoni duke u ndjerë të mbingarkuar dhe të merrni vendime të këqija.

Pandemia aktuale mund ta bëjë këtë situatë më të theksuar, pasi edhe zgjedhjet dhe aktivitetet që duhet të jenë më të thjeshtat tani mund të ndjehen të ngjyrosura me rrezik dhe pasiguri.

Rreziku përfshin probabilitete të njohura – për shembull, gjasat për të humbur një dorë të caktuar në poker. Por pasiguria është një probabilitet i panjohur – ju kurrë nuk mund ta dini vërtetë shansin e saktë për të kapur COVID-19 duke u angazhuar në aktivitete të caktuara.

Qeniet njerëzore kanë tendencë të jenë kundërshtuese ndaj rrezikut dhe ndaj pasigurisë, që do të thotë se ka të ngjarë t’i shmangni të dyja kur munden. Dhe kur nuk munde – si gjatë një faze konfuze të një pandemie – mund të jetë e lodhshme të përpiqen të vendosin se çfarë të bëjnë.

Rregullat janë të lehta, vendimet janë të vështira

Përpara pandemisë Covid-19, shumica e njerëzve nuk i mendonin disa vendime bazë në të njëjtën mënyrë si tani.

Në fakt, edhe në fillim të pandemisë nuk kishit vërtet nevojë. Kishte rregulla që duheshin ndjekur nëse ju pëlqenin apo jo. Kapaciteti ishte i kufizuar, orët ishin të kufizuara ose dyqanet u mbyllën. Njerëzve iu kërkua fuqimisht të hiqnin dorë nga aktivitetet në të cilat angazhoheshin zakonisht.

Kjo është e dukshme në të dhënat që studiuesit kanë mbledhur nga studentët e universitetit në vjeshtën e vitit 2020 dhe pranverën 2021. Një pyetje që bënë ishte, ‘Cila ka qenë pjesa më e vështirë e pandemisë për ju?‘ Përgjigjet përfshinin ‘Nuk mund të shoh miqtë dhe familjen time, “Duhet të ndjek mësimet në internet”, “Të jesh i detyruar të qëndrosh në shtëpi” dhe shumë zhgënjime të tjera të ngjashme.

Shumë nga të anketuarit ose nuk ishin në gjendje të bënin gjërat që donin të bënin ose u detyruan të bënin gjëra që nuk donin t’i bënin. Në secilin rast, udhëzimet ishin të qarta dhe vendimet ishin më pak të vështira.

Ndërsa kufizimet lehtësohen dhe njerëzit mendojnë të “jetojnë” me koronavirusin, faza aktuale e pandemisë sjell me vete një nevojë të re për të bërë llogaritjet kosto-përfitim.

Është e rëndësishme të mbani mend se jo të gjithë i kanë përjetuar këto lloj vendimesh në të njëjtën mënyrë. Gjatë gjithë rrjedhës së pandemisë ka pasur njerëz që nuk kanë pasur luksin e zgjedhjes dhe kanë pasur nevojë të shkojnë në punë pavarësisht rrezikut. Ka pasur edhe nga ata që kanë rrezikuar gjatë gjithë kohës. Në anën tjetër të spektrit, disa njerëz vazhdojnë të qëndrojnë të izoluar dhe të shmangin pothuajse çdo situatë me potencial për t’u prekur nga COVID-19.

Ata që përjetojnë lodhjen më të madhe të vendimeve janë ata që janë në mes – ata duan të shmangin COVID-19, por gjithashtu duan t’u kthehen aktiviteteve që gëzonin përpara pandemisë.

Rrugët e shkurtra mund të shkurtojnë vendimmarrjen

Psikologu Daniel Kahneman shkroi në librin e tij Thinking, Fast and Slow se “kur përballemi me një pyetje të vështirë, ne shpesh i përgjigjemi një pyetjeje më të lehtë”.

Marrja e vendimeve për rrezikun dhe pasigurinë është e vështirë. Për shembull, përpjekja për të menduar për mundësinë e kapjes së një virusi potencialisht vdekjeprurës ndërsa shkon në një kinema të brendshme është e vështirë. Pra, njerëzit priren të mendojnë në terma binare – “kjo është e sigurt” ose “kjo është e pasigurt” – sepse është më e lehtë.

Problemi është se përgjigjja e pyetjeve më të lehta në vend të atyre më të ndërlikuara ju lë të prekshëm ndaj paragjykimeve njohëse, ose gabimeve në mendime që ndikojnë në vendimmarrjen tuaj.

Një nga këto paragjykime më të përhapura është heuristika e disponueshmërisë. Kjo është ajo që psikologët e quajnë tendencën për të gjykuar gjasat e një ngjarjeje bazuar në sa lehtë të vjen në mendje. Sa një ngjarje e caktuar mbulohet në media, ose nëse keni parë raste të saj kohët e fundit në jetën tuaj, mund të ndikojë në vlerësimin tuaj.

Për shembull, nëse keni parë histori të një përplasjeje avioni në lajme kohët e fundit, mund të besoni se probabiliteti për të qenë në një aksident avioni është më i lartë se sa është në të vërtetë.

Efekti i heuristikës së disponueshmërisë në vendimmarrjen e epokës së pandemisë shpesh manifestohet si marrja e zgjedhjeve bazuar në rastet individuale dhe jo në tendencat e përgjithshme.

Nga njëra anë, njerëzit mund të ndihen mirë duke shkuar në një koncert të mbushur plot me njerëz, sepse ata njohin të tjerë në jetën e tyre që e kanë bërë këtë dhe kanë qenë mirë – kështu që ata gjykojnë se gjasat për t’u prekur nga koronavirusi janë më të ulëta si rezultat.

Nga ana tjetër, dikush që njeh një shok, fëmija i të cilit u infektua me COVID-19 në shkollë, tani mund të mendojë se rreziqet e transmetimit në shkolla janë shumë më të larta se sa janë në të vërtetë.

Për më tepër, heuristika e disponueshmërisë do të thotë që këto ditë ju mendoni shumë më tepër për rreziqet e kapjes së COVID-19 sesa për rreziqet e tjera që sjell jeta që marrin më pak vëmendje të medias. Ndërsa jeni duke u shqetësuar për përshtatshmërinë e sistemit të ventilimit të një restoranti, ju anashkaloni rrezikun e një aksidenti automobilistik gjatë rrugës për atje.

Një proces i vazhdueshëm

Vendimet në përgjithësi, dhe gjatë një pandemie në veçanti, kanë të bëjnë me peshimin e rreziqeve dhe përfitimeve dhe trajtimin e rrezikut dhe pasigurisë.

Për shkak të natyrës së probabilitetit, nuk mund të jeni i sigurt paraprakisht nëse do të kapeni nga COVID-19 pasi të keni rënë dakord të darkoni në shtëpinë e një miku.

Për më tepër, rezultati nuk e bën vendimin tuaj të drejtë ose të gabuar. Nëse i peshoni rreziqet dhe përfitimet dhe e pranoni atë ftesë për darkë, e më pas përfundoni me COVID-19, nuk do të thotë se keni marrë vendimin e gabuar.

Nga ana tjetër, nëse e pranoni ftesën për darkë dhe nuk përfundoni me COVID-19, mos u bëni shumë të vetëkënaqur; një herë tjetër, rezultati mund të jetë i ndryshëm. Gjithçka që mund të bëni është të përpiqeni të peshoni atë që dini për kostot dhe përfitimet dhe të merrni vendimet më të mira që mundeni.

Gjatë kësaj faze tjetër të pandemisë, ju rekomandojmë të mbani mend se pasiguria është pjesë e jetës. Jini të sjellshëm me veten dhe me të tjerët, ndërsa ne të gjithë përpiqemi të bëjmë zgjedhjet tona më të mira.

Autorja: Elizabeth Tricomi, Profesoreshë e Asociuar e Psikologjisë, Universiteti Rutgers – Newark dhe Wesley Ameden

Burimi: Metro