Rëndësia e të qenit egoist: Si të shpëtoni jetën tuaj nga drama dhe njerëzit toksikë

Kur ishte hera e fundit që i thatë “jo” diçkaje që nuk donit të bënit ose refuzuat një ftesë nga një person që nuk donit ta shihni?

Ndoshta është koha për të qenë më egoistë – në kuptimin më të shëndetshëm të fjalës.

Pas streseve të pandemisë, shumë njerëz dëshirojnë kujdesin për veten, por ende ngurrojnë t’u japin përparësi nevojave të tyre, tha Michelle Elman, autore e librit të ri, “Gëzimi i të qenit egoist: Pse keni nevojë për kufij dhe si t’i vendosni ato…”

“Shumë njerëz janë vërtet dakord me këtë ide të dashurisë për veten,” tha Elman, një trajnere e jetës me qendër në Londër, për TODAY. “Por ata nuk e kuptojnë se për të krijuar kohë dhe energji për të bërë ndonjë nga ato gjëra, duhet të jesh më egoist.”

Ja se si ta vendosni veten në radhë të parë më shpesh:

Njihni shenjat që ju nevojiten për të qenë më egoistë

Kur jeni të djegur dhe të rraskapitur, ose kur ka njerëz të cilëve nuk mund t’u besoni në jetën tuaj, ose sepse keni frikë nga konfrontimi ose përfshiheni në kënaqjen e njerëzve të tepërt, është koha për t’i dhënë përparësi vetes, tha Elman.

Nëse vazhdimisht ndiheni të zemëruar, nëse vazhdimisht ndiheni të pakënaqur, këto janë shenja paralajmëruese që kufijtë tuaj vazhdimisht kalohen dhe nuk forcohen,” vuri në dukje ajo.

Rimendoni përkufizimin e termit ‘egoist’

Mendojeni atë duke shprehur atë që dëshironi, duke kërkuar atë që ju nevojitet dhe duke qenë shumë i qartë dhe i sinqertë për kufijtë tuaj. Shumë njerëz – veçanërisht gratë – ndihen fajtorë për të qenë të drejtpërdrejtë ose për të thënë “jo”, por ata duhet të ndalojnë së menduari se po dëmtojnë të tjerët duke e bërë këtë.

“Ju në fakt u bëni njerëzve një shërbim në jetën tuaj kur kujdeseni për veten,” tha Elman. “Për të vendosur kufij ose për të qenë egoistë, në të vërtetë duhet të besoni se e meritoni.”

Praktikoni duke thënë ‘jo’

Elman provoi një eksperiment që ajo e quajti “Viti i Jo-së” Ajo vendosi t’i thotë “jo” çdo gjëje që nuk donte të bënte – pa pasur nevojë të jepte një arsye. Shembujt e përgjigjeve të ftesave përfshinin “Mendova për të dhe është një jo nga ana ime” ose “Fatkeqësisht, nuk mund ta bëj të funksionojë.” Në fillim u ndje e pakëndshme dhe e ngathët, por në fund të vitit, ajo u bë natyra e dytë dhe ajo ende po ndjek rregullin sot.

“Vetëm sepse jeni të ftuar për diçka nuk do të thotë se jeni të detyruar të merrni pjesë,” tha ajo.

“Shumë nga këto rregulla të mirësjelljes janë në të vërtetë mjaft të meta për të filluar me… ka të bëjë me krijimin e hapësirës midis gjithçkaje që ju është thënë dhe në fakt kontrollimit me veten, kontrollimin me trupin tuaj.”

Të mësosh kur të thuash “jo” e bën “po”-në tuaj më të fuqishme – njerëzit nuk e marrin më praninë ose marrëveshjen tuaj si të mirëqenë.

Për të qenë të qetë duke thënë “jo”, mund të jetë më e lehtë të praktikoni së pari me të huajt, pastaj ta provoni me miqtë dhe familjen.

Lexoni gjithashtu Si të thuash jo, nëse nuk je shumë i mirë në të.

Hiqni fajin ose frikën se mos nuk ju pëlqejnë

Në vend të fajit, Elman shpesh ndjen lehtësim ose krenari pasi thotë “jo”.

Sa i përket mospëlqimit, “ka 8 miliardë njerëz në botë dhe nuk ka asnjë mënyrë që të gjithë të mund të të pëlqejnë”, tha ajo. “Kufijtë kurrë nuk do t’i bëjnë njerëzit e duhur të largohen nga jeta juaj – ata do t’i bëjnë njerëzit që po përfitojnë nga ju të lënë jetën tuaj.”

Vendosni kufij në punë

Si britanik, Elman është mahnitur nga kufiri i paqartë midis punës dhe kohës personale në SHBA.

Për njerëzit që ndihen të detyruar t’i përgjigjen emailit të tyre të punës gjatë natës ose ditëve të tyre të pushimit, ajo këshilloi të praktikoni të mos e bëni këtë – ndoshta duke shtuar një përgjigje jashtë zyrës që thotë: “Këtë fundjavë, nuk do të kem qasje në email. Do të kthehem tek ju të hënën” ose vendosja e telefonit në modalitetin e aeroplanit në orën 6 pasdite gjatë ditëve të javës.

Bëhuni më ‘egoistë’ me të dashurit

Këshilla kryesore e Elman është që thjesht të kërkoni atë që ju nevojitet në vend që të prisni që partneri juaj ta dijë automatikisht – do ta merrni atë 90% të kohës.

“Shpesh njerëzit thonë: ‘Nëse do të më donin mua, do ta dinin.’ Por njerëzit nuk janë lexues të mendjes. Njerëzit nuk janë robotë. Ju nuk jeni një person i parashikueshëm,” tha ajo.

Lërini të tjerët ta dinë kur kanë kaluar një kufi

Nëse dikush është duke qenë agresiv pasiv ose duke thënë drejtpërdrejt gjëra të dëmshme në një bisedë, një teknikë e thjeshtë është thjesht të thërrasësh “wow” ose “ouch” – e ndërpret bisedën dhe e lejon atë person të reflektojë mbi atë që sapo ka thënë pa e kthyer atë në një përballje ttë madhe.

Elman i linte komentet lënduese të kalonin dhe të ndiente pakënaqësinë që po rritej tek ajo më vonë, por tani ajo përdor ato fjalë të thjeshta në atë moment për të sinjalizuar një shkelje të kufirit. “Ju vlen të mbroheni,” shkruan ajo në librin e saj.

Heshtja është një mjet tjetër i dobishëm: Ju nuk keni pse të merrni pjesë në një bisedë që ju bën të ndiheni të pakëndshëm. Njerëzit e vënë re, tha Elman. Nëse ata nuk e bëjnë dhe këmbëngulin të ju përfshijnë në një temë të pakëndshme, ajo sugjeroi të thotë, “A mund ta ndryshojmë bisedën në diçka më interesante?

Prisni që jeta të ndryshojë

Të jesh egoist në një mënyrë të shëndetshme do të thotë që njerëzit të mos të marrin ty si të mirëqenë. Gjithashtu shpesh nënkupton përfundimin e marrëdhënieve toksike në jetën tuaj personale dhe profesionale.

“Sapo të filloni të vendosni kufij dhe të ndërtoni atë vetëvlerësim, kuptoni se shumë njerëz në jetën tuaj nuk ju trajtojnë ashtu siç e meritoni,” tha Elman.

“Pasi kam kaluar atë udhëtim vetë dhe kam humbur shumë miq si rezultat është se nuk pendohem për asnjë sekondë sepse… çdo marrëdhënie që humbi për shkak të kufijve, këto janë marrëdhënie që duhet të kishin shkuar gjithsesi.“-shtoi ajo.

Burimi: Today