SA KOHË DUHET TË INVESTONI NË MARRËDHËNIEN TUAJ?

Sa kohë na duhet të shpenzojmë duke investuar në marrëdhënien tonë? Psikologët mund të kenë gjetur një mënyrë për të vlerësuar sasinë e kësaj kohe. Në hulumtimin e Julie dhe John Gottman, ata zbuluan se një minimum prej gjashtë orësh – ose “gjashtë orë magjike në javë” – ndihmon në nxitjen dhe ruajtjen e lidhjes në marrëdhëniet tona.

A ju duket si shumë kohë? Apo tingëllon si jo mjaftueshëm? Si terapiste çiftesh, Kari Rusnak thotë që i duken të dy reagimet goxha njësoj. Për fat të mirë, ne nuk duhet të bëjmë gjashtë orë rresht – dhe për fat të mirë, gjashtë orë janë vetëm një minimum.

Gottmanët i ndajnë gjashtë orët në disa ndërveprime ditore dhe disa javore. Dy të rëndësishme të përditshme janë ndarjet dhe ribashkimet. Këto janë rituale të shkëlqyera të lidhjes që duhet të zhvillohen edhe në marrëdhënien tuaj.

Ndarjet – kur themi ‘mirupafshim’ në mëngjes ose para punës – duhet të zgjasin të paktën dy minuta në ditë. Thjesht një kontroll i shpejtë për atë çka partneri juaj ka për të bërë atë ditë. Ribashkimet – kur të kthehemi së bashku në fund të ditës – duhet të zgjasin rreth 20 minuta në ditë pune. Duhet të përfshihen një përqafim dhe një puthje gjashtë sekonda, si dhe një bisedë për uljen e stresit në lidhje me ditët tuaja të punës.

Një ndërveprim tjetër i përditshëm duhet të jetë admirimi dhe vlerësimi. Gottmans rekomandojnë rreth pesë minuta në ditë çdo ditë. Në këtë kohë, ne duhet të bëjmë verbalizime të qëllimshme të gjërave që vlerësojmë për partnerin tonë. Mundohuni të jepni një shembull dhe jo vetëm mbiemrin. Thoni “Unë vërtet e vlerësoj që bëre darkën sonte; gatimi yt është gjithmonë i shijshëm” në vend të “Faleminderit për gatimin”.

Ndërveprimi i fundit ditor është afeksioni fizik. Përsëri, Gottmanët rekomandojnë vetëm rreth pesë minuta në ditë këtu. Kjo mund të jetë e gjitha në të njëjtën kohë ose momente të vogla gjatë gjithë ditës. Ai përqafim apo puthja në ribashkime, duke mbajtur duart në divan dhe duke u përqafuar para gjumit. Dashuria fizike është e rëndësishme për krijimin e lidhjes dhe dashurisë midis nesh dhe partnerëve tanë.

Daljet javore janë një investim i rëndësishëm për t’u bërë. Duhet të jeni rreth dy orë një herë në javë, vetëm ju të dy. Ju nuk keni pse të dilni ose të bëni ndonjë gjë ‘wow’ por duhet të jetë koha që të mund të relaksoheni, të bisedoni dhe të shijoni një romancë. Disa ide të mira janë duke bërë një shëtitje së bashku, duke pirë një pije në verandë, duke dalë për darkë, një natë lojërash ose duke provuar diçka të re së bashku. Shumë prindër i kapërcejnë netët e tyre të takimeve javore për shkak të orarit të zënë, por duke bërë diçka në shtëpi pasi fëmijët janë në shtrat është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u lidhur dhe është shumë e rëndësishme.

Një lidhje tjetër e rëndësishme është koha për të folur për marrëdhënien tuaj, atë që ka shkuar mirë, t’i jepni vlerësime njëri-tjetrit, të flisni për një konflikt që keni pasur dhe të pyesni se çfarë mund të bëni që partneri juaj të ndihet i dashur javën e ardhshme. Kjo është si një seancë e modifikuar e terapisë së çifteve. Nëse keni qenë në terapi, përdorni aftësitë dhe ndërhyrjet që keni mësuar në seancë dhe praktikojini ato vetë.

Kjo e gjitha arrin deri në rreth gjashtë orë të qëllimshme çdo javë. Koha tjetër që kalojmë së bashku si ngrënia e darkës, koha si familje, pushimi në divan dhe gjumi së bashku është gjithashtu e rëndësishme. Investimi në marrëdhënien tonë ka të bëjë me gjërat shtesë ku përqendrohemi vetëm te njëri-tjetri dhe me të vërtetë angazhohemi në një kohë cilësore. Hulumtimet kanë treguar se çiftet që kalojnë këtë kohë së bashku vlerësojnë çdo javë se kanë më shumë lidhje dhe kënaqësi në marrëdhënie. Për një investim gjashtë orësh, sigurisht që ia vlen!

Burimi: Psychology Today

Të Fundit

spot_img
Veza Rea'sspot_img